Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon eos m czy samsung nx1100
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 21 Sty, 2014   

Dla mnie tę 1400 narazie jest zaporowe dla mnie więc może to dlatego takie bzdury pisze :)

Reklama

RB 

mavierk napisał/a:
Dla mnie tę 1400 narazie jest zaporowe dla mnie więc może to dlatego takie bzdury pisze :)

25/1.8 ma 1400 kosztować? Jak tak, to trafiłem :-)

Ja tam chodzę jak pies wkoło jeża obok 12-tki Olympusa. No, gdyby to było 10 mm nawet od bidy 3.5 to bym się mniej zastanawiał :-)

mavierk 
never knows best

RB napisał/a:
25/1.8 ma 1400 kosztować? Jak tak, to trafiłem
20/1.7 tyle kosztuje, używka powiedzmy 1300. Niby da się znaleźć okazję za 900 ale raz na 2 miesiące i schodzi od razu.
25/1.8 podobno ma być w okolicach 1100 więc używki bez problemu 900zł. Można się też spodziewać większej ilości 20tek w dobrej cenie po premierze Olympusa.

TS
[Usunięty]

Teraz piszą, że 399 euro za tego Olka, a to już sporo jak na takie parametry. Ja w każdym razie odpuszczę i dołożę do 25/1.4. Za tydzień powinno się wyjaśnić :)

seba840 napisał/a:
A jeżeli byście wybierali z tych to jak by się one klasyfikowały? (canon 600d,100d,nikon d5100,3200,sonyA58)

Moim zdaniem za bardzo drążysz te porównania. Skoro robiłeś zdjęcia smartfonem to dowolne bezlustro/lustrzanka z kitowym szkłem da lepsze efekty, o ile dobrze ustawisz czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Następny skok jakościowy przyniesie stałka. Potem dłubanie w rawach i to będzie dopiero moment kiedy różnice w matrycach staną się istotne... Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnicach w ergonomii oraz dostępnych stałkach.

RB 

TS napisał/a:
Teraz piszą, że 399 euro za tego Olka, a to już sporo jak na takie parametry..

No... tanio nie jest.

TS napisał/a:

Moim zdaniem za bardzo drążysz te porównania. Skoro robiłeś zdjęcia smartfonem to dowolne bezlustro/lustrzanka z kitowym szkłem da lepsze efekty, o ile dobrze ustawisz czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Następny skok jakościowy przyniesie stałka. Potem dłubanie w rawach i to będzie dopiero moment kiedy różnice w matrycach staną się istotne... Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnicach w ergonomii oraz dostępnych stałkach.

Bingo!

seba840 
Początkujący

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Aparat kupiony :) oczywiście żona miała znowu dużo do powiedzenia, ale mam nadzieję że to na dobre wyszło bo najbardziej spodobał jej się Sony nex5t i była zdolna do niego dołożyć :mrgreen: :) aparacik super :)
Jak na tą chwilę to tylko robię na auto bo nie ogarniam wszystkiego :oops:

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale się zapytam może mi wytłumaczycie "łopatologicznie" od czego zależy i czym mam się kierować ustawiając: czas, przysłonę, czułość, ostrość i balans bieli. Bo powiem wam że tych ustawień jest ogrom hmm...

Bądź jeżeli za dużo do tłumaczenia czy swoich odpowiedzi uzyskam np. w http://merlin.pl/Podreczn...t/1,964784.html

RB 

pierwsze - przczytaj instrukcję obsługi. Tam dużo potrafią objaśnić. potem - książni, internet, łotewer...

muzyk 

Po instrukcji obsługi, zarzuć jakieś hasło wujkowi "g", a on Ci wiele wyjaśni.
To, o co pytasz, to jest cały pakiet zagadnień.

Najprościej:
ustaw Av, iso 100-400, wb auto, jeden punkt af na środku i ...
przysłonę dobieraj w zależności, czy chcesz mieć w kadrze wszystko ostrzej (f8-f22), czy ostrzejszy obiekt focony i tło bardzej rozmyte (f ... do ewentualnie 5.6 - choć to też zależy od np. odległości obiektu od czegoś za nim).
To tylko tak totalnie skrótowo...

heatbeat 
Nowy

Tak sobie leniwie przeglądam wiodący serwis aukcyjny i widzę, że NX1000(z kitowym zoomem) da się kupić poniżej 1000zł, a stałkę Samsung NX 45 mm f/1.8 za ok 600 zł. Czy to dobrze?

seba840 
Początkujący

Wysłany: Sro 29 Sty, 2014   

RB napisał/a:
pierwsze - przczytaj instrukcję obsługi.

Za dużo to tam nie piszą, tylko jak włączyć aparat itepe.. :roll:
już więcej informacji jest w samym aparacie tylko też tak ogólnikowo :)
Ale już jestem na etapie prób i błędów :)

Chciałem się jeszcze dowiedzieć do czego takie coś służy http://www.ebay.com/itm/H...=item5d48cf20dc

muzyk 

Wysłany: Sro 29 Sty, 2014   

To jest dodatkowa soczewka nakręcana na obiektyw 16-50mm o średnicy gwintu pod filtr 40.5mm.
Działanie? Ogniskowe 16-50 są po założeniu tego ustrojstwa 32-100 mm.
Odradzam.

Lepiej kupić jakiś manualny obiektyw - polecam Carl Zeiss Sonnar 135 f3.5 i podpiąć go przez adapter M42/NEX

Odpowiedz do tematu