Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lumix DMC-FX700,Lumix DMC-TZ10 czy Sony DSC-TX9,DSC-HX5V
Autor Wiadomość
LaLunka 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   Lumix DMC-FX700,Lumix DMC-TZ10 czy Sony DSC-TX9,DSC-HX5V

Jestem tu nowa.
Chce kupic dobry aparat,oczywiscie tylko do uzytku amatorskiego.Nie znam sie na sprzetach niestety.
Ale wiem co moim zdaniam wazne jest w moim aparacie. Oczywiscie dobre jakosciowo zdjecia,ale rowniez i filmy w dobrej rozdzielczosci.
I prosze o wytlumaczenie,bo zawsze myslalam ze, by zdjecia byly dobre musi byc duzy zoom.
Czy w sonym przy 4x zoomie tez zrobie dobre fotki?
A robie przede wszystkim fotki ludziom,czyli portrety,w domu,na dworze,w nocy.Choc i widoki.

Jestem totalnie zakrecona, czy wybrac panasonica,czy sonego.A jak juz to ktory z dwoch modeli?
Bardzo prosze o pomoc.Ktory jest wart swoich pieniedzy i uwagi.

Pozdrawiam i gratuluje strony,wiele ciekawych rzeczy tu znalazlam :-)

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   

Z wymienionych przez ciebie bralbym pod uwage Lumixs TZ10 i Sony DSC-HX5V. Z naciskiem bardziej na lumixa TZ10 dwa pozostale ktore wymieniasz mozesz sobie smialo odpuscic. Nie wyjasniam dlaczego bo jak piszesz nie znasz sie na sprzecie wiec wyjasnienia nie wiele zmienia.

LaLunka 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   

Dziekuje za odpowiedz. :mrgreen:

A Sonym chyba zrobie lepsze filmy prawda?

Fakt nie znam sie,ale jestem otwarta i lubie sie uczyc,a ostatnio robienie zdjec bardzo mi sie podoba,wiec wszystko przede mna :-)

A dla mnie wybor aparaciuku to ciezka decyzja :-(
Nie chce potem zalowac.

ps
Dopisze jeszcze ze gabaryty tez maja waznosc,chcialabym moc nosic go w kieszeni ;-)

No i jak mi dogodzic??? Trudno prawda? Bo ktory ma zoom ok,filmy w rozdzielczosci 1920 × 1080 i na dodatek byl maly :-(

Dominika 
Rozmowny

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

Nie sugeruj sie tym ze sony ma FUL HD panasonikiem zrobisz lepszy film i z lepszym dzwiekiem. Ja bralabym TZ10 bedziesz zadowolona a jesli chcesz taniej to TZ7 jesli gdzies w sklepie znajdziesz roznicy prakcycznie nie ma.

SlawGaw 
Optyczny

Dominika napisał/a:
panasonikiem zrobisz lepszy film i z lepszym dzwiekiem

Sony HX5V za to płynniej oddaje ruch aparatem w trakcie kręcenia filmów, łagodniej reaguje na zmianę oświetlenia, ostrości i zoomu, Panasonic zaś ma ładniejsze kolorki, ale czasem wpada w fiolet i prześwietla biele, wolniej reaguje na zmiany oświetlenia w kadrze co czasem ma swoje zalety.

Co do zdjęć to Panasonic ma więcej możliwości ingerencji w obraz, ma tryby S i A, dla kogoś lubiącego się bawić w grzebanie w aparacie będzie lepszy, Sony zaś jest prostszy i raczej dla ludzi którzy chcą aby to aparat robił zdjęcia. Panasonic lepiej ustawia ostrość w ciemnościach a Sony daje bardziej szczegółowe zdjęcia w trudnych warunkach zdjęciowych. Panasonic lepiej radzi sobie z naświetlaniem zdjęć (w filmach odwrotnie), zaś Sony potrafi zdjęcia lekko prześwietlić, korekta -0,3 na stałe załatwia ten problem.

Dla mnie oba aparaty (HX5V i TZ10) są warte swojej ceny, ale wydaje mi się że są przeznaczone dla trochę innych osób, mających inne gusta i zainteresowania.

