Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiam się nad kupnem kompaktowej kamery. Spodobała mi się JVC GZ-HM400. cena około 2700.
Wyposażona jest w obiektyw Konica Minolta. Nagrywa w trybie z przeplotem-i
Co sądzicie o tym sprzęcie, obiektywie i wogóle optyce, przetworniku CMOS i nagrywaniu w nocy?
O co tu chodzi z tym trybem i- interlaced. Jakie to ma dla mnie znaczenie? Używam Adobe Premiere CS4 i poczułem ból kiepskiego materiału filmowego.
Wielu ludzi mi mówi, że SONY ma lepszą optykę ale nowa seria kamer sony wychodzi z obiektywami G WIDE a nie Carl Zeiss.
Zdania odnośnie obsługi menu mnie zrażają. Najważniejsze jest dla mnie jak ta kamera sprawuje się w nagraniu materiału.
W JVC kusi mnie tryb Ultra High. Jaka naprawdę jest jakość obrazu w tej funkcji - producent takich pytań nie wyjaśnia. Sony chwali się przetwornikiem EXmor że niby lepszy niż inne CMOSY.
Jeśli chodzi o SONY to nie mam pojęcia co wybrać. Mam jakieś alternatywy w podobnej cenie?
Canon odpada ze względu na 12 miesięczna gwarancję. Co z Panasonic?
a to nie chodzi czasami o to jak naprawdę radzi sobie z full hd ?
wikipedia.pl napisał/a:
720p — 1280×720 pikseli
1080i / 1080p — 1920×1080 pikseli
Oznaczenia:
i (interlaced) - obraz z przeplotem składa się z linii (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste), po symbolu „i” czasami podawana jest ilość pól (ang. fields, półobrazów) na sekundę, np. 1080i60. Niektórzy zamiast tego podają ilość pełnych wyświetlanych w ciągu sekundy obrazów, która jest o połowę niższa (powyższy przykład byłby opisany 1080i30).
p (progressive scan) - obraz bez przeplotu; progresywne wybieranie/Skanowanie progresywne - jest to technika nagrań wideo, w której obraz (w przeciwieństwie do wybierania skanowania międzyliniowego ) jest skanowany w całości. Dzięki temu obraz pojawia się w całości na ekranie telewizora. Technika ta w znaczący sposób zwiększa jakość obrazu oraz niweluje zmęczenie oczu spowodowane migotaniem obrazu.Po symbolu „p” podawana jest czasami ilość klatek (ang. frames, pełnych obrazów) na sekundę, np. 720p60.
Ponieważ mam tą kamerę na półce i nie raz gratulowałem świeżemu nabywcy sprzętu, to powiem że jak za 2700 zł - to cena jest wyjątkowo atrakcyjna w stosunku do jakości sprzętu. Płacisz za lampę, za dysk (z tego co kojarzę 120GB), za całą masę akcesoriów które powinny znaleźć się w pudełku wraz z dziesiątkami kabli
Praktycznie martwi mnie obiektyw i CMOS w nocy. Na camcorderinfo chca przyznac nagrode roku za ten model. Cena wiem, że atrakcyjna ale i model produkowany juz dosc dlugo. I dziwie sie ze nie mogę się dobić do kogoś kto już ją ma.
Z trybem tez jest dobry motyw bo mozna go przetransformowac na progresywny poprzez wyjscie auto1 wiec ten problem da się ominąć. Za sony z 2010 serii musiałbym dac 3100 najmniej za produkt, który nie odpowiada własciwosciom.
Jak sam JVC przyznaje, jest to 'flagowy model serii Everio 2009'. Nic dziwnego, że napakowali go wszystkim, co mieli najlepsze. Cena za tą kamerę jest bardzo atrakcyjna w odniesieniu do parametrów.
Kwestie odnośnie obsługi menu są mocno subiektywne. Wyrobiłem sobie zdanie na ten temat na podstawie tańszej kamery JVC. Mnie to nie pasowało kompletnie, ale każdemu doradzam by przetestował to we własnym zakresie. Nie dalej niż temat niżej polecałem ten właśnie model kamery do filmów sportowych.
Za flagowy model Panasonica (HDC-TM300) bez HDD przyjdzie Ci zapłacić prawie 4500 zł. Gdybym miał wybierać między HDC-TM300 a HM400 za własne pieniądze, to pewnie wziął bym ...HDC-SD200 (jakieś 3000 zł). Ze względu na obsługę, matrycę i obiektyw.
Flagówka Sony bez HDD to CX550VE (4500 zł). Rozsądnym wyborem u Sony jest już CX350VE/305E (też za jakieś 3000 zł).
Wybór wcale nie łatwy, ale ciesz się, że wybierasz wśród wyższej półki amatorskich kamer. Jakiej nie wybierzesz, to otrzymasz świetną jakość obrazu. Różnice tkwią w detalach.
Sądze, że zdecyduje sie na JVC. Dzieki za odpowiedz. Wszystkie sugestie nadal mile widziane.
Za pół roku wyjdzie jeszcze lepszy sprzet a wspomnienia nagrane nie beda. Nie warto czekac
W sony zabili mi cwieka tym EXMOREM i obiektywem. Znajomi mi mówia, że musiałbym kupic naprawde profesjonalna kamere zeby odczuc roznice. Ja niestety potrzebuje kompakta ktorego da sie wszedzie schowac i zabrac. Popatrze jeszcze na Panasonic.
