Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupilem Sony A100 - Pomocy !!!
Autor Wiadomość
Peju
Nowy

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   Kupilem Sony A100 - Pomocy !!!

Kilka dni temu nabylem Sony Alpha 100 Body. Mialem do niego kitowy obiektyw minolty 35-80mm f/4-5,6. Nie chcialem zestawu z obiektywami Sonego, bo potrzebowalem jakies lepsze szkla. I tak wczoraj nabylem Sigme DC 17-70mm f/2,8-4,5 Macro. Problemu jednak z obiektywami nie mam, tylko z aparatem. Chwalony w testach za dobra jakosc obrazu przy niskich czulosciach i odwzorowanie kolorow przy automatycznych ustawieniach aparat zawodzi mnie. Kiedy przelaczam na ustawienia manualne, jest jeszcze gorzej - ustawiajac te same parametry co zrobil automat nie mam takiego samego zdjecia, tylko gorsze, zazwyczaj ciemniejsze. No ale o co chodzi? Mam dwojaki problem:

1. Fotografowanie w pomieszczeniach.
W dzien przy swietle dziennym lub noca przy swietle zarowym (tutaj zmieniam balans bieli na "zarowke"). Przy opcji AUTO aparat wykonuje zdjecie wykorzystujac dlugie czasy naswietlania - od 1/5 sek do nawet 6". Efektem tego jest wyrazne zdjecie lecz poruszone (zamazane). Chcialem wiec wykorzystac krotsze czasy 1/50 - 1/10 sek. Ale tu zdjecia wychodzily juz za ciemne, i to przy przeslonie 2,8. Nie pomagalo zwiekszenie czulosci ani podnoszenie warosci Ev (rozjasnianie). A przy czasach 1/500 lub krotszych zdjecia oczywiscie byly cale czarne. Dzwoniac do sklepu gdzie kupilem sprzet, fotograf ochrzanil mnie mowiac ze takich czasow sie w pomieszczeniach nie stosuje. No zgoda. To jakim cudem w tescie Optyczne.pl jest w podsumowaniu zdjecie z fretka w pomieszczeniu przy czasie 1/2000 sek? Jak ja w takim samym oswietleniu, z moim obiektywem nie zrobie takiej fotki z czasem 1/20 sek !!!!!! To ja mam sie pogodzic z tym by robic zdjecia w dzien/przy zarowkach z czasem 0,5sek - 1 sek, noszac ze soba wszedzie statyw??? To po to wydawalem tyle kasy??? Czy to jest normalne??

2. Fotografowanie krajobrazow.
Tu jest jeszcze gorzej. Fotografujac za dnia, niebo mam cale biale a plener (drzewa/budynki) wyrazny lub mam ladne niebo (chmury, niebieska poswiata) lecz zaciemniony, prawie czarny plener. Zachwalany w tescie tryb AUTO kompletnie sie gubi. Tu lepiej radzi sobie Manual - ustawiam teraz krotkie czasy naswietlania 1/200, 1/500 a nawet 1/2000 czy 1/4000 sek. Tylko tak: im dluzszy czas tym ladniejszy plener a niebo jednolicie biale. Im krotszy czas tym ladniejsze niebo a plener ciemny lub czarny. Czyli jest podobnie jak na AUTO ale mam mozliwosc wycisnac troche wiecej szczegolow na samym niebie lub pozostalym krajobrazie. NIGDY NIE MOGE UZYSKAC NORMALNEGO ZDJECIA!!! To juz moj kompaktowy Olympus FE-150 radzi sobie o niebo lepiej. Probowalem juz wszystkich ustawien - iso, czasy naswietlania, przyslona, balans bieli, pomiar swiatla, autofocus, manualny focus. NIC TO NIE DALO!!! W wizjerze widac wszystko pieknie, a na fotce lipa. Ja rozumiem ze sa lepsze aparaty, ale zeby lustrzanka jakakolwiek wypadala gorzej niz kompakt??!!! Tutaj dzwoniac do sklepu fotograf tez mnie splawial mowiac bym sobie pocwiczyl lub kupil filtr polaryzacyjny. Jeszcze co? Ile mam w to inwestowac by zobaczyc normalna fotke, podczas gdy kompakt robi lepiej zdjecie bez zadnych filtrow??? To jest juz chyba jakas wada aparatu. Powiedzcie mi co o tym sadzicie.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007   

