Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już prawdopodobnie znalazłem powód tego problemu.
Na obiekty oddalone ~50-150m patrzyłem przekręcając focuser do końca skali.
Obraz wtedy miałem (wrażeniowo) najbardziej krystaliczny, z najmniejszą AC, ale wtedy moje oko pracowało na granicy możliwości skupienia. Stąd takie zmęczenie oka nawet po krótkiej sesji.
Teraz już robię to bezpiecznie, i ostrzenie zaczynam od 'bliskiego' skupienia i przesuwam w kierunku nieskończoności, aż do załapania ostrości.
Ale również posiłkuję się drugim okiem (scenariusz: lewe(gołe) / prawe(mono), łapiąc najpierw ostrość lewym gołym okiem, potem prawym przez mono łapię ostrość by mniej więcej obie gałki miały to samo skupienie.
Kolejny plusik dla lornetki - bezpieczeństwo dla zdrowia oka
Ale nie zmienia to faktu że jako świadomy wybór do podpatrywania (a nie patrzenia) to wciąż dobry wybór.
A jakie tam dokładnie mieliście lunetki do dyspozycji?
Po kolorach strzelam że w pierwszym planie Kowy, a za nimi Swarki?
Lunet było sporo, przede wszystkim Kowy i jeden duży Swarek BTX.
Zdecydowana większość z nich dawała jak na moje oko obraz lepszy jakościowo niż najlepsza lornetka na zlocie. Na czele BTX, który łączy niezrównaną korekcję astygmatyzmu (ostrość) z magią powiększenia, przez to wiarygodność powiększonego obrazka jest lepsza niż w ograniczonych kompaktową konstrukcją lornetkach. Bardzo ładnie, w szczególności Kowy, pracują pod światło, brak odblasków, wzorowy kontrast.
Żadna jednak, nawet BTX, nie daje mi wrażenia przenoszenia i synergii widzenia dwóch torów optycznych, jak lornetka. Lunety to świetne, na wpół profesjonalne urządzenia do identyfikacji. Do uruchomienia wyobraźni potrzebuję lornetki.
A pytanie techniczne, w przypadku takiego podwójnego okularu w BTXie. Czy przez to że obraz jakoś musi zostać zdublikowany, to spada jego jasność w porównaniu analogicznego okularu? Lub następuję jakaś degradacja?
Wg słów Jacek Betleja, przedstawiciel handlowy Swaro: : do systemów ATX/STX jest przewidziana apertura 65-95mm, do BTX 115mm. Podobno dla ATX/STX nie ma żadnej różnicy czy jest zamocowana luneta 95mm, czy 115mm - obraz jest podobny.
System BTX na 115mm jest system jasnym, obraz jest pseudo sterotaktyczny, nie widać np perspektywy, czasami trudno rozróżnić która kępa traw jest dalej, ogólnie system jest lekki, rozkręcalny, jest centralne ogniskowanie, i nie ma problemu z kolimacją.
To ja Kolegom taki lifehack podpowiem:
https://www.apm-telescope...x-zoom-eyepiece
Luneta APM z okularem zoom Swarovskiego. Znam osoby, ktore twierdza, ze jakosc obrazu z tego chinskiego trypletu APO (lacznie z zoomem Swarka) praktycznie nie odbiega od austryjaka. Taki kolejny szturm Chinczyka na europejski rynek z wykorzystaniem konia trojańskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 17