Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Lut, 2025 Pierwsza lustrzanka do fotografii produktowej
Cześć,
Chciałem w najbliższym czasie rozpocząć przygodę z fotografią produktową. Czy możecie doradzić jaki aparat najlepiej się do tego nada? Najlepiej do 1500PLN już z obiektywem, no i raczej używka. Czy Canon EOS 60D z obiektywem EF 50mm f/1.4 jest dobrą opcją czy nie bardzo?
Będę wdzięczny za każde sugestie.
50/1.4 to dziwny wybór. Nie jest to obiektyw wybitny optycznie. Możliwości dobrego pokazania małych detali też nie daje. Nie wiem jakie produkty chcesz fotografować, więc nie wiem jaki obiektyw by się sprawdził, ale na pewno nie kupiłbym tego modelu.
Nie rozumiem też czemu celujesz w 60D. Nie mówię, że to zły lub dobry wybór. Warto jednak uzasadnić czemu w pierwszej kolejności patrzysz na ten konkretny aparat. W swojej cenie na rynku wtórnym zły nie jest, ale w żadnej kategorii nie jest też wybitny.
O jakikolwiek konkretach można będzie rozmawiać jak powiesz jakie produkty chcesz fotografować, do jakiego zastosowania i w jakich warunkach (tło, oświetlenie itp.) Bez tego można powiedzieć, że najlepiej kupić GFX 100 z zestawem szkieł lub że spokojnie wystarczy 40D + 50/1.8 STM. Oba te twierdzenia mogą być prawdziwe w pewnych sytuacjach.
W planie fotografowanie produktów takich jak opakowania, kosmetyki oraz produkty spożywcze (ciastka, czekolady,, etc.). Zdjęcia do zastosowania na stronach internetowych klientów. Tło różnorodne, dodatkowo będę miał do wykorzystania lampy:
Zestaw Quadralite Thea 450 LED Panel
Panel LED Quadralite Thea RGB 150
Zakładam, że masz już klientów i nie wchodzisz w to na ślepo.
Zakładam też, że zdjęcia będą robione w studiu lub jego namiastce, a aparat będzie na przyzwoitym statywie, który już masz lub kupisz oddzielnie.
Pokuszę się o analizę oferty używanych lustrzanek Canona. Analizę innych marek możesz zrobić sam lub ktoś inny podpowie.
Dlaczego lustrzanki Canona - bo znam je bardzo dobrze, wybór używanych korpusów i obiektywów jest ogromny, a ceny względnie niskie. Dodatkowo w większości modeli świetnie działa tethering, który jest bardzo wygodny w tego typu fotografii.
Punkt wyjścia: 60D
Największe zalety w tym zastosowaniu: ruchomy ekran ułatwiający pracę na statywie oraz dobry tethering
Wady: kiepski AF w trybie LV i brak ekranu dotykowego
Lepsza alternatywa: 70D lub 77D
Zyski: DPAF i panel dotykowy, które znacząco ułatwiają ustawienie ostrości w trybie LV i przez komputer. Do tego większa rozdzielczość też się przyda.
800D i 250D też spełnią te kryteria kosztem jakości obudowy i czynników nieistotnych w tym rodzaju fotografii.
60D i 70D wyróżniają się w tym gronie akumulatorem o większej pojemności, ale nie wiem, jak wypada porównanie czasu pracy w trybie LV.
Niestety żaden z wymienionych aparatów nie ma możliwości zasilania przez USB, które mogłoby być przydatne.
Jakość obrazu we wszystkich przypadkach będzie wystarczająca.
Obiektyw do tego: zamiast 50/1.4 USM zdecydowanie wolałbym 50/1.8 STM. Tańszy, nie gorszy optycznie i w razie potrzeby daje możliwość zrobienia lepszego zbliżenia detali.
Ideałem dla mnie byłby 60/2.8 USM Macro.
Wszystkie wymienione szkła mogę być trochę za wąskie do fotografowania większych obiektów, ale szerszy kąt oznaczać będzie większe zniekształcenia perspektywiczne, co w tej dziedzinie może przeszkadzać. Jak masz dużo miejsca, to problemu nie będzie.
Alternatywnie można pójść w kierunku obiektywów manualnych, ale to już zupełnie inna bajka i tracimy bardzo wygodną możliwość ustawienia ostrości z poziomu komputera (ręcznie, powoli i bardzo precyzyjnie lub automatycznie - jak kto woli).
PS: tak, w tym przypadku zestaw 40D + 50/1.8 STM byłby w rękach wprawnego fotografa wystarczający
Dziękuję bardzo za przedstawienie możliwości Canona. Ja chyba skłaniałbym się ku 77D. Nawet widzę cenowo to się zgrywa, tu przykładowe ogłoszenie
https://www.olx.pl/d/ofer...9-ID11XGsQ.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14