LaLunka 
Nowy

Ogladalam filmy nakrecone sonym i panasonikiem w necie i faktycznie film z sonego byl plynny,zupelnie jakbym ogladala tv,nawet przy przyblizaniu obiektu nic zlego sie nie dzieje :-)
Tego Lumix DMC-FX700 nie biezecie pod uwage? on ma lepsza rozdzielczosc taka jak sony i tez chyba robi lepsze filmy :mrgreen:

A te bajery w obrabianiu fot w panasonicu tez mnie kusza :lol:

Patrze w ta liste jak szpak i glupieje juz powoli
http://www.optyczne.pl/po...=1192&add3=1082

SlawGaw 
Optyczny

LaLunka, Nie znam PX700 i TX9, to dość świeże konstrukcje, na podstawie ich wyglądu i danych mogę jedynie gdybać że:
PX700 - może mieć dość dobry obiektyw, bo niewielka krotność zooma, szeroki kąt i dość jasny na początku zakresu, za to niepokoi ciemny koniec zakresu zooma, oraz matryca 14 mln nie wróży rewelacji na wysokich czułościach.
TX9 - mały poręczny, ale to także mały obiektyw i tez nie wróży to jakiejś dobrej jakości.

Zapewne da radę oboma tymi aparatami (w dobrych warunkach) zrobić udane zdjęcia, bo Panasonic i Sony to firmy które nie pozwolą sobie na jakieś totalne wpadki. Wydaje mi się jednak że użyteczność TZ10 i HX5V będzie jednak większa, a to z powodu większego zakresu zooma.

LaLunka 
Nowy

Zobaczcie
http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Ktory Waszym zdaniem sprawuje sie lepiej??
Dziekuje za podpowiedzi bo widze ze macie racje,tutaj widze ze filmy u panasonica lepiej wypadaja i te w dzien i te w nocy.Oczywiscie wg mnie :smile:

Martin___ 
Rozmowny

LaLunka napisał/a:
Zobaczcie
Ktory Waszym zdaniem sprawuje sie lepiej??
Dziekuje za podpowiedzi bo widze ze macie racje,tutaj widze ze filmy u panasonica lepiej wypadaja i te w dzien i te w nocy.Oczywiscie wg mnie :smile:

Zwróć tylko uwagę na te pionowe fioletowe paski, które się tworzą gdy się filmuje silniejsze źródło światła. Mnie to w moim Panasonicu FZ38 trochę denerwuje i przeszkadza.
Panasonic w nowszych modelach widać nadal cierpi na tą przypadłość.

LaLunka 
Nowy

Martin___ faktycznie nie zauwazylam tego wczesniej...sporo ich sie robi :sad:
Ostatnio zmieniony przez LaLunka Czw 23 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Martin___ 
Rozmowny

LaLunka napisał/a:
Martin___ faktycznie nie zauwazylam tego wczesniej...poro ich sie robi :sad:

Przeszkadza to głównie wtedy, gdy takich świateł jest kilka, np. na koncercie. Każde silne źródło światła zamienia się w pasek (na upartego można w nich widzieć dekorację ;] ).
http://www.youtube.com/watch?v=T7R7GzpblhE - pokazane że można ten problem obejść, choć niełatwo.

Ale ogólnie rzecz biorąc z tych dwóch pewnie mimo to wziąłbym Panasonica.

LaLunka 
Nowy

Wiec musialabym dokupic sobie filtr?
Martin_ myslisz ze na wczasch np w cieplej i slonecznej Grecji sprawdzi sie bez niego? Pewnie nie? A sadzisz ze w tym nowym modelu Panasonica tez wystepuje ta usterka?

Martin___ 
Rozmowny

LaLunka napisał/a:
Wiec musialabym dokupic sobie filtr?

Na filmiku wyżej pokazane jest, że nawet 3 filtry by się przydały. Ja nie wiem, nie próbowałem z tym walczyć.

Cytat:
Martin_ myslisz ze na wczasch np w cieplej i slonecznej Grecji sprawdzi sie bez niego? Pewnie nie? A sadzisz ze w tym nowym modelu Panasonica tez wystepuje ta usterka?

Jak będziesz miała ostro świecące słońce w kadrze, to pewnie pojawi się taki pasek. Ale głównie to jest problem w nocy, bo wtedy na mieście czy w różnych miejscach sporo różnych lamp świeci.

Nowy model tzn. TZ10? No te filmiki przecież właśnie dotyczą TZ10.

LaLunka 
Nowy

Nie,piszac nowy model mialam na mysli DMC-FX700

Martin___ 
Rozmowny

Hmm, nie wiem, ale tutaj http://www.youtube.com/watch?v=bHn0wYa53E0 - nie widać pasków. Więc może to poprawili.

Odpowiedz do tematu