Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie tę 1400 narazie jest zaporowe dla mnie więc może to dlatego takie bzdury pisze
25/1.8 ma 1400 kosztować? Jak tak, to trafiłem
Ja tam chodzę jak pies wkoło jeża obok 12-tki Olympusa. No, gdyby to było 10 mm nawet od bidy 3.5 to bym się mniej zastanawiał
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014
RB napisał/a:
25/1.8 ma 1400 kosztować? Jak tak, to trafiłem
20/1.7 tyle kosztuje, używka powiedzmy 1300. Niby da się znaleźć okazję za 900 ale raz na 2 miesiące i schodzi od razu.
25/1.8 podobno ma być w okolicach 1100 więc używki bez problemu 900zł. Można się też spodziewać większej ilości 20tek w dobrej cenie po premierze Olympusa.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014
Teraz piszą, że 399 euro za tego Olka, a to już sporo jak na takie parametry. Ja w każdym razie odpuszczę i dołożę do 25/1.4. Za tydzień powinno się wyjaśnić
seba840 napisał/a:
A jeżeli byście wybierali z tych to jak by się one klasyfikowały? (canon 600d,100d,nikon d5100,3200,sonyA58)
Moim zdaniem za bardzo drążysz te porównania. Skoro robiłeś zdjęcia smartfonem to dowolne bezlustro/lustrzanka z kitowym szkłem da lepsze efekty, o ile dobrze ustawisz czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Następny skok jakościowy przyniesie stałka. Potem dłubanie w rawach i to będzie dopiero moment kiedy różnice w matrycach staną się istotne... Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnicach w ergonomii oraz dostępnych stałkach.
Teraz piszą, że 399 euro za tego Olka, a to już sporo jak na takie parametry..
No... tanio nie jest.
TS napisał/a:
Moim zdaniem za bardzo drążysz te porównania. Skoro robiłeś zdjęcia smartfonem to dowolne bezlustro/lustrzanka z kitowym szkłem da lepsze efekty, o ile dobrze ustawisz czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Następny skok jakościowy przyniesie stałka. Potem dłubanie w rawach i to będzie dopiero moment kiedy różnice w matrycach staną się istotne... Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnicach w ergonomii oraz dostępnych stałkach.
Aparat kupiony oczywiście żona miała znowu dużo do powiedzenia, ale mam nadzieję że to na dobre wyszło bo najbardziej spodobał jej się Sony nex5t i była zdolna do niego dołożyć aparacik super
Jak na tą chwilę to tylko robię na auto bo nie ogarniam wszystkiego
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale się zapytam może mi wytłumaczycie "łopatologicznie" od czego zależy i czym mam się kierować ustawiając: czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Bo powiem wam że tych ustawień jest ogrom hmm...
Po instrukcji obsługi, zarzuć jakieś hasło wujkowi "g", a on Ci wiele wyjaśni.
To, o co pytasz, to jest cały pakiet zagadnień.
Najprościej:
ustaw Av, iso 100-400, wb auto, jeden punkt af na środku i ...
przysłonę dobieraj w zależności, czy chcesz mieć w kadrze wszystko ostrzej (f8-f22), czy ostrzejszy obiekt focony i tło bardzej rozmyte (f ... do ewentualnie 5.6 - choć to też zależy od np. odległości obiektu od czegoś za nim).
To tylko tak totalnie skrótowo...
Tak sobie leniwie przeglądam wiodący serwis aukcyjny i widzę, że NX1000(z kitowym zoomem) da się kupić poniżej 1000zł, a stałkę Samsung NX 45 mm f/1.8 za ok 600 zł. Czy to dobrze?
Za dużo to tam nie piszą, tylko jak włączyć aparat itepe..
już więcej informacji jest w samym aparacie tylko też tak ogólnikowo
Ale już jestem na etapie prób i błędów
To jest dodatkowa soczewka nakręcana na obiektyw 16-50mm o średnicy gwintu pod filtr 40.5mm.
Działanie? Ogniskowe 16-50 są po założeniu tego ustrojstwa 32-100 mm.
Odradzam.
Lepiej kupić jakiś manualny obiektyw - polecam Carl Zeiss Sonnar 135 f3.5 i podpiąć go przez adapter M42/NEX
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13