Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografowanie z lampą
Autor Wiadomość
stefan09
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   Fotografowanie z lampą

Czasem trzeba no i w związku z tym mam parę pytań. Korzystam tylko z wbudowanej lampy z dyfuzorem pop-up.

Mam ustawiony punktowy pomiar światła, lampa jest włączona beż żadnej korekcji. Mierze światło w jakimś tam punkcie, dobieram ISO, czas i przysłone i przekadrowuje. Aparat pokazuje niedoświetlenie załóżmy 2EV. W jaki sposób aparat mierzy światło, żeby ustawić moc błysku lampy? Matrycowy? Czy jeśli zmierzę światło pomiarem punktowym i na tym punkcie już wcisnę do połowy spust migawki aparat dobierze siłę błysku i po przekadrowaniu jej nie zmieni?

Czasem mam wrażenie, że lampa nie bierze pod uwagę parametrów, które mam już ustawione i przy niedoświetleniu o 1EV, albo mniej, wali z pełną mocą i prześwietla zdjęcie mimo, że nie ustawiłem korekcji na +. Loteria.

Wiem, że mogę zrobić korekcję na minus, ale chciałbym mieć dobre zdjęcie za pierwszym razem.

Proszę o pomoc i jakieś rady.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   

stefan09, wyznaczenie mocy błysku w skrócie polega na tym, że lampa sobie błyska a aparat mierzy ilość odbitego światła błyskowego, docierającego do aparatu. Światłomierz, i jego korekcje na ten pomiar nie wpływają - to są parametry ekspozycji dla światła zastanego.
Czyli - światło błyskowe i zastane to dwa różne elementy, które aparat automatycznie, lub poprzez Twoją nad nimi kontrolę połączy się w całość (np portret na tle zachodzącego słońca)

http://foto.jasiu.pl/

Miłej lektury ;)

stefan09
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
wyznaczenie mocy błysku w skrócie polega na tym, że lampa sobie błyska a aparat mierzy ilość odbitego światła błyskowego, docierającego do aparatu.

Ale zanim ta lampa błyśnie to aparat musi zrobić jakiś pomiar, żeby wiedzieć z jaką mocą ma błysnąć. Z tego co wyczytałem w poradniku, który mi podlinkowałeś to jest to pomiar matrycowy.

"Pamiętaj, światłomierz Twojego aparatu, dla każdej sceny, będzie się starał ustawić parametry ekspozycji dla średnich tonów. Ani jasnych, ani ciemnych. Dotyczy to również automatycznych lamp błyskowych. Oznacza to, że będziesz MUSIAŁ sterować kompensacją mocy błysku, aby uzyskać optymalne rezultaty... jeśli Twój flesz jest głównym źródłem światła."

Więc nie ma możliwości wykonania pomiaru punktowego również dla flesza i zablokowanie go tak, jak blokuje się ekspozycję? Żeby właśnie ten punkt był odniesieniem dla aparatu jako średnia szarość.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

stefan09 napisał/a:
Ale zanim ta lampa błyśnie to aparat musi zrobić jakiś pomiar, żeby wiedzieć z jaką mocą ma błysnąć.
Nie wiem czy energia przedłbysku jest jakoś wyliczana - gdyby to była pełna moc - musiałbyś czekać na naładowanie się ponowne lampy. A przecież ten błysk następuje na chwilę przed otwarciem migawki - musi być zatem ułamkiem możliwości lampy.
stefan09 napisał/a:
Dotyczy to również automatycznych lamp błyskowych
Czyli tyczy się to lamp, które mają wbudowany czujnik - mają wtedy swój światłomierz ;)
stefan09 napisał/a:
Więc nie ma możliwości wykonania pomiaru punktowego również dla flesza i zablokowanie go tak, jak blokuje się ekspozycję?
Energia lampy jest ustawiana w funkcji odległości od fotografowanego obiektu oraz ustawianej przysłony i czułości a nie według światłomierza. Pomiar ze światłomierzem ma służyć zbalansowaniu światła błyskowego i zastanego. Pomiar punktowy? Można korzystając z funkcji FV lock (w przypadku nikona) - zmierzyć się do czegoś nie będącego w centrum kadru. Czyli tak by nie przepalić pierwszego planu.

