Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Mar, 2025 Jak zastąpić lornetkę/lunetę bezlusterkowcem z tele ?
Witam
Jak zastąpić lornetkę/lunetę bezlusterkowcem/lusterkowcem z teleobiektywem?
Będę mieszkał w takim miejscu że z salonu widzę osuszone stawy na które przylatują czaple, łabędzie, ... Przychodzą jelenie, sarny,lisy,.. są w odległości od 120 do 350m .
Chciałbym zakupić sprzęt do obserwacji, zdjęcia dodatkowo ale głównie zależy mi na tym żeby dzieci mogły popatrzeć w monitorek. Próbowałem z lornetką na statywie jednak dla dziecka 4-6 lat jest to za trudne.
Myślałem o aparacie typu sony a7 i odpowiednim obiektywie + statyw.
Konieczne ekran powinien mieć możliwość obrotu w dół że względu na dzieci.
Myślę że pewnym wyzwaniem jest to że dużo zwierząt przychodzi jak się już ściemnia.
Jeżeli budżet pozwoli chciałbym żeby aparat miał możliwość łatwego przesyłania zdjęć na telefon, oraz bezprzewodowego wysyłania obrazu na żywo na telewizor.
Mój budżet to 2000 - 4500zł sprzęt najlepiej używany.
Proszę o pomoc w doborze sprzętu oraz ciekawe pomysły jak podejść do tematu.
Z takiej odległości i przy takim budżecie możesz zapomnieć o Sony A7 i wszystkich innych aparatach z matrycą tej wielkości. Zwyczajnie nie kupisz dostatecznie długiego obiektywu.
Obserwacje o zmierzchu uważam za z miejsca skazane na porażkę. Tu potrzebujesz potężnej ogniskowej. Optymalny byłby pewnie Nikon P1000/P1100, ale nie sprawdzi się, jak będzie brakować światła.
Jak ma być możliwie najlepsza jakość za te pieniądze, to pewnie jakaś lustrzanka Canona z matrycą APS-C + Tamron 150-600. Problem w tym, że nawet taka kombinacja może nie dawać dostatecznego zbliżenia na zwierzynę z takiej odległości.
Ja bym jednak postawił na lunetę + adapter do telefonu.
Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 Re: Jak zastąpić lornetkę/lunetę bezlusterkowcem z tele ?
kozlo.4 napisał/a:
Witam
Jak zastąpić lornetkę/lunetę bezlusterkowcem/lusterkowcem z teleobiektywem?
Będę mieszkał w takim miejscu że z salonu widzę osuszone stawy na które przylatują czaple, łabędzie, ... Przychodzą jelenie, sarny,lisy,.. są w odległości od 120 do 350m .
Chciałbym zakupić sprzęt do obserwacji, zdjęcia dodatkowo ale głównie zależy mi na tym żeby dzieci mogły popatrzeć w monitorek. Próbowałem z lornetką na statywie jednak dla dziecka 4-6 lat jest to za trudne.
Myślałem o aparacie typu sony a7 i odpowiednim obiektywie + statyw.
Konieczne ekran powinien mieć możliwość obrotu w dół że względu na dzieci.
Myślę że pewnym wyzwaniem jest to że dużo zwierząt przychodzi jak się już ściemnia.
Jeżeli budżet pozwoli chciałbym żeby aparat miał możliwość łatwego przesyłania zdjęć na telefon, oraz bezprzewodowego wysyłania obrazu na żywo na telewizor.
Mój budżet to 2000 - 4500zł sprzęt najlepiej używany.
Proszę o pomoc w doborze sprzętu oraz ciekawe pomysły jak podejść do tematu.
Sony A7 z teleobiektywem 70-300mm i obrotowym ekranem będzie świetnym wyborem. Zainwestuj w obiektyw o większej światłosile do zdjęć przy słabym świetle A7 lub A6000 mają Wi-Fi do przesyłania zdjęć na telefon i TV. Do tego statyw z głowicą kulową, żeby łatwiej ustawić. Używany sprzęt powinien zmieścić się w budżecie.
Podobnie jak ryszardo, z powodu sporej odległości postawiłbym jednak na lunetę ze smartfonem. Dla czterolatka obserwacje przez okular mogą być zbyt trudne, ale 6-latek powinien sobie poradzić. Zimą miałem w domu grupę 6-8 latków i nikt nie miał problemu z lunetą (nie tylko moje dzieci, które dostęp do sprzętu mają na codzień). Wbrew pozorom lornetka może być trudniejsza dla dziecka niż luneta z uwagi na konieczność dopasowania rozstawu do oczu.
Konkretnie to luneta klasy 80 mm, np. Regal 80 ED II. Trzeba mocno się zastanowić czy prosta, czy kątowa. Do tego statyw najlepiej z głowicą video. No i porządny adapter do smartfona. Ja stacjonarnie używam Celestrona NexYZ, który jest bardzo nieporęczny, ale za to można pewnie i precyzyjnie ustawić telefon.
Obiektyw 300 mm nawet na tych 120 m to o wiele za mało. To jak lornetka z powiększeniem około 6x, będzie oczywiście lepiej niż gołym okiem, ale absolutnie satysfakcji nie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 17