Rozumiem, że miałeś wcześniej kompakta a teraz kupiłeś lustrzankę i myślisz, że od razu będziesz robił lepsze zdjęcia? Skoro tak to dużo nauki przed Tobą. Rada odnośnie treningów i zakupu filtrów jest bardzo dobra.
Lustrzanka to nie kompakt, tutaj trzeba myśleć. Radzę poczytać sobie jakąś książkę o fotografii i ćwiczyć. Za rok będziesz miał wiedzę która pozwoli na robienie dużo bardziej udanych zdjęć.

goltar 
Optyczny

Peju napisał/a:
To jakim cudem w tescie Optyczne.pl jest w podsumowaniu zdjecie z fretka w pomieszczeniu przy czasie 1/2000 sek? Jak ja w takim samym oswietleniu, z moim obiektywem nie zrobie takiej fotki z czasem 1/20 sek !!!!!!
I tu masz racje... Na stronie optyczne jest błąd. To zdjęcie jest zrobione z czasem 1/30 sek ... wystarczy na nie popatrzeć aby to zobaczyć lub sprawdzić EXIF-a.

MC 

Jeeezuuu, faktycznie problem :?
Zaczne od drugiego zagadnienia: to nie jest nic nadzwyczajnego. Ludzkie oko rejestruje duzo wieksza rozpietosc jasnosci (malo naukowy jezyk, przepraszam). Matryca aparatu nie jest taka "madra". Albo ustawisz tak, zeby drzewka byly ladne a niebo bedzie biala plama, albo niebo bedzie blekitne, a drzewka beda ciemne. Owszem, kompakcik "radzi" sobie o wiele lepiej, a w zasadzie jego soft obrabiajacy zdjecia.
FOTOGRAF CIE NIE SPLAWIAL. Poprostu znal sie na rzeczy. W takim przypadku polarek albo gradientowy filtr.
Co do pierwszego pytania, to nie wiem jakie byly ustawienia aparatu, nie bede sie wypowiadal. Na moim "kitowym" obiektywie w nocy przy wlaczonym swietle lampy w pokoju 25m2 na przeslonie 8 robilem zdjecia z reki i byly ok.

Reasumujac:TEZ SIE ZASTANAWIAM PO CO TYLE KASY WYDALES! Najpierw powinienes poczytac jakas ksiazke (kosztuje ponizej 100zl), a potem dopiero twierdzic, ze aparat jest zepsuty.

5kbFlashMemory 
Rozmowny

http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
Ostatnio zmieniony przez 5kbFlashMemory Wto 04 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Peju
Nowy

Ja rozumiem ze jestescie doswiadczonymi fotografami, macie superwypasiony sprzet i teraz mozecie sie znecac nad poczatkujacymi zamiast im pomoc. Tak!! Mialem tylko kompakt!!. Ale pomysl z lustrzanka nie wyszedl sobie z dnia na dzien, tylko przymierzalem sie do jej zakupu juz od pol roku. A wybor? No coz, moze jest lepszy sprzet, ale ja nie mam tyle kasy, nawet nie pracuje wiec Sony wydawalmi sie za ta cene najlepszy - glownie dzieki stabilizacji obrazu i kilkoma innymi szczegolami. Fotografia zaczalem sie fascynowac od niedawna i bardzo chcialem nabyc lustrzanke. Wiem dobrze, ze tu sprawa nie polega na nacisnieciu spustu, ze jest wiele opcji. Ale przeczytalem tez cala instrukcje oraz znam juz na pamiec wszystkie funkcje aparatu. Rozumiem zeby nie wychodzilo mi 70% zdjec czy nawet 90%. Ale zeby ani jednej udanej?? Chodzi mi wlasnie o te krajobrazy z pkt 2. Bo robie juz ladne zdjecia - macro, nocne. Wiec zamiast mi przyganiac, moglby ktos wkoncu cos poradzic. Doceniam zwlaszcza wypowiedzi ludzi, ktorzy maja ten sam sprzet. I z gory dziekuje za rady.

