Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 27 Cze, 2007 prosba o pomoc przy wyborze pierwszej lustrzanki
witam
Mam zamiar kupic pierwsza moja lustrzanke. Do tej pory bawilem sie kompaktami ale w zyciu czasem trzeba cos zmienic .
Im dluzej przegladam rozne fora i czytam testy tym bardziej nie wiem co wybrac. Po wnikliwym zapoznaniu sie z aparatami na moja kieszen staje przed wyborem jednego z trzech:
Pentax k10, eos 400d i e-510 olimpusa ....
a was drodzy czytelnicy prosilbym o mala pomoc w dokonaniu wyboru
moje spostrzezenia co do ww aparacikow:
k10 - stabilizacja, super wykonanie, czyszczenie matrycy ... nie wiem jak jest z dostepnoscia obiektywow ??
e-510 stabilizacja, czyszczenie, podglad na zywo i mozliwosc ustawienia ostrosci na zzoomowanym wycinku zdjecia ale tylko 3 punktowy AF, slaby wizjer no i czy ta cena nie poleci na leb i szyje ...
eos 400d - do niedawna moj faworyt moze z raci tego, ze do tej pory mialem same canony ... szybki af, male szumy, super jakosc zdjec, .. ale ta obudowa i brak stabilizacji.......
... no i sami powiedzcie jak tu wybrac jescze raz prosze o pomoc ...
Aparat wybiera się z różnych powodów. Wszystko zależy czego oczekujesz, co potrafisz i do jakiego typu zdjęć. No i za ile.
Sugerowanie się tym czy jest podgląd na żywo, czy jest stabilizacja czy też czyszczenie matrycy to dla mnie tzw. "onanizm sprzętowy" i wertowanie specyfikacji a nie wybór podyktowany zaawansowanym podejściem do tematu. Chcesz kupić zabawkę czy aparat? Jeżeli aparat to czas zmienić swoje nastawienie. Ważne są obiektywy i ich jakość, korpus to tylko dodatek do zestawu.
Ważne są obiektywy i ich jakość, korpus to tylko dodatek do zestawu.
No chyba nie masz wątpliwości co do jakości obiektywów Pentaxa, czy Olympusa? Gorzej z ich dostepnością w Polsce... Ale wbrew pozorom porządne obiektywy Canona też nie w każdym sklepie leżą...
Jeżeli już o zabawkach mówimy, to 400D z tej trójki jest zdecydowanie najbardziej zabawkowy...
a co powiecie na temat gx-10 nie ukrywam, ze bardzo odpowiada mi cenowo no i w testach tez wypada dobrze ale zastanawia mnie firma ... no i nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage ale samsung ma tylko rok gwarancji !!!
w sumie to nie wiem jak to mozliwe, bo EU wymusza dwuletnie gwarancjw ??!!
i jeszcze jedno troche oswajalem sie z samsungiem w sklepie i callkiem przyjemny tylko jakos ten korpus mi w lapach zle lezy w porownaniu do olympusa lub eosa no ale moze da sie do tego przyzwyczic
...i jeszcze jedno troche oswajalem sie z samsungiem w sklepie i callkiem przyjemny tylko jakos ten korpus mi w lapach zle lezy w porownaniu do olympusa lub eosa no ale moze da sie do tego przyzwyczic
No to jak Ci nie leży w ręce i w zasadzie nic o nim nie wiesz, to dlaczego się nad nim zastanawiasz?
A tak z ciekawości, to z którymi Olympusami i Canonami go porównywałeś?
jaad75, jak sam widzisz tutaj nikt nawet na szkła nie patrzy, gwarancja jest za to bardzo istotna. Pisać mi się nie chce co o takim wybieraniu sądzę. Jak ktoś jest trochę zorientowany to pewnie wie dlaczego. Takie są skutki mody na lustrzanki. Dobrze, że w tych ostatnich w specyfikacji nie ma napisane ile mają zoomu bo to by dopiero można było porównywać
...Dobrze, że w tych ostatnich w specyfikacji nie ma napisane ile mają zoomu bo to by dopiero można było porównywać
No cóż... Miałem nawet niedawno taką sytuację:
Cytat:
- Fajny aparat - jaki to ma zoom?
- Nie ma wogóle...
- To znaczy?
- Mam założony stałoogniskowy obiektyw...
- Acha... Ale można do niego jakiś lepszy założyć?
Dodam, że miałem założony FA31/1.8 Limited, jeden z najlepszych obiektywów Pentaxa...
Szela: na poczatek przejrzyj inne watki o wyborze pierwszej lustrzanki. Po drugie napisz co chcesz fotografowac, bo to najbardziej istotna rzecz oraz napisz ile chcesz przeznaczyc na sprzet.
