Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Sie, 2010 C50D ustawia ostrość a rzadko puszcza migawkę
Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem. Przez pewien czas sprawa jakby ustała po chwili znowu jest źle . Reset aparatu i ustawień nie pomógł Co robić ? pisze komórka więc mogą być błędy
[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 20:04 ]
Oj niedobrze pomyliłem działy proszę o przeniesienie
Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem.
Aparat może nie wyzwolić migawki gdy parametry ekspozycji wychodza poza zakres. Np, gdy masz ustawione 1/125s, a przysłona wychodzi poniżej możliwości obiektywu. Lub po ustawieniu przysłony np. na f/4, czas wychodzi krótszy od 1/8000s.
Mi się też czasami zdarza gdy ostrość jest ustawiana na najbliższej odległości ostrzenia szkła. Niby ostrzy ale nie wyzwala migawki. Odsunięcie się minimalne - i jest OK.
No chyba, że masz przestawione wyzwalanie na samowyzwalacz/zwłokę np. 2s.
Panowie ja naprawdę już trochę zajmuje się fotografia i takie rzeczy to ją wiem, To musi być coś poważniejszego
[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 21:06 ]
Nie jest to wyzwalacz ani parametry ekspozycji, Wszystkie parametry są ok i odległość jest ok , Obiektywy to Tamron i Canon jak w stopce. Dokonałem resetu parametrów, delikatnie przeczyściłem styki, aparat nie upadł. Jestem amatorem nie zarabiam na fotografii nie robię bardzo dużo zdjęć
AF działa prawidłowo w każdym trybie, wyświetla się zielona kropka potwierdzająca ostrość potem naciskam spust migawki i NIC
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Sie, 2010
mir, zajrzyj jeszcze do zakładki C.Fn co masz tam ustawione ze spustem migawki.......tylko skoro napisałeś, że zresetowałeś nastawy to powinno być okey...
Tak wyłączyłem wszystkie bajery. Myślę o przedmuchaniu tylko nie wiem jak to zrobić ? Może najpierw delikatnie odkurzyc ? A jak nie to serwis czy w Krakowie jest jakiś serwis bo jestem z okolic
[ Dodano: Nie 08 Sie, 2010 11:43 ]
Help
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Sie, 2010
mir, ustaw tryb M i serwo af wyostrz na jakiś punkt i spróbuj....
jeśli to nie pomogło , to prawdopodobnie sprawa jest prosta - masz padnięty spust migawki... - działa na pierwszy "zakres" - "stoi" na wyzwoleniu migawki...
mir, identyczne objawy daje zabrudzony spust migawki. Nie trzeba wymieniać, tylko wyczyścić - pytanie czy czujesz się na siłach sam to zrobić. Jak nie, to pozostaje serwis...
Mniej więcej rok temu koszt na Żytniej = 180zł w Canon 30D (co mnie przekonało do samodzielnego przeprowadzenia operacji ).
Podejrzewam że we wszystkich modelach xxD koszt będzie ten sam, bo to taka sama konstrukcja (z tą samą wadą od lat...)
O Boże a już myślałem, że to cała migawka. Przed chwilą przeprowadziłem rozmowę z facetem z serwisu ul. Czapskich w Krakowie, powtórzył właśnie to o czym piszecie, że może być to spust migawki, a nie migawka. Do środy zawiozę sprzęt do serwisu.
mir, myślę, że jeśli to jest problem ze spustem migawki, to w przypadku wyzwalania z wężyka albo z gripa migawka powinna się aktywować normalnie. Jeśli masz możliwość - sprawdź
mir, jak chcesz się przekonać czy to wina spustu jeszcze przed wysyłką do serwisu, możesz jeszcze zwalniać migawkę przez USB po podłączeniu aparatu do komputera, w EOS Utility.
Zrób to metodą domową:
Ustaw obiektyw w MF, aparat w M, spróbuj wyzwolić migawkę spustem w body.
Jeśli nie zadziała, zewrzyj w gnieździe shutter z ground:
Jeśli zadziała, to znaczy, że spust w body nie styka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10