MC 

Ja mam Alfe i za ta cene uwazam, ze to dobry aparat. Nie mam "wypasionego" bo mnie na to nie stac. Wczesniej mialem zwykly kieszonkowy kompakcik, potem megazooma i teraz "doroslem" do lustrzanki. Jak chcesz, to na priva wysle Ci swojego maila i przeslij mi swoje "nieudane" zdjecia. Zobaczymy co tam w exifie siedzi.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Tutaj taki lub inny typ lustrzanki nie ma większego znaczenia. Problem w tym, że nie posiadasz kompletnie umiejętności a lustrzanka takowych wymaga. Na pocieszenie napiszę, że taki problem spotyka praktycznie każdego kto mając kompakta kupuje lustrzankę spodziewając się cudów na kiju a tutaj... wielka kicha. Nie jesteś wyjątkiem. Uczyć się, czytać, próbować i... jeszcze raz uczyć się. Dokupić filtr polaryzacyjny i szarą gradientową połówkę. Sam zobaczysz, że będzie dobrze a postępy będą bardzo cieszyć :wink:
Pozdrawiam

MC 

Taaa, ja tez spodziewalem sie niewiadomo jakich cudow, a tutaj trzeba bylo jeszcze troche zainwestowac, ale oplacalo sie. Niestety, samo kupno kita nie wystarczy. Ja zaczalem od dobrej ksiazki teoretycznej, lektury forum i teraz juz w miare spokojnie wychodze pstrykac.

Peju
Nowy

MC mozesz mi na priva podac swojego maila. Z checia przesle wadliwe fotki i bylbym bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Jesli chodzi o zakup ksiazki to mysle ze juz wszystko jest dzis na necie i to non stop upgradowane ;)

5kbFlashMemory dobrze wiem o tym linku, i juz go dawno, dawno temu czytalem i przeczytelm jeszcze 15 razy odkad kupilem lustrzanke.

goltar 
Optyczny

Peju napisał/a:
Fotografowanie w pomieszczeniach.... Czy to jest normalne??
Tak, to jest normalne. W pomieszczeniu z dużym oknem, w ciągu słonecznego dnia, można robić zdjęcia bez lampy przy ISO 100, przysłonie f/4 i czasie 1/30-1/60sek. Stabilizacja którą masz w Sony powinna tu być bardzo pomocna i pozwala robić zdjęcia nie poruszone z jeszcze dłuższymi czasami. O tym czy takie zdjęcie będzie poruszone decyduje także aktualna ogniskowa aparatu z którą robisz zdjęcie. Im dłuższa ogniskowa tym czas powinien być krótszy.
Peju napisał/a:
Fotografowanie krajobrazow.... Fotografujac za dnia, niebo mam cale biale a plener (drzewa/budynki) wyrazny lub mam ladne niebo (chmury, niebieska poswiata) lecz zaciemniony, prawie czarny plener
Takie sytuacje niestety dość często się zdarzają, tu faktycznie pomaga filtr polaryzacyjny lub bardziej filtr szary połówkowy (ND).
Peju napisał/a:
mozecie sie znecac nad poczatkujacymi
to nie jest znęcanie, kupno książki o podstawach fotografii lub poczytanie podobnych artykułów w Internecie to dobra rada ...

goltar 
Optyczny

Z fotografią jest podobnie jak z innymi dziedzinami wiedzy... im więcej się uczysz tym bardziej rozumiesz jak mało jeszcze wiesz i jak wiele jeszcze trzeba się nauczyć :wink:

Arek 
Redaktor

święte słowa

pilgrim
Uczestnik

Nie ma co się unosić honorem, że ktoś ci dogadał. To co opisujesz to żadna nowość. Też mi sie wydawało, że kupie lustro i będzie cool. A tu rozczarowanie i złości. Trza zacisnąc zęby i ćwiczyć. Moje D80 okazało się bezlitośnie wymagające :) Myslałem, że skoro kiedyś bawiłem sie prakticą i z kompaktu wyciskałem co tylko można było, to z lustrem poradzę sobie bez problemu. Ale ten sprzęt jest bezlitosny w pokazywaniu braków jakie ma fotograf. I w sumie dobrze bo świadom jesteś swojej niewiedzy i w ogólnym rozliczeniu wyjdzie ci to na zdrowie. A jeżeli uważasz że jest jakaś recepta czy instrukcja obsługi na robienie zgrabnych fotek to porzuć tą nadzieję :) . Niedawno gdzieś na płytce znalazłem swoje pierwsze fotki z mojego kompakcika. I nawet w tym przypadku widać znaczącą róznicę w stosunku do obecnych fotek. Trochę cierpliwości, pokory i zaparcia. Nie ma to jak z całej karty zostawic sobie pare fotek a resztę wypieprzyć i dojśc do wniosku że się nic nie potrafi he he :)

eska
Redaktor

poprawilem błędny czas ekspozycji w tescie sony a100.

konrad

Odpowiedz do tematu