Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2025 Lumix DMC-G80HA / Canon EOS r10 / Sony a6400 - który wybrać?
To mój pierwszy post na tym forum więc witam Wszystkich.
Razem ze moją partnerką chcemy wejść do świata fotografi i videografi i przymierzamy się do kupna pierwszego aparatu. Nie mamy doświadczenia w tym temacie - jedynie pasję do robienia zdjęć i filmów, którą chcemy zacząć rozwijać na poważnie. Ostatnie parę godzin spędziłem na czytaniu wątków na forum, recenzji, specyfikacji technicznych, opinii ludzi i Bóg wie czego jeszcze, na temat aparatów - mam wrażenie, że teraz wiem jeszcze mniej i znacznie trudniej mi się zdecydować. Wybrałem trzy aparaty w naszym budżecie (wymienione w tytule) i spisałem plusy oraz minusy którymi się z Wami podzielę. Wiem, że na początek każdy aparat będzie ok, oraz że to nie aparat a osoba i jej umiejętności z nim są najważniejsze, jednakże chciałbym uslyszeć wasze opinie, jeśli ktoryś z wybrnaych przeze mnie apratów będzie lepszym wyborem.
To na czym mi zależy to głownie sprawa tego jak dany aparat będzie sobie radził z video. Po przejsciu z telefonu na aparat zdjęcia i tak będą dla nas fantastyczne. Domyślam się, że przy użyciu któregoolwiek będziemy w stanie rozwijać nasze umiejętności. Druga sprawa to to jak "przyszłościowe jest dane body. Narazie nie będę mógł sobie pozwolić na dokupienie wiele elementów, ale za jakiś czas pewnie chciał bym kupić jakiś nowy obiektyw i rozbudować swój sprzęt.
Lumix DMC-G80HA
Plusy
+Dobra stabilizacja matrycy
+Solidne wykonanie i uszczelnienie
+Nie przegrzewa się
+Długa praca na baterii przy filmowaniu
+Dobra aplikaja mobilna
Minusy
-Podłączenie akcesoriów (mikrofon) przeszkadza w obsłudze ekranu
-Spadek szczegółowości na wyższych czułościach (iso 3200 i wyżej)
-Brak możliowści użycia tego modelu jako kamery internetowej bez podpięcia karty przechwytującej
-Głośna praca mechanizmu stabilizacji matrycy
-Brak możliwości zasilania przez kabel
Canon EOS r10
Plusy
+4k 60p i 4(6k) 30p
+Dobra jakość i płynne nagrywanie w FullHD
+Kompatybilny z obiektywami RF
+Możliwość streamowania bez użycia komputera
+Dobry Auto Focus
+Bardzo wygodne i łatwe w obsłudze menu
Minusy
-Brak stabilizacji matrycy
-Brak uszczelnień
-Zastosowane "tanie" tworzywa sztuczne
-Słaby system czyszczenia matrycy
Sony a6400
Plusy
+W moich wyszukiwaniach był to najczęściej polecany i chyba generalnie lubiany przez ludzi aparat
+Dobra jakość zdjęć
+120 kl/s przy FullHD
+Brak limitu czasowego dla ciągłego nagrywania video
+Bardzo dobry Auto Focus
+Funkcjonalne i bardzo konfigurowalne menu
Minusy
-Brak stabilizacji matrycy
-Mało skuteczy system czyszczenia matrycy
-Bardzo łatwo zarysować ekran
-Mało funkcjonaln ekran - pod kątem obsługi dotykowej
Dodatkowo - żaden z tych aparatów nie ma wejścia na słuchawki. Jak bardzo jest to istotne/przydatne przy nagrywaniu video? Czy stabilizacja matrycy którą oferuje Lumix to naprwdę taki game changer jak wszyscy mówią czy obiektyw z IS raczej załatwia sprawę?
Mam nadzieję, że nie napisałem żadnych głupot. Pewnie niektóre rzeczy są oczywiste, ale przy takim ogromie danych technicznych, cyferek i wykresów nawet nie do końca wiem na co przede wszystkim zwracać uwagę. Jeśli komuś z was przychodzi do głowy inny model apratu, który może polecić to chętnie się dowiem który. Z góry dziękuję za pomoc, wszystkie opinie i porady.
Dużo nie podpowiem, bo wideo to nie moja bajka, ale mam parę uwag:
Nie wiem skąd są dane, że w A6400 łatwo zarysować ekran. To może być kwestia tego, że niektórzy twierdzą, że należy ekran obracany odwracać w stronę aparatu do transportu w celu ochrony przed zarysowaniami. Jeśli tak, to tę tezę można między bajki włożyć. Nigdy nie miałem aparatu z ekranem, w którym dało się to zrobić i jakoś żadnego nie porysowałem.
Część wymienionych zalet/wad jest od czapy. Przykładowo bagnet RF w przypadku R10 jest moim zdaniem wadą, bo wybór szkieł dedykowanych do APS-C mały, a te do większych matryc drogie i niepotrzebnie duże.
Stabilizacja będzie działała bardzo różnie w zależności od ujęcia. Co innego będzie w przypadku kadrów statycznych (tu IS w obiektywie przeważnie wystarczy), a co innego przy ujęciu w ruchu i maszerującym kamerzyście (najtrudniejszy scenariusz, mało który aparat da sensowne efekty).
