Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 18 Mar, 2025 Małogabarytowy obiektyw do streeta pod Fuji X
Cześć,
Jestem zaawansowanym fotoamatorem. Poszukuję dobrego optycznie szkła klasy "naleśnik" do fotografii miejskiej pod mocowanie Fuji X, matryca 40 Mpix. Może być manual. Rozważam zakres ogniskowych 23-28 mm (dla FF). Co możecie zarekomendować w granicach 2000 zł ?
Wysłany: Wto 18 Mar, 2025 Re: Małogabarytowy obiektyw do streeta pod Fuji X
W Fuji X wybór obiektywów jest spory i małych stałek nie brakuje, ale przy takich wymaganiach może być problem.
Spójrz na tę listę:
https://www.optyczne.pl/i...Wyszukaj&sort=1
Biorąc pod uwagę, że chcesz naleśnik o ogniskowej między 15, a 18 mm, to są tylko trzy opcje:
- XF 18/2.0, który jest jednym z 3 najstarszych obiektywów w systemie i optycznie mógłby być lepszy
- ciemny 7Artisans 18 mm f/6.3
- Voigtlander Color Skopar 18 mm f/2.8, który kosztuje ponad 2000 PLN
Moim zdaniem najlepszą opcją jest XF 16/2.8 WR. Nie naleśnik, ale cały czas malutki i leciutki, uszczelniony i optycznie nie ma się czego wstydzić.
Ryszrdo,
Dzieki za opinię. W podanym przez Ciebie zakresie ogniskowych wziąłbym Skopara. Sęk w tym, że do streetu jest chyba za szeroki. W moim pytaniu podałem ogniskowe FF, co dla Fuji przekłada się na 35-40 mm.
Zastanawiam się pomiędzy systemowym XF 27 mm f/2.8 R WR a Vojtkiem Ultron 27 mm f/2, dla którego nie znalazłem wykresów MTF. Dobrze też z charakterystyk MTF wygląda mi nowy Viltrox AF 25 mm f/1.7 Air. Ot, moje dylematy.
MarekZegarek, no nie.
Aparaty Fuji X mają matrycę APS-C, która jest 1.5x mniejsza od małego obrazka, czyli przykładowo obiektyw 16 mm zapięty do Fuji daje pole widzenia takie jak obiektyw 24 mm na 'pełnej klatce'.
Jak chcesz obiektyw, który da pole widzenia takie jak 23-28 mm na 'FF', to do Fuji musisz zapiąć coś z przedziału 15-18 mm.
No chyba, że się pomyliłeś przy pisaniu i chodziło Ci o 23-28 mm do Fuji, żeby mieć odpowiednik 35-42 mm dla 'FF'.
I nie ma czegoś takiego, jak obiektyw za szeroki albo za wąski do fotografii ulicznej. Są tylko preferencje i styl danego fotografa.
Eh te mnożniki, tylko kłopot z nimi 😏
Wyjaśniam, że miałem namyśli odpowiednik ogniskowych z zakresu 35-40 mm dla FF, takie mam preferencje. Staram się zachowywać dystans od fotografowanej sceny, nie ingerować w nią swoją osobą i aparatem z „rurą”.
Dzięki za wyjaśnienia !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14