Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A gdybym tak zamieniła swoj niefortunny wybór alternatywy na Lumixa DMC-LX5 ?
EX1 dalej górą?
To mój pierwszy zakup aparatu. A wiecie jak to jest...pierwszy raz zawsze musi byc przemyślany
Do tej pory zdjęcia robiłam aparatem mamy wyciąganym z szuflady przy okazji wakacji. Natomiast oko mam dobre (jestem plastyczką) i przywiązuje dużą wagę do jakości.
Byłabym wdzięczna, gdbybyście mi Panowie podpowiedzieli coś przydatnego Bo jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości...
jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości...
Masz jakieś oczekiwania wobec nowego aparatu, który zamierzasz kupić, poza tym że ma robić zdjęcia?
Byłabym wdzięczna, gdbybyście mi Panowie podpowiedzieli coś przydatnego Bo jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości...
Jeśli cenisz jakość (lubisz się przypatrywać zdjęciom), masz ambicje, to w ogóle nie patrz na aparaty typu WB5500. Superzoomy to aparaty dla ludzi, dla których priorytetem jest zoom, nie jakość.
Dla Ciebie to albo lustrzanka, albo dobry kompakt - czyli któryś z tych wspomnianych wyżej przez hijax'a.
Masz jakieś oczekiwania wobec nowego aparatu, który zamierzasz kupić, poza tym że ma robić zdjęcia?
Ma robic DOBRE zdjęcia
A tak na serio, to jakie ja mogę miec oczekiwania, wobec czegoś o czym mało wiem..? Profesjonalnie się nie wypowiem, bo to co przeczytam, oczywiście jest bardzo przydatne, ale że tak powiem...nie wiem z czym to się je.
Aparat będzie używany do celów prywatnych, więc wiadomo: trafią się zdjęcia w pomieszczeniach, ludzi, z jakichś widoczków pewnie też (ale ile razy człowiek w roku jeżdzi w góry..), ogrodu, kotów, itd. Bajerów nie potrzebuje... Chciałabym tylko, żeby efekt finalny oddawał jak najwięcej z rzeczywistości w dobrym stylu.
jakie ja mogę miec oczekiwania, wobec czegoś o czym mało wiem..?
Chodziło mi o to czy np. zamierzasz robić zdjęcia przy użyciu programów automatycznie ustawiajacych parametry ekspozycji, czy chcesz te parametry ustawiać sama?
Chodziło mi o to czy np. zamierzasz robić zdjęcia przy użyciu programów automatycznie ustawiajacych parametry ekspozycji, czy chcesz te parametry ustawiać sama?
Sama
Trzeba korzystac z potencjału aparatu...a automat chyba tego nie wyrazi
A z jakich aparatów korzystałaś do tej pory?
Bo jeśli z Canonów, to moja rada - zapomnij o Samsungach, bo się będziesz wkurzać!
A tak wogóle rozważ Canona G11/12.
Świetnie by się nadał do wymienionych przez ciebie potrzeb.
EX i LX to b. dobre aparaty, ale G11/12 jest zdecydowanie bardziej uniwersalny.
Może i "robi" ciutkę słabszej jakości zdjęcia, ale te różnice są zauważalne głównie przez profesjonalistów.
G11 robi zdecydowania przyjemniejsze dla oka jpg-i od EX-a (miałem oba).
W porównaniu do LX-a ma dość przydatny dla amatora ruchomy wyświetlacz, no i jako jedyny z w/w ma wizjer. Optyczny co prawda, ale przy b. słonecznej pogodzie niezastąpiony!
Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
Oczywiście jeśli masz zamiar bawić się RAW-ami, to te atuty, o których piszę, są mało istotne, ale jak znam życie, to przeciętny amator nie przepada za RAW-ami (np. ja.. )
To mój pierwszy zakup aparatu. A wiecie jak to jest...pierwszy raz zawsze musi byc przemyślany
jannik napisał/a:
Bo jeśli z Canonów, to moja rada - zapomnij o Samsungach, bo się będziesz wkurzać!
No już tak nie demonizuj
jannik napisał/a:
Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
Jakby wszystkim ludziom na Ziemi przeszkadzała kolorystyka (ta domyślnie ustawiona) w Samsungach - pewnie firma ta zwijałaby już interes
Mam Ex-1 i choć grzebie w RAWach to jakoś nie przeszkadzają mi i mojej żonie JPGowe kolor (może dlatego, że ustawiłem je pod siebie)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 13