Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki obiektyw do Sony Alpha
Autor Wiadomość
marekM
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007   jaki obiektyw do Sony Alpha

witam wszystkich
proszę o wybaczenie to mój pierwszy raz na tym szacownym forum.

kupiłem Sony Alpha body(no cóż stało się ), czytając różne artykułu i macając kitowy obiektyw soniaka doszedłem do wniosku , że potrzebuję coś lepszego , a najlepiej dwa - niezłej jakości ale by nie zrujnowały mojego budżetu . Doradżcie coś koledzy , w moich wstępnych rozważaniach skłaniam się do Tamrona 17-50 lub Sigma 17-70 , drugi natomiast to Sigma 18-200 lub Tamron 18-20 albo Tamron 55-200
Sam nie wiem co wybrać .POMÓŻCIE
Marek

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007   

Tamron 17-50 i Sigma 17-70 jak najbradziej. Wymienione megazoomy 18-200 zdecydowanie nie. Ja bym polecał Sigmę 70-300 APO, jeśli mówimy o niskim budżecie.

marekM
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007   obiektyw do Sony Alpha

A co byś powiedział na obiektywy , które mogę tanio kupić :Minolta 70-210 1:4 , Konika Minolta 17-35 2,8-4,0 D Minolta AF zoom 4/35-70 i Tamron AF SP 90 mm , o tych to zupełnie nie mam zdania i czy warto w nie inwestować , a może jest jakaś literatura na ten temat , czy takie przydadzą sie do mojego pstrykania.
Marek
Ostatnio zmieniony przez marekM Pon 03 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

Konica Minolta 17-35 2,8-4,0 D to odpowiednik testowanego przez nas tamrona o tych samych parametrach, który wypadł bardzo dobrze. Te szkiełko mogę więc śmiało polecić.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Minolta 70-210/4 to słynna "flinta" - ponoć b. dobra optycznie, ale ciężka i dość wolna, a Tamron 90/2.8 też jest na pewno godny polecenia - klasyczny obiektyw do makro...

MC 

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   

Na Tamrona 90 2.8 to ja choruje od jakiegos czasu. Bardzo dobrze sie z alfa spisuje. Jesli masz troche wiecej kasy, to moze taki zestawik: Sigma 10-20, Sigma24-70, Sigma70-300 i jakas fajna stalka? Tylko ten zestawik niestety ladnych pare tysiecy kosztuje...
Jesli masz mozliwosc zakupu obiektywu Minolty w dobrym stanie, to bierz.

Arek 
Redaktor

Wiadomo, dobre stałki są niezastąpione. Tylko, że chcąc operować tylko nimi trzeba mieć ich z 5-6 sztuk. Można kombinować wiele zestawów:

1) Sigmy 17-70 i 70-300 APO plus KM 1.7/50 i Tamron 2.8/90
2) KM 17-35, KM 1.7/50, KM 70-210
3) Tamron 17-50, KM 70-210, Tamron 2.8/90

itp itd.

Każdy z tych zestawów da wiele frajdy.

Arek

marekM
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   obiektyw do Sony Alpha

skoro mówimy o stałkach - Tamron SP 90mm f/2,8 Macro , to ukazał się nowy model SP 90 mm f/2,8 Di Macro , poprzedni używany można kupić za 600-800zł , nowy kosztuje 1500 zł , to czy za to Di warto dopłacić taką kasę , czy może posiada on jakieś inne ukryte walory ?

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Arek napisał/a:
Konica Minolta 17-35 2,8-4,0 D to odpowiednik testowanego przez nas tamrona o tych samych parametrach, który wypadł bardzo dobrze. Te szkiełko mogę więc śmiało polecić.

Czy przypadkiem to nie jest dokładnie to samo, tylko z innym napisem?? Oglądałem dużo zdjęć z tego Tamrona i moim zdaniem żyletka.

Arek 
Redaktor

Może o to samo. Nie wiem. Trzeba by rozebrać na części pierwsze i obejrzeć.

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Arek napisał/a:
Może o to samo. Nie wiem. Trzeba by rozebrać na części pierwsze i obejrzeć.

Chyba właśnie to szkło Tamron klepał z napisem Tamron i Minolta. Jak wieść gminna niesie PODOBNO Minolta miała sztuki wyselekcjonowane.

marekM
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   obiektyw do Sony Alpha

za radą doświadczonego kolegi z forum kupiłem obiektyw do Alphy , w bardzo dobrym stanie Minolta Maxxum AF 50mm f/1,7 za 400,00zł , to chyba dobry wybór , a jak cena - do zaakceptowania ? a wracając do Tamrona 2,8 f/90 to nowy model zewnętrznie jest bardziej atrakcyjny , natomiast wewnętrznie (zapewnienie sprzedawcy w sklepie ) jest taki sam - doskonały.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   Re: obiektyw do Sony Alpha

marekM napisał/a:
skoro mówimy o stałkach - Tamron SP 90mm f/2,8 Macro , to ukazał się nowy model SP 90 mm f/2,8 Di Macro , poprzedni używany można kupić za 600-800zł , nowy kosztuje 1500 zł , to czy za to Di warto dopłacić taką kasę , czy może posiada on jakieś inne ukryte walory ?

To nie jest jakaś specjalnie nowa wersja tylko zwykła, choć faktycznie była też starsza odmiana. Dziwi mnie tylko, że tę starszą można jeszcze gdzieś kupić. Optyczni testowali ten obiektyw jakiś rok temu. Sam robiłem nim zdjęcia i jest z pewnością wart polecenia.

MC 

Wysłany: Sro 05 Wrz, 2007   

Bardzo dobry, z Minolty tez powinienes byc zadowolony.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007   

W nawiązaniu do dzisiejszej premiery A700 mamy także nowe obiektywy: Sony DT 16-105 mm F3.5-5.6, DT 18-250 mm F3.5-6.3, DT 55-200 mm F4-5.6 i zapowiedź 70-300 mm F4.5-5.6G SSM.
Pierwsze wrażenie - niestety wszystkie dość ciemne i w przypadku pierwszych trzech chyba nie ma co liczyć na specjalnie dobrą jakość, mimo to ciekawy jestem testu kita 16-105 ... zakres bardzo fajny. W przypadku zapowiadanego tele - wygląda na to że Sony chce posiadać odpowiednik popularnych Canona 70-300 IS i Nikona 70-300 VR.

Odpowiedz do tematu