Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2025 Czy lornetka dla małego dziecka za ok 100zł ma sens?
Chciałem kupić lornetkę dziecku 4,5 roku. Nie chcę wydawać na nią dużo pieniędzy bo pewnie i tak szybko będzie zniszczona ale jednocześnie chciałbym coś ciut lepszego niż najzwyklejsza zabawka za kilka zł. Szukałem czegoś lekkiego, z sensownym polem widzenia i zainteresowały mnie takie modele:
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2025
rabauken napisał..." Czy jest sens bawić się z takimi wynalazkami?"
Wszystkie te lornetki to są zabawki, więc dla 4,5 latka mogą być ale nie muszą. Najlepiej ten Bresser Junior 7x30, jeżeli już.
Ja osobiście, nie kupowałbym tej zabawki dla dziecka, w tym wieku, dopiero pomiędzy 5-6 lat, jak dziecko będzie bardziej świadome tego co trzyma w rękach i wtedy można pomyśleć o czymś lepszym optycznie, co nie zepsuje wzroku dziecka. Takie jest moje zdanie a Ty możesz mieć swoje. Wybór należy do Ciebie .
Rabauken, szkoda że nie dałeś linków do specyfikacji, ale dobra, wyszukałem. Masz tam lepsze I gorsze zabawki.
Opticon 8x21, Bresser Junior 7x30 i Carson skreśl, bo za ciężkie (ok 300 g) lub za mała zrenica wyjściowa.
Bresser Junior 3x30 jako jedyna jest w układzie Galileusza, więc ma najgorsza pole widzenia, tunel straszliwy. Jak klasyczna lornetka teatralna. Ale jest najlżejsza. Taka kupiłem mojemu dziecku jak był w tym wieku. Jak się uprzeć to widać więcej niż gołym okiem.
Fokus Junior 6x21 i Bresser Junior 6x21 są podobne, ale nie to samo. Mają typowa budowę dorosłych lornetek, czyli pryzmaty. Przez to sa trochę cięższe, ale akceptowalne, poniżej 200 g. Dzięki temu mają też większe pola widzenia - nie tak jak dorosłe lornetki, ale wyraźnie lepiej od tej 3x30. Mają szansę być najlepszym wyborem, ale mz trochę za duże powiększenie.
Wzroku raczej sobie nie popsuje. Takie wynalazki są w przedszkolach, dzieciak i tak zerka przez brudna szybę, butelkę, co mu tam wpadnie w rece. Jak zobaczysz, że siedzi z tym godzinami to kupisz lepszą;)
W tym wieku to zakup na zasadzie zabawki, żeby cieszył się, że ma. Na obserwacje za mały, zresztą na tych lornetkach piszą, że od 6 lat
Mocno bym się zastanawiał, czy w tak młodym wieku lornetka to dobry pomysł.
Oko jeszcze nie wykształcone a już aparat optyczny (miernej wartości) będzie wpływał na jego pracę.
Lepiej jakąś zabawkę logiczną dziecku kupić .
Za 100 zł nie ma sensu. Dla 4,5-latka marne szanse by się zainteresował.
Jeśli już, to sugerowałbym wydać nieco więcej (może znaleźć używkę za 300-400 zł) i kupić Pentaxa Papilio II, najlepiej 6,5x21 ewentualnie 8,5x21.
To optycznie całkiem sensowna lornetka, choć pole widzenia wąskie.
Odrócone porro czyli małe, ale porro - a układ porro budżetowo to najlepszy stosunek jakości optycznejdo ceny.
Dla dziecka ma też jedna unikalną właściwość > zdolność ogniskowania z bardzo małej odległości (pół metra), więc mamy całkiem niezłe zdolności makro.
Czyli lornetka może robić za lupę, można z pół metra oglądać powiększone rośliny, owady i inne małe zwięrzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15