Tak jak napisal MM, nie tylko gadzety wymieniane w folderach rekamowych maja znaczenie. Canon 400D pozwala Ci robic dobre zdjecie przy wysokim ISO. Olympus E-510 oferuje Ci natomiast znacznie wyzsza rozdzielczosc obrazu niz inne lustrzanki, gdyz posiada on mniejsza, bardziej upakowana pikselami matryce.
Zachecam jeszcze raz do przejrzenia starszych watkow i lepszego sprecyzowania swoich potrzeb.
...Olympus E-510 oferuje Ci natomiast znacznie wyzsza rozdzielczosc obrazu niz inne lustrzanki, gdyz posiada on mniejsza, bardziej upakowana pikselami matryce...
Nie do końca, bo po pierwsze ta matryca ma inne proporcje boków, a po drugie wyższa rozdzielczość matrycy na mniejszej powierzchni, wymaga lepszej rozdzielczości szkła...
na poczatku dziekuje za podpowiedzi i zainteresowanie
Konrad - jest kilka przyczyn, dla ktorych chce przesiasc sie na lustrzanke:
- szybkosc juz mialem dosyc wolnych komaptow
- przy okazji podniase swoje umiejetnosci dotyczace fotografi
a co do tego ile chce wydac to na poczatku myslalem, ze nie bedzie to priorytetem przy wyborze ale teraz dochodze do wniosku, ze jednak moze kupic body + kit w granicach do 3000 tys i zaopatrzyc sie w dodatkowo jakie sfajne szklo, zdjecia to przede wszystkim archutektura i natura + oczywiscie wakacyjne i inne takie tam... w pierwszej fazie myslalem o 400d eosie ale troche szkoda ze nie am tam stabilizacji - jak dla mnie dosc istotna sprawa noszenie statywu to troche uciazliwe w niektorych warunkach jak olympus to chyba 510 ale moim zdaniem nie zasluguje na cene ok 3000 zl i dlatego zastanawiam sie nad tym samsungiem
ktos wczesniej napisal, ze nastapila jakas moda na lustrzanki i nikt nie patrzy na szkla tylko na bajery.... przy moim zalozeniu i tak po kupnie lustrzanki bede sobie mogl pomarzyc o zmianie szkiel ale za polroku min. . a to ze wprowadza sie roznego rodzaju bajery w body to chyba nie profanacja a koystanie z mozliwosci dzisiejszej techniki
- stabilizacja - super sprawa nie trzeba za kazdym razem dzwigac statywu naplecach
- czyszczenie matrycy - przynajmne dla pozatkujacych suuper nie musza sie stresowac ze przy czyszczeniu cos nabroja
- podglad na zywo (patrz e-510) tez widze same plusy robisz zdjecie makro w niewygodnych warunkach ?? nie musisz sie gimnastykowac niepotrzebnie ... jeszcze jak by wsatwili obracany lcd to by bylo....
chyle czola przed "profesorami" w dziedzinie fotografi i napewno doswiadczeniem w porownaniu z wiekszaoscia znawcow na forum nie grzesze ale czasami nie rozumiem bardzo konserwatywnego podejscia do sparwy niektorych ludzi
i jeszcze mam taka sprawe moze ma ktos tego samsuna gx-10 i moglby podzielic sie swoja wiedza na jego temat .... z gory dziekuje
A tak z ciekawości, to z którymi Olympusami i Canonami go porównywałeś?
z 400d i 500 olympusa
W takim razie musisz mieć bardzo nietypowe ręce...
Jeżeli nie leżał Ci GX10, to o K10D też zapomnij, bo to niemal identyczne aparaty - delikatnie inaczej wyprofilowane, ale to naprawdę szczegóły.
A co do innych Twoich wątpliwości - pamiętaj, że stabilizacja nie zastąpi statywu, to ułatwienie przy dłuższych czasach i ogniskowych, ale ma dość ograniczoną skuteczność. Czyszczenie matrycy w 400D i K10D/GX10 ledwo działa, a LV jest jak dla mnie pomyłką, jeżeli LCD nie jest odchylany...
Poza tym E510 jak najbardziej zasługuje na cenę 3000zł, patrząc na ceny konkurencji, a wiedzy na temat Samsunga GX-10 szukaj na forum Pentaksa:
http://pentax.org.pl/index.php
z tym trzymaniem to moze ksztalt + ciezar ... bo miedzy pentaxem a np e-510 jest spora
3000 zl przy e-510 bedzie szybko spadac moim zdaniem nie widac narazie kolejek w sklepach do tego modelu .... zreszta podobnie jak do poprzednika czyli e-500
a swoja droga pytanie do testujacych e-510 o jak wolnym AF -ie mowimy przy slabym oswietleniu ?? np w porownaniu do pentaxa ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,57 sekundy. Zapytań do SQL: 14