Nie spiesz się z tym zakupem tak bardzo. Czasem może warto dopłacić 3, 4 stówki i mieć już to co się chce. Nie wiem skąd jesteś, ale na pewno gdzieś w pobliżu masz większy sklep z elektroniką gdzie pozwolą Ci zapoznać się ze sprzętem który Cię interesuje. Warto wziąć ze sobą swoją kartę pamięci, trochę ponagrywać, zrobić jakiś panning, sprawdzić jak działa AF w gorszych warunkach, czy kamera mocno szumi...
W domu przejrzeć sobie nagrany materiał. Najlepiej mieć zbliżony materiał porównawczy ze wszystkich kamer, które mogą wchodzić w rachubę (HM-400/SD-200/CX-350VE). Sam chciałbym coś takiego pooglądać
Nie pozwolili mi nic nagrać a w mniejszych sklepach to nie ma takich modeli wogóle bo są za drogie ale dużo się dziś dowiedziałem.
Jedno jest pewne: jest różnica w szerokim kącie i to bardzo zauważalna na korzyść sony 350ve a jvc gzhm400. Poprostu w sony płaci sie za lepsza optyke.
Jasność obiektywów sony 1,8 - jvc 2,8.
Schody zaczynają się kiedy bierze się pod uwagę ilość wejść i wyjść.
Ciekawostka: sony ma mikrofon kierunkowy jvc nie.
Tryb ultrahigh owszem jest 500 fps ale przy słabej rozdzielczości. to dosłownie dziurka od klucza.
JVC dużo oferuje za te cenę ale jest to ale... Dobrze, że mi doradziłeś abym się nie spieszył.
I przyznaję wszystkim rację, że ekran lcd i menu jest rzeczywiscie denerwujące w obsłudze.
Jakoś bardzo nie jestem zaskoczony. Dodam tylko tyle, że wbrew pozorom kwestie ergonomiczno-obsługowe są ważniejsze niż drobne różnice w jakości obrazu. Bez szerokiego kąta w kamerze można żyć, ale to bardzo dobrze gdy jest.
Myślę, że możesz jeszcze poszukać jakiegoś Sony Center. Tam jest większa szansa, że pozwolą Ci coś nagrać. Zawsze lepiej jest mieć materiał własny, bo w necie nie wiadomo jaką to wszystko obróbkę przechodzi. Tak czy inaczej ja bym się skłaniał raczej ku Sony.
Martwi mnie tylko ten tryb z przeplotem. Obróbkę obrazu robię na Adobe Premiere CS4.
Jak to z tym przeplotem jest? Co z artefaktami? Kiedy będą widoczne? W domu mam telewizor FullHDp.
Sony w tych lepszych kamerach ma możlwość interpolacji do trybu progresywnego ale na czym to dokładnie polega to już nie wyjaśnia. Skąd się biorą brakujące pola? Ciekawi mnie to jak to jest, że materiał jest sfilmowany trybie interlaced a po zgraniu będzie progresywny?
Przepraszam, że odsyłam do wikipedii, ale nadal jestem na etapie dojrzewania do HDTV i jakoś obecnie przyjęte rozwiązania nie rzucają mnie na kolana, więc nie mogę w tej materii podeprzeć się własnym doświadczeniem.
Moje doświadczenie jest takie że sie poruszam w tym temacie jak kret. co innego miec pomysl i montowac film a co innego babrac sie w niuansach technicznych.
Myślę, że jakość filmu z tej kamery będzie w zupełności wystarczająca. Na telewizorze fullHD na pewno będzie to ładnie wyglądało. Kwestie techniczne na tym etapie bym porzucił i zastanowił się nad tematami filmowymi, techniką filmowania (panning/zoom), pomyślał o statywie z głowicą do wideofilmowania... Większość filmów amatorskich jest strasznie nudna a technicznie od nich boli głowa (skaczący obraz). Częstym błędem jest przeskakiwanie z tematu na temat i 'chaotyczna ręka'. A to trzeba spokojnie i z przemyśleniem. Chyba, że kręcimy reportaż wojenny.
Dzięki za pomoc. kamerka zamówiona. Mogę tylko wszystkich przestrzec przed kupieniem słabych kart. Prędkość zapisu na karcie ma duże znaczenie dla bufora kamery która zapisuje dane z prędkością 24mb/s kupienie słabej karty do dobrego sprzętu mija się z celem.
Kwestie konwersji trybu z przeplotem (interlaced) do progresywnego wyjaśniają eksperci z adobe a pomoc jest bardzo szybka. można to zrobić i nawet nie stracić dużo z jakości filmu. Cały hałas o tryb z przeplotem wychodzi poprostu z możliwości wystąpienia artefaktów podczas edycji lub konwersji materiału w nieumiejętny sposób lub eksportowania na dvd.
na bellunevideo.com ma pojawić się tutorial dla użytkowników systemu PAL i konwersji do trybu 25p
Miałem tą kamerę i na drugi dzień oddałem do MM. Potworne aberracje. Konica-Minolta dała ciała. Kupiłem w zamian Panasa HDC-SD200 co już wspomniałem w innym wątku.
[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 12:17 ]
Jak by ktoś chciał sobie zobaczyć parę testów z mojej Panasonic HDC-SD200
to niżej link. Robiłem to zaraz po kupnie, więc jest to na automacie (iA)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10