Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam
jestem nowy i zielony:-), na forum oczywiście.
Moje pytanie jest bardzo proste (szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi)
czy do Sigmy 10-20 należy użyć filtru w wersji Slim? Czy występuje winietowanie z filtrami z normalnym kołnierzem.
w takim razie chyba będzie mały problem..
W najnowszym teście pierwszy "slim" jest na miejscu 5 i na dodatek kosztuje 325 zł dla średnicy 72 mm .. a gdzie dopiero 77mm...
może ktoś wie o czymś tańszym?
i czy na pewno winietuje przy 10mm ? ktoś robił testy?
pozdrawiam
No ale on najwięcej punktów stracił za wycinanie UV. I teraz zależy do czego chcesz go używać. Jeśli jako filtru ochronnego, to się świetnie do tego nadaje. Dobra transmisja w
wizualu, małe odblaski, mała winieta.
raczej ochrona... robie najwięcej reportaży a tu wycinanie UV nie ma większego znaczenia.. więc ten by się nadawał.. tylko ta cena !!!!!! a filtr jest niezbędny bo szkoda szkła.. dzięki za rady
Używam Marumi 77 mm WPC UV slim do Canona 10-22 głównie w celu ochrony obiektywu i jestem z niego zadowolony. Filtr jest dwu gwintowy więc można używać standardowego dekielka . Pogorszenia winietowania nie zauważyłem... to że nie wycina UV to dowiedziałem się z testu
MC napisał/a:
Ja robilem nim fotki w gorach bez niczego i wyszly super.
z tego wynika że wycinanie UV nie jest aż tak istotne...
Nie wiem czy nie jest istotne, czy Sigma 10-20 ma poprostu sama w sobie niezle powloki. Zadnych, mgielek i tym podobnych nie bylo na zdjeciu, a niebo piekne, granatowe, niebieskie
z tym się akurat zgadzam, powłoki są bardzo dobre i nie mam żadnych problemów z jakością zdjęć.. Tak jak pisałem wcześniej, myślę o ochronie samej soczewki i dlatego też uważam że wydanie 300 zł to troche za dużo w stosunku do ceny samego obiektywu. A tak właściwie to czy ktoś wie jakiej wysokości są filtry w wersii slim?.
Wybacz, ale do ochrony soczewki najlepszy jest dekielek (chociaz w tej sigmie nie da sie go wyjac ani wlozyc z oslona przeciwsloneczna). Kazdy filtr, obojetnie czy slim czy nie, jakos oddzialywuje na szklo w samym obiektywie. Wg. mnie dokladac filtr (dosc drogi, bo 77mm) tylko z tego powodu jest nieporozumieniem.
Chyba, ze w ekstremalnych warunkach robisz rotki???
dekielek..owszem
spróbuj w tłumie kiedy czekasz na odpowiedni moment zdejmować dekielek bo właśnie ten moment nadszedł.. życzę powodzenia
przykład mojego kolegi.. imreza, dużo ludzi i nagle ktoś statywem od mikrofonu trafia prosto w oko Lki.. na szczęście pękł filtr.. który kosztował 200 zł.. Uważam że filtr UV oprócz swojej pożytecznej roli związanej z odcinaniem promieniowania spełnia również rolę ostatniej bariery przed mechanicznymi uszkodzeniami przedniej soczewki.. bariery którą zawsze można przetrzeć ściereczką do optyki lub nawet husteczką.. a jeśli nawet ulegnie zarysowaniom zawsze można kupić dugi i to nie zaboli aż tak bardzo.
pozdrawiam
Zawsze może się zdarzyć wypadek przy fotografowaniu. Mój kolega nabawił się głębokiej rysy na filtrze podczas chodzenia po górach. Robił zdjęcie, poślizgnął się, złapał się kosodrzewiny, a aparat na pasku pojechał po skale. Widziałem potem ten filtr. 100 zł w plecy, dobrze że nie więcej
On miał kompakt, w takim wypadku to cały aparat w plecy. Obiektywy do lustrzanek są niestety jeszcze droższe.
Mnie też czasem wygląd UV-ki przyprawia o ból głowy. Najciekawsze efekty dają fale i rozbryzgująca się woda. Słony prysznic i już trzeba czyścić. Nawet jeśli sam obiektyw nie jest uszkodzony to można zaraz potem znowu robić zdjęcia niepobrudzonym obiektywem. Bez filtra trzeba by już znaleźć kawałek miejsca do wyczyszczenia wszystkiego, a tak można zdjąć warstwę wierzchnią i focić dalej.
Nie wiem czy nie jest istotne, czy Sigma 10-20 ma poprostu sama w sobie niezle powloki.
miałem na myśli że nie jest istotne w przypadku zakupu Sigmy 10-20 bo o tym obiektywie mówimy
MC napisał/a:
Wg. mnie dokladac filtr (dosc drogi, bo 77mm) tylko z tego powodu jest nieporozumieniem .... Chyba, ze w ekstremalnych warunkach robisz rotki???
To tu się nie zgadzamy... Zdjęcia robię w normalnych warunkach. 10-22 ma dość wypukłą soczewkę i łatwo ją zarysować, ponadto wolę czyścić filtr niż obiektyw. Kupno filtra to wydatek kliku setek, obiektywu - kilku tysięcy... jeśli Tobie wystarcza dekielek to OK, ja wole mieć jeszcze dodatkową osłonę.
jarQ napisał/a:
A tak właściwie to czy ktoś wie jakiej wysokości są filtry w wersii slim?.
Podany Marumi ma wysokość 3,7mm. Niektóre mają mniej - ok 3mm ale w takim przypadku często nie mają gwintu z przodu i nie można stosować standardowego dekielka.
No i mam rozwiązanie problemu
HOYA PRO1 Digital MC UV-0 (choć nie ma oznaczenia "slim" w nazwie) nie winietuje przy 10mm ) koszt to około 150 zł i na dodatek drugie miejsce w teście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 14