Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego nadal używasz lustrzanki cyfrowej?
Autor Wiadomość
mirzatera180 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Mar, 2022   

Do innych staroci też mam słabość (stare radia, stare rowery (tuzin) i w ogóle jakieś stare graty. Szkoda mi wszystkiego wyrzucać bo mam do nich jakiś sentyment. Życie przyzwyczaiło mnie do tego aby patrzeć na modę z przymrużeniem oka i nie poddawać się jej nurtom, które... kołem się toczą.

Reklama

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Mar, 2022   

muzyk napisał/a:

Owszem. Plus... AF... który jest...
no właśnie...

W przypadku porównywania AF to należy porównywać modele z tego samego okresu premiery. Jak się weźmie w miarę współczesną lustrzankę, np. Canona EOS-1D X Mark III (premiera w styczniu 2020 r.) to nie można powiedzieć, że ma gorszy AF niż jakieś inne aparaty a tego okresu.

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Czw 10 Mar, 2022   

Mirzatera180, a ja wolę suchą kiełbasę od świeżego chleba. A Ty wolisz telefon wymieniać co trzy lata od czego? Od suchej kiełbasy czy od świeżego chleba?

towner 
Bywalec

Wysłany: Nie 03 Wrz, 2023   

Używam ostatnio głównie DSLR, ale od czasu do czasu biorę mirrorless, i potem mam ciągle załzawione oko, z DSLR tak nie mam, ale zaleta jest taka ML że widzę lepiej so robię, mimo tego że DSLR pokazuje kadr bardziej organicznie, i czasami zaskakuje końcowy efekt,
niestety nie zawsze pozytywnie, w ML przynajmniej wiem że jak mi się coś nie mieści w DR to muszę coś poświęcić, w DSLR robię mnóstwo dubli...

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Sro 13 Mar, 2024   

muzyk napisał/a:
towner napisał/a:
bo optyczny wizjer jest:
- zdrowszy dla oczu
- nie szumi w trudnym świetle
- nie zużywa baterii
- nie kłamie
- jest optyczny

Owszem. Plus... AF... który jest...
no właśnie...
Jest super.

Amator79 
Uczestnik

Wysłany: Wto 19 Mar, 2024   

BO MAM! :mrgreen:

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Pią 22 Mar, 2024   

Lub odwrotnie:
BO NIE MAM!

Amator79 
Uczestnik

Wysłany: Pon 25 Mar, 2024   

Negatyw napisał/a:
Lub odwrotnie:
BO NIE MAM!

Nie jest to logiczne!
Pytanie brzmi - dlaczego nadal używasz DSLR :razz:

Negatyw 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Mar, 2024   

Dlaczego nadal używasz DSLR?
BO NIE MAM! BO NIE MAM innego.

sektoid 
Uczestnik
ZEISS maniak

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024   

Bym kupił l D500 ale już nie ma :(

Andrzej fotoama 
Nowy
Andrzej

Wysłany: Sro 20 Lis, 2024   

Dla czego nadal używam lustrzankę ? Moją pierwszą lustrzanką był Zenit TTL na który oszczędzałem 5 lat (odkładałem z kieszonkowego) służył mi ponad 20 lat. Obecnie mam Canona Eos 2000D oraz trzy obiektywy. Fotografia to moje hobby i teraz marzy mi się Canon Eos 77D. Kocham ten dźwięk klikania lustra i tą wagę aparatu. A po za tym o czym się nie mówi w aparatach bez lusterkowych bateria się zużywa nawet jak jest wyłączony. Pozdrawiam Andrzej

Jar 
Maniak

Wysłany: Czw 21 Lis, 2024   

Andrzej fotoama napisał/a:
Obecnie mam Canona Eos 2000D oraz trzy obiektywy. Fotografia to moje hobby i teraz marzy mi się Canon Eos 77D. Kocham ten dźwięk klikania lustra i tą wagę aparatu. A po za tym o czym się nie mówi w aparatach bez lusterkowych bateria się zużywa nawet jak jest wyłączony.

Twórcy mitów maja się wspaniale. Drogi Andrzeju, Twój cudowny (nic mu nie ujmując ani Twojemu zamiłowaniu do lustrzanek) EOS 200D (i każdy inny cyfrowy aparat) robi dokładnie tak samo jak jest wyłączony - podtrzymuje pamięć daty i godziny. Tyle.
Oczywiście bezlusterkowce w trakcie pracy pobierają więcej prądu niż lustrzanka, to znany fakt. Ale to zupełnie inna bajka niż to co tu radośnie wypisujesz.
W praktyce oznacza to noszenie paru zapasowych baterii w warunkach braku dostępu do gniazdka lub częstsze ładowanie gdy ten dostęp jest. Ale ale, co powiesz na wariant ekstremalny: 16-dniowy trekking w górach totalnie off grid? Da się takżę z bezlusterkowcem bez kłopotu, sprawdzone. Ja akurat może robiłem mniej fotek, ale kolega oprócz masy zdjęć też kręcił film. Mogę Ci podesłać linka na Youtube do rezultatów tego procederu :razz: Albo wyguglaj sobie na Youtube: Pawel G Zobaczyć K2. Są 3 części, polecam. Robione Oly OM-D EM1 III (albo II) bodajże...
Pozdrawiam
-J.

Andrzej fotoama 
Nowy
Andrzej

Dziękuje za informację odnośnie baterii. Aktualnie nie dam rady sprawdzić w górach (problem z chodzeniem po 4 operacjach kręgosłupa) . Może problem był z pierwszymi , w pracy mieliśmy Panasonic Lumix i tam baterie trzeba było ładować codziennie by zrobić około100 zdjęć. Pozdrawiam Andrzej i dziękuje za link chętnie obejrzę zdjęcia z wyprawy.

Negatyw 
Optyczny

Największa różnica będzie w stanie celowania/czuwania kiedy w przypadku lustrzanki korzystamy z wizjera optycznego, a w przypadku bezlusterkowca z wizjera elektronicznego.

Andrzej fotoama 
Nowy
Andrzej

No tak macie rację. Jak dla mnie to jeszcze ten charakterystyczny dźwięk. To jak różnica stare Porsche a elektryczne.

Odpowiedz do tematu