Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 24 Paź, 2024 Usprawnienie aż nadto oczywiste.
Od wielu lat fotografując, także w terenie, zgubiłem wiele dekielków na obiektywy. Próbowałem ustrzec się tego kłopotu ale zdecydowanie brakuje mi, tak w obiektywie jak i dekielku - małej pętelki, do której można by było przywiązać sznureczek lub żyłkę mocującą dekielek do obiektywu. Niby można wywiercić w dekielku otworek ale... po pierwsze szkoda go dziurawić a po drugie przez ten otworek może się dostawać kurz. Otworek niewielki i kurzu też pewnie niewiele by się dostawało ale zawsze to żal dziurawić elegancki gadżecik. Ja wiem. że producent mógłby to zrobić bez specjalnych dodatkowych kosztów ale po co jeśli sprzeda więcej takich dekielków? Z dekielkiem jeszcze można jakoś sobie poradzić ale w obiektywie na prawdę nie ma gdzie zamocować tej linki a tutaj otworu wiercić to już na prawdę byłby grzech.
Standardowo stosowało się je w większych kompaktach, gdzie wiązało się je do mocowania paska i po kłopocie.
Przy wymiennych obiektywach możesz założyć gumkę do włosów na obiektyw i o to zaczepić, nie jest to trudne.
Ale problem dla mnie nie istnieje, bo nigdy dekielka nie zgubiłem.
Właśnie z wymiennymi obiektywami mam kłopot. Robiłem opaskę z żyłki ale to czasem blokowało "fokus" i utrudniało ręczne podkręcanie pierścieniem. Najlepiej byłoby aby ta pętelka była na końcu obiektywu i wtedy linka mogłaby być krótka (10 cm?). Nie do wszystkich obiektywów można kupić dekielki. Poza tym oryginał to zawsze oryginał. Z tą gumką niegłupi pomysł tylko łatwo ją zerwać łażąc np po krzakach za np. ptakami. Myślałem też o doklejeniu takich pętelek ale to też nie będzie zbyt silne połączenie.
Wysłany: Pią 01 Lis, 2024 Re: Usprawnienie aż nadto oczywiste.
Preskaler napisał/a:
Niby można wywiercić w dekielku otworek ale... po pierwsze szkoda go dziurawić a po drugie przez ten otworek może się dostawać kurz. Otworek niewielki i kurzu też pewnie niewiele by się dostawało ale zawsze to żal dziurawić elegancki gadżecik.
Lata temu poradziłem sobie z tym tak, że wierciłem mały otworek na zewnętrznej krawędzi dekielka poza osłanianym obszarem. Nic się nie kurzy, bo nie ma jak. Zależnie od kształtu/typu dekielka, może to wymagać nawiercenia otworka pod kątem. Miejsca jest dosyć.
Mam tak zoperowane 3 dekle 2 różnych typów. Wszystkie 3 obiektywy, które rutynowo noszę ze sobą na wyjazdach, mają dzięki temu dekiel ze smyczą. Przy czym używam dekli w jednym rozmiarze - 58 mm. Mniejsze obiektywy (2 stałki szerokokątne) mają adapter filtrowy na tę średnicę, co przy okazji rozwiązuje kwestię bezkolizyjnego zawiązania drugiego końca smyczy (pętelka) na małym obiektywie.
Pozdrawiam
-J.
Mocowanie dekielka jest jeszcze do przeżycia ale już przymocowanie do obiektywu jest problematyczne.
I tak, i nie. Na 14-150 jest dość miejsca, aby za bagnetem osłony p-słonecznej zawiązać luźna pętelkę. Wpasowuje się mniej więcej w szczelinę miedzy stała a ruchomą/wysuwaną tuleję obudowy, nie blokując ani zooma, ani pierścienia MF. Natomiast 3 małe stałki, które mam i używam/używałem (chronologicznie 14/2.5, 17/1.8, 12/2.0) są zaopatrzone w adapter na filtr 58 (ten sam co w 14-150) i tak jak pisałem - to pozwala na łatwe zawiązanie analogicznej pętli na każdym obiektywie. Zero problemu z obsługą pierścienia MF, nawet w kompaktowym naleśniku 14/2.5. Jeśli to się dało zrobić tam, to chyba na dowolnym obiektywie jest to wykonalne, naprawdę żadna filozofia. Używam tego patentu już od lat i tak przyzwyczaiłem, że nie wyobrażam sobie lepszego. Wyjmując aparat po prostu strącam dekiel z obiektywu i nie zajmuję się nim do momentu chowania aparatu.
Pozdrawiam
-J.
PS. Zrobiłbym fotki, ale nie wejdą tu jako załączniki. Nie da się wstawić, wbrew technicznym informacjom i zaleceniom na stronie. Albo błędna informacja/blokada na forum, albo niezidentyfikowany problem z formatem pliku u mnie po resize. Próbowałem kiedyś wyjaśniać/pytać u adminów w stosownym dziale, ale nikt mi nie raczył odpowiedzieć. Tak więc temat wstawiania tu fotek olałem definitywnie, nie licząc paru które wstawiłem gdzie indziej i mogłem podać URL-a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14