I żeby jeszcze utrudnić wybór, to do powyższych dodałbym jeszcze Fuji X-S20. Świetne możliwości wideo, duży wybór dedykowanych obiektywów, stabilizacja matrycy dobra ergonomia i niezły AF.
... Przykładowo bagnet RF w przypadku R10 jest moim zdaniem wadą, bo wybór szkieł dedykowanych do APS-C mały, a te do większych matryc drogie i niepotrzebnie duże...
To jaki bagnet powinien mieć R10? Bagnet konkurencji czy jakiś zupełnie nowy do którego w ogóle nie ma obiektywów?
To jaki bagnet powinien mieć R10? Bagnet konkurencji czy jakiś zupełnie nowy do którego w ogóle nie ma obiektywów?
Tamta wypowiedź była tylko odpowiedzią na wymienioną 'zaletę', bo bagnet RF w przypadku aparatu z matrycą APS-C zdecydowanie nią nie jest.
Jeśli miałbym jednak odpowiedzieć na powyższe pytanie, to R10 powinien mieć bagnet, na który dostępne jest dużo dobrych, dedykowanych obiektywów. Nieważne, jaki dokładnie. RF takiego warunku nie spełnia, więc posiadanie tego bagnetu nie może być zaletą i jeśli już, to jest wadą. Możliwe, że w przyszłości się to zmieni, ale na razie jest jak jest.
...
Jeśli miałbym jednak odpowiedzieć na powyższe pytanie, to R10 powinien mieć bagnet, na który dostępne jest dużo dobrych, dedykowanych obiektywów. Nieważne, jaki dokładnie...
Właśnie ważne jaki dokładnie, bo żaden nie spełnia Twoich warunków. Żaden, istniejący i tym bardziej żaden nieistniejący.
Właśnie ważne jaki dokładnie, bo żaden nie spełnia Twoich warunków. Żaden, istniejący i tym bardziej żaden nieistniejący.
Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że w żadnym systemie nie ma dużej liczby dobrych obiektywów dedykowanych pod matrycę konkretnego formatu (lub sensownie się do niej nadających bez niepotrzebnych kompromisów). Moim zdaniem bez wątpienia spełniają to kryterium bagnety:
Sony E - zarówno dla matryc APS-C, jak i małoobrazkowych
Fujifilm X
µ4/3
+ chyba wszystkie bagnety do lustrzanek, ale to nie ten dział
Można dyskutować, czy bagnety Nikon Z i Canon RF spełniają je dla matryc małoobrazkowych (moim zdaniem tak), ale dla APS-C na pewno nie, bo szkieł jak na lekarstwo (szczególnie tych lepszych). O L-mount nie mam opinii.
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to doprecyzuję: nie uważam, że R10 powinien mieć inny bagnet, ale ze względu na mały wybór szkieł bagnet zdecydowanie nie jest silną stroną tego aparatu.
Ciekawe, Canon ma produkować aparaty z bagnetem µ4/3? Większych bzdur nie czytałem. A może niech firma OMDS wyprodukuje obiektywy na bagnet RF do APS-C Canona?
Ciekawe, Canon ma produkować aparaty z bagnetem µ4/3? Większych bzdur nie czytałem. A może niech firma OMDS wyprodukuje obiektywy na bagnet RF do APS-C Canona?
Przeczytaj jeszcze raz moją poprzednią wiadomość. Ostatnie zdanie kilka razy, aż zrozumiesz, bo najwyraźniej za pierwszym Ci się nie udało.
Wracając do tematu wątku:
Oprócz wyboru samego aparatu należy brać po uwagę obiektyw(y), z jakim(i) będzie używany.
Mihahal, planujesz na start obiektyw standardowy, czy od razu wiesz, że będziesz chciał dodatkowo jakieś tele lub szeroki kąt?
...Druga sprawa to to jak "przyszłościowe jest dane body...
Na to pytanie mogę odpowiedzieć, że bagnet µ4/3 nie ma przyszłości. Panasonic stopniowo idzie w format FF (pełna klatka). Co do wyboru aparatu to nie pomogę bo na dzień dzisiejszy nie ma na czym zawiesić oka w tym segmencie cenowym (wcale niemałym w sensie, że jest drogo). Jakoś Sony potrafił w 2008 roku wyprodukować lustrzankę dla mas w cenie z obiektywem: 1900 zł ze stabilizowaną matrycą. https://www.optyczne.pl/6..._DSLR-A200.html
Teraz kastruje się tańsze (ale i tak drogie) aparaty ze stabilizacji by za te ze stabilizacją jeszcze lepiej skroić klienta. Być może jest coś ze stabilizacją w Fuji, ale nie znam tego systemu więc nie doradzę. Co do Canona R10 to brak stabilizacji jest większym problemem niż brak obiektywów. Dla przeciętnego amatora to co proponuje Canon jest wystarczające. Dla bardziej zaawansowanego są dostępne obiektywy Sigma. Oczywiście bez stabilizacji w korpusie da się fotografować, ale mamy 2025 rok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15