Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Widać zbyt nisko patrzyłem. Przez ten wątek znowu naszło mnie na kupowanie OM-4 i spróbowanie tego pomiaru - a miały być już tylko szkiełka...
sigmiarz napisał/a:
ale to wcale nie gwarantuje dobrego naświetlenia sceny, podobnie jak matrycowy
najlepsze wyniki uzyskuję mierząc sam w kilku punktach i sobie przeliczając, tak bardzo na intuicję..
W matrycowym jest jakiś dziwny algorytm, a tam każdy punkt ma taką samą wagę. Aparat robi tylko za kalkulator, choć równie dobrze można by zdjąć kilka spotów i na kartce policzyć... To znaczy tak sądzę, bo w dwójce mam tylko centralnie ważony (tak swoją drogą jestem pod wrażeniem cw, bo jeśli nie mierzyć śniegu, Słońca w kadrze itp. bzdur, to nie zdarzają się wpadki - choć slajdów nie robiłem póki co).
palindrom napisał/a:
sigmiarz napisał/a:
najlepsze wyniki uzyskuję
... uzyskuje dobry fotograf
A kiepski musi się czymś pocieszyć
sigmiarz napisał/a:
była kiedyś giełda foto w niedziele w Warszawie, dalej jest ? w Łodzi wiadomo, nic, bida.. a Ww mam najbliżej.
Jest (niedziela rano, Stodoła), ale tyż bida... Fajnych analogów brak, raczej akcesoria, cyfra, książki... Kliszek jest dobry wybór.
TS, jak za "wysoko" (co w chwili obecnej nie jest raczej już prawdą - eos3 - od 500 do 1200pln ) to jeszcze o ile dobrze pamiętam T90 miał tą funkcję...
co do centralnie ważonego jest to dobry system mierzenia , bo nie zostaje uśredniony w "strefach" i można w rozsądny (powtarzalny) sposób użyć kompensacji naświetlania...
Fajnie się wątek rozkręcił, bardzo dziękuję za wszelkie sugestie dało mi to do myślenia. Właściwie każda propozycja jest godna uwagi. I zestawiając je z moją starą mtl 5b mówimy o innej klasie sprzętu...Podstawowym wyznacznikiem mojego wyboru wśród Waszych propozycji będzie mówiąc pragmatycznie stan techniczny urządzenia. Oczywiście wybiorę się na giełdę-jednak dopiero 20marca. Co do ulicy Jaworowej-mieszka i ma tam pracownię pewien legendarny maniak sprzętu fotograficznego, polecany przez wszystkich analogowych oportunistów
kiedyś dużo fotografowałem practicą mtlb5, niestety straciłem ją dawno temu.
To mamy takie same doświadczenia, życiowe. Ja do MTL-5B używałem trzech Pentacon'ów 28, 50 i 135mm. Może te szkła warto gdzieś kupić i "podłączyć" z przejściówką do jakiegoś nowszego aparatu?
Sam używam od teraz Cosinę Hi Lite 405
Świetny aparat, tym bardziej, że za 5 euro puszka
Ma podnoszenie lustra z "minutnikiem do jajek" działające, jest pomiar światła ze wskazówką w wizjerze, pancerna obudowa, prosta obsługa i radocha z posiadania sprzętu z lat 70 tch XX w.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 06 Mar, 2010
NAD napisał/a:
jeszcze jedno; prosił bym o opinie na temat pentaxa lx ponieważ pewien człowiek chce mi go odsprzedać
wypas po maksie, po prostu masakra jakościowa, świetny sprzęt i w ogóle cacko..
Ja dzisiaj kupiłem sobie Minolte xD-5 i muszę przyznać, że mimo iż przepłaciłem, to przynajmniej jest ona kilka milimetrów wyższa i grubsza od przeciętnego OMa, a posiada kilka ciekawych pierdółek
jeszcze jedno; prosił bym o opinie na temat pentaxa lx ponieważ pewien człowiek chce mi go odsprzedać
Taniej niż 1000 PLN? Bierz.
Mam takowy aparat i sobie chwalę
Łatwiej będzie wymienić rzeczy, których nie ma:
- Samowyzwalacz i wstępne podnoszenie lustra nie mogą być używane jednocześnie
- Pomiar tylko centralnie ważony
- Nie ma blokady ekspozycji
To tyle, reszta jest, włączając w to wielokrotną ekspozycję na klatce o dowolnym numerze, pomiar TTL OTF, tytanową migawkę, wymienne pryzmaty i takie tam
[ Dodano: Sob 06 Mar, 2010 17:15 ] mavierk,
nie narzekaj. Mam LXa a i tak Twoja Minolta mi się bardzo podobała. Fajnie pracuje, ma tryb S, czego nie uświadczysz ani w LXie ani w Nikonie FM3a, czyli flagowych analogach.
tak też się stało, kupiłem body el-iksa, w powiedzmy dobrej cenie, z dobrych rąk i mam pewność że jest sprawny-bo jest , szukam jeszcze szkiełka, koniecznie jasnej stałki-znowu mile widziane propozycje
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010
Kupuj to, co Ci pasuje, jeśli ma Pentax / Takumar / Carl Zeiss w nazwie
mianowicie odnoszę wrażenie iż przy niskich czasach jakby się "waha", dodatkowo śmiem twierdzić że 1/30 jest za długa niżej wiadomo (...)czas się dłuży. Niemniej jednak postaram się to zweryfikować u fachmana
Oczywiście sprawdzałeś czasy na Tv a nie zmieniając kadr/przesłonę? Tylko Tv da Ci czas dokładnie taki jak ustawisz, w Av czasy podane przez światłomierz są przybliżone i zależą od zmian warunków podczas ekspozycji. Tak tylko przypominam
Czasy najłatwiej sprawdzić na 4s, bo da się to ugryźć stoperem. Na swoim LXie miałem czasy do 10% dłuższe niż powinny być (mierzone w laboratorium) ale trudno dostrzec zmiany poniżej 1/5 EV więc zostawiłem to tak jak jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13