Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 11 Lis, 2024 Wymiana EOS 60d - najwyższy czas
Witam forumowiczów.
Dorosłem do zakupu nowej "zabawki" jaką jest aparat fotograficzny.
Od 2011 użytkuję amatorsko Canona EOS 60d z obiektywami począwszy od 10-18 (ulubiony) przez Sigme 17-70 i 70-300
a na kilku stałkach kończąc. Do zabawy mam jakieś M42, ale to mało użyteczne.
Otóż aparat mam już wiekowy i "wypstrykany" migawkowo, więc zapadła decyzja o zakupie nowego.
Potrzebuję porady co w następstwie EOS 60d i czy aby te obiektywy przez jakiś czas można by użytkować przez adapter.
Czego oczekuję po nowym aparacie.
1. Rozmiar i waga - obecny na wyjazdy i podróże się niezbyt nadaje.
2. poprawa jakości zdjęć - tu nie liczę na spektakularne efekty, a na znaczną różnicę konstrukcyjną.
Po latach użytkowania lustrzanki wybrałem się na wakacje z ...komórką i to przelało czarę goryczy.
Proszę o podpowiedzi i sugestie do do kierunku tych zakupów.
Czas - do wakacji
Cena - hmmm, nie chciał bym za aparat może z podstawowym obiektywem i adapterem wydać 15 tyś. ale też oczekuję sprzętu poręcznego i rozsądnego, czyli raczej 5 - 10 tyś.
Sprzęt do użytku amatorskiego -domowego - wycieczkowego.
Mam swój typ i chciał bym usłyszeć zdanie osób które są bardziej obyte sprzętowo.
Formatu APS-C ze stabilizacją w korpusie jest tylko jeden Canon EOS R7 w cenie ponad 5 tys. zł (bez adaptera). https://www.cyfrowe.pl/ap...f2-ecbd00791b94
Przepikselowany (rozdzielczość 32,5 Mpx), nie wiem czy nie będzie za duży i za ciężki, 612 g z akumulatorem. Poza tym nie ma się do czego przyczepić, parametry na najwyższym poziomie.
Podoba mi się ten R7, niestety zauważam minusy.
1. masa własna niewiele mniejsza niż mój obecny
2. nie wiem na ile to "przepikselowanie" w moim przypadku będzie rzutowało
Nie boję się o brak stabilizacji w korpusie. Mam w obecnych obiektywach, a i te które z dedykowanych bym chciał mieć też mają stabilizację.
Mam obawy że nie posiada błyskadełka. Skromnego ale jednak. Mam do Canona lampy, ale chodzi o wycieczkowy minimalizm. Czasem doświetlić twarz pod słońce itp.
Biorę również pod uwagę R10, ale mam wątpliwości.
Dużo pikseli to duża "waga" pliku, pożera pamięć i trzeba mieć dobry komputer do obróbki zdjęć. Dużo pikseli to ukłon w kierunku tych co fotografują ptaki i inne dzikie zwierzęta, daje większe możliwości kadrowania. R7 ma lepszy AF od R10. Wybór należy do Ciebie.
Co mi przeszkadza w obecnym?
1. Waga/rozmiar zestawu.
2. Szumidło przy ISO 1600 nieakceptowalne.
3. Ogólne zużycie migawki itp. bo aparat mam ...naście lat.
Waga pliku nie jest problemem, ale też zwierząt nie fotografuję.
Co do AF nie jestem jakiś wymagający i ten w obecnym 60d jest prawie akceptowalny.
Plus w mojej opinii stabilizacja w korpusie. Minus masa i brak lampy.
Ogólnie następca musi być bardziej "podróżniczy".
Dzięki za przypomnienie.
Temat obiektywów EF ma znaczenie, szczególnie że tych z mocowaniem RF na rynku jest niewiele.
W związku z tym przychylniej spoglądam w kierunku Canona.
Adapter był by przydatny do czasu całkowitej wymiany obiektywów, przynajmniej tych najczęściej używanych.
Oczywiście duże znaczenie ma "rpzmiar" Po połączeniu EOS60d z Sigmą 17-70 robi nieprzyjemny klocek więc biorę pod uwagę wymianę tych podstawowych na takie spacerowe, ale to w późniejszym terminie zapewne.
Najczęściej używam obecnie 10-18 i stałkę 24/2.8 a one są dostępne dla RF i nie są drogie.
Nie widzę na obecną chwilę i w moim przypadku uzasadnienia na zmianę marki.
Chyba ze się mylę.
To nie ma za dużego wyboru. Po R7 jest R10. Jest jeszcze system M, ten by Ci najlepiej odpowiadał, ale on umiera więc go nie proponuję. System M nie jest już przez Canona rozwijany, nie ma i nie będzie adaptera z mocowania RF na M. Za to pojawiły się obiektywy APS-C Sigma z mocowaniem Canon RF i zapowiadane są Samyang z AF.
To nie ma za dużego wyboru. Po R7 jest R10. Jest jeszcze system M, ten by Ci najlepiej odpowiadał, ale on umiera więc go nie proponuję.
Systemu M nie biorę pod uwagę z powyższego powodu.
Próbuję sobie uzasadnić wybór jednego z podanych R7 lub R10.
Różnica cenowa niewielka, ale oba mają pewne cechy (plusy dodatnie i plusy ujemne).
Kiedyś wybrałem 60d i sprawdzał mi się przyzwoicie. Lubię jego obsługę.
Niestety częściej potrzebuję coś spacerowego, czyli waga-rozmiar-wygoda obsługi itp. Komórka mnie drażni nie ze względu na jakość (no może w słabym świetle) ale na nieakceptowalny sposób obsługi.Niezbyt znam konkurencję, więc warto uzyskać radę czy warto spoglądać na inny system.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14