Korpus pokazuje Ci ekspozycję dla światła zastanego. Ustawiając parametry pod niego będziesz miał poprawnie naświetlone zdjęcie bez błysku. Dodanie lampy to po pierwsze korekta czasu migawki - o ile nie mamy jakiegoś trybu HSS - musimy ustawić czas nie krótszy niż tzw x-sync. W rożnych aparatach jest z tym różnie, ale zawsze x-xync to czas przy którym następuje pełne otwarcie migawki - tak by cały kadr był naświetlany w tej samej chwili. Użyta przysłona i czułość zostanie przez algorytmy lampy wykorzystane do ograniczania energii (im większa czułość i im bardziej otwarta przysłona tym mniej światła wygenerować potrzeba dla tego samego efektu). Do korekcji siły błysku służy korekcja błysku. Takie komplementarne ustawienie do korekcji ekspozycji.

Podsumowując: ustaw aparat w tryb M, przysłonę na jakąś wartość, powiedzmy f/5.6 czas migawki 1/125s. Lampa w trybie TTL. I każde zdjęcie będzie dobrze naświetlone - ale pamiętaj, że lampa oświetla tylko pierwszy plan (no chyba że to studio i tych lamp stoi np 6 ;) ) - drugi plan / tło już nie. A właśnie za ten drugi plan odpowiada to co ci podaje światłomierz aparatu ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 12 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
musimy ustawić czas nie dłuższy niż tzw x-sync
nie krotszy.

stefan09
[Usunięty]

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :D Będę musiał sobie przyswoić tą wiedzę i poeksperymentować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, kurna tak to jest jak się poprawia myśl... :zalamany:
Dzięki

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Nie wiem czy energia przedłbysku jest jakoś wyliczana

W Canonie w lampach zewnętrznych jest w Custom Function opcja, czy przedbłysk ma być 1/32 mocy (zachowanie domyślne) czy pełna moc (opcja). Podejrzewam, że identycznie jest z lampą wbudowaną.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
W Canonie w lampach zewnętrznych jest w Custom Function opcja, czy przedbłysk ma być 1/32 mocy (zachowanie domyślne) czy pełna moc (opcja).
Rozumiem, że w tym drugim przypadku, czas pomiędzy przedbłyskiem, a błyskiem właściwym wynosi 4s?... :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
W Canonie w lampach zewnętrznych jest w Custom Function opcja, czy przedbłysk ma być 1/32 mocy (zachowanie domyślne) czy pełna moc (opcja). Podejrzewam, że identycznie jest z lampą wbudowaną.
Aż spojrzałem na stronę Canona. ;)
I myślę, że to się odnosi nie do przedbłysku pomiarowego, ale do testowego wyzwalanego ręcznie.

W sumie to uważam (choć tego nie próbowałem jeszcze), że automatyka błysku się może pogubić przy próbie fotografowania pracującego spawacza ;)

lukemeng 
Bywalec

Witam. Podepnę się do tematu. Ostatnio robiłem zdjęcia ustawienia M, f/2.8, ISO 800 i też miałem wrażenie że lampa błyska pełną mocą. Kompensowałem na lampie na minus, ale i tak lampa tak dawała że szkoda gadać. Tryb lampy TTL FP BL. Co źle ustawiam?
Jednocześnie byłem ostatnio na ślubie i obserwowałem fotografa. Pewnie miał podbite ISO bo kościół ciemny, a lampa mu bardzo delikatnie błyskała i efekty widziałem ostatnio - piękne fotki.
Mam wrażenie, że moja lampa bez względu na to czy mam ISO wyżej wali tym samym błyskiem. Jak to sprawdzić? Jak zastosować EV na lampie żeby nie błyskała mocno a żeby fotki były doświetlone?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng, wiesz jaka jest różnica między TTL BL, a TTL?
lukemeng napisał/a:
żeby fotki były doświetlone?
Pokaż jakąś fotkę. Z exifem ;)

lukemeng 
Bywalec

BL to tło doświetlone? hijax_pl, Ty mnie musisz zawsze podchodzić? ;)

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 09:53 ]
hijax_pl napisał/a:
Pokaż jakąś fotkę. Z exifem

nie władam aktualnie żadną fotką.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
BL to
Balanced Fill-flash.
W skrócie mówiąc lampa strzela przedbłsykami by ocenić jasność sceny, po czym łączy to z informacją o jasności sceny ze światłomierza aparatu (czyli zastanego) aby zbalansować ilość światła z lampy z ilością zastanego. Sprawdza się to idealnie, kiedy pierwszy plan jest na tle jasnego tła.

Zrób zdjęcie w trybie P z światłomierzem ustawionym na tryb matrycowy. Z BL i bez.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
I myślę, że to się odnosi nie do przedbłysku pomiarowego, ale do testowego wyzwalanego ręcznie.

Rzeczywiście, cytowałem z pamięci, ale jednak chodzi o Test firing.

Odpowiedz do tematu