Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 31 Lip, 2011
Dylemat z kupieniem porządnego kompaktu (do 1500)
Autor Wiadomość
richardson83 
Nowy

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   Dylemat z kupieniem porządnego kompaktu (do 1500)

Witam wszystkich forumowiczów i amatorów pstrykania.

Mam mały problem z kupieniem dobrego kompaktu.
Od dłuższego czasu zakopuję się w tematach, opiniach, porównaniach i recenzjach dotyczących porządnej jakości kompaktu.

W tej chwili mam ogromny mętlik w głowie i mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać;)

A mianowicie moimi typami są:

1.Canon G12
2.Nikon P7000
3.Fujifilm FinePix HS20
4.Canon SX30
5.Nikon P500
6.Lumix DMC-FZ100
7.Lumix DMC-FZ40
8.Kodak Z990
9.Fujifilm S4000
10.Fujifilm FinePix S3200
11.Fujifilm FinePix S2950

Pierwsze dwa jak już zdążyłem się dowiedzieć są raczej dla ludzi specjalizujących się w zdjęciach na manualnych opcjach i są stosowane bardzo często jako zamienniki dla lustrzanek...ja należę raczej do osób, których przygoda ze zdjęciami dopiero się rozpoczęła...

Aparaty 3,4,5 są bardzo dobre (w mojej opinii) ale i bardzo drogie...co ma też znaczenie, ponieważ chcialbym znaleźć aparat możliwie najlepszy za możliwie najniższą cenę (wciąż nie wiem czy wkręcę się w fotografie)...

6,7 są, a przynajmniej były moimi cichymi faworytami...niestety przeczytałem kilka opinii, że jakość obrazu nie jest co najmniej zadowalająca i trochę mnie to zbiło z tropu...

Co do aparatów 8-11 niewiele o nich wiem ale są najtańsze...może są one jakościowo zbliżone do poprzedników i nie ma sensu wywalać takiej gotówki?

Byłbym bardzo wdzięczny za Wasze opinie nt. ww. aparatów!

Pozdrawiam

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

Z listy kupiłbym tylko G12- i nie myśl, że to aparat tylko na ustawienia ręczne na auto zrobi zdjęcie jak każdy inny a może i lepiej.

Pozostałe propozycje kuszą tylko większym lub bardzo dużym zakresem zoomu ale niestety przekłada się to na beznadziejna jakość zdjęć.

Nie piszesz ani słowa o tym co chcesz fotografować wiec trudno coś doradzić. Ogulnie rzecz ujmując lista bardzo dobrych kompaktów jeśli interesuje nas jakość zdjęć zamyka się w kilku modelach:
1- canon G12
2- samsung EX1
3- lumix LX5
4- canon S95
5- olympus XZ1

richardson83 
Nowy

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

Aparat chciałbym kupić do użytkowania codziennego, który miałby dobrą jakość zdjęcia, odpowiedni zoom, możliwość nagrywania filmów w zadowalającej jakości i łatwość użytkowania (myślałem o programach tematycznych)...

G12 jest cholernie drogi, ale i cholernie dobry z tego co zdążyłem poczytać to absolutny top na liście kompaktów, jednak cena w porównaniu do pozostałych aparatów z listy, nie zachęca;/

A co powiesz na Nikona Coolpix P7000? Nie uwzglednileś go w swojej liście... a bardzo dużo dobrego o nim przeczytałem...nieuwaga czy może jekieś zastrzeżenia co do niego?

Pozdrawiam

keruj15 
Początkujący

Wysłany: Sob 30 Lip, 2011   

Witam, miałem nowego Canona SX20 mój egzemplarz dawał lekko rozmydlone zdjęcia. Za namową kolegi kupiłem Lumixa Lx5 - Jestem zadowolony, soczyste kolory, ostrość - wszystko ok. Możliwość multi ustawień dla tych którzy się znają, prosty w obsłudze. Niestety ciągle ''trzyma'' cenę ale to z drugiej strony dobrze o nim świadczy. Zdjęcia wykonuję okazyjnie i amatorsko.

jannik 
Rozmowny

Richardson
Niestety teraz robią coraz gorsze kompakty (pod względem jakości zdjęć).
Super zoom obniżają dość drastycznie jakość zdjęć, ale można też znaleźć jakieś kompromisowe rozwiązanie.
Niektórzy z kolei twierdzą, że jeśli chcesz pstrykać na auto, to możesz sobie kupić zwykłą małpkę za 300 zł i będziesz miał ten sam efekt końcowy. Jest to wierutna bzdura i nie słuchaj takich fachowych porad.
Jeśli ci zależy na tym, by mieć dobre auto, przy możliwości korzystania czasami z manualnych ustawień, to lista twoja na pewno się skróci.
Z powyższych stanowczo polecałbym ci Canon G12, a jeśli przerasta cię cena, to śmiało kupuj G11, bo to praktycznie to samo. G12 ma filmy HD, ale dla mnie to akurat bez sensu, bo po pierwsze aparatem niewygodnie kręci się filmy i generalnie aparat jest do robienia zdjęć, a nie filmów, a po drugie na amatorskie potrzeby jakość filmów z G11 jest absolutnie wystarczająca.
Lumix LX-5 faktycznie da ci trochę lepszą jakość zdjęć i ponoć ma całkiem przyzwoity tryb "auto", ale z kolei Canon G11/12 ma bardzo przydatny ruchomy wyświetlacz i co ważniejsze często przydatny wizjer (np. przy słonecznej scenerii jest niezastąpiony). Poza tym Canon robi dość ładne i lubiane przez amatorów tzw. "gotowce" jpg (przyjemna dla oka kolorystyka), bo domyślam się, że post-obróbka zdjęć aż tak bardzo cię nie rajcuje.
No i Canon G11/12 ma bardzo przyzwoity tryb "auto".
Jeśli z kolei koniecznie chcesz mieć duży zoom, to warto rozważyć Lumix TZ20, ale to już raczej ciutkę gorsza jakość zdjęć, choć ludzie chwalą.
Canon SX20/30 od razu wykreśl z listy (bo to nieudane komercyjne modele).
Fuji HS jest godzien rozważenia, ale mnie osobiście nie przekonał (miałem HS10), bo zbyt rozmydlone fotki i stosunkowo kiepska matryca.

Naprawdę dobre kompakty z niezłym zoomem już niestety są przeszłością i wyszły z produkcji
Aha.. Lumix FZ45 i 100 odpuści sobie, to to też gówniany sprzęt. Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

pzodr

bergercs 
Rozmowny

jannik napisał/a:

Naprawdę dobre kompakty z niezłym zoomem już niestety są przeszłością i wyszły z produkcji
Aha.. Lumix FZ45 i 100 odpuści sobie, to to też gówniany sprzęt. Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

pzodr

Jannik - ....... głupoty:
FZ100 ma całkiem inną matrycę niż FZ28 (FZ100 MOS, FZ28 CCD); optyka również inna (chyba, że programowo rozszerzyli zakres ogniskowych z 27-486 na 25-600). Teoretycznie FZ28 to t samo co FZ38 - z tym, że w tym przypadku również warto było dołożyć do nowszego modelu - aparat wreszcie porządnie nagrywał dźwięk w video, polepszono system stabilizacji, przyśpieszono AF.

jannik napisał/a:

Z powyższych stanowczo polecałbym ci Canon G12, a jeśli przerasta cię cena, to śmiało kupuj G11, bo to praktycznie to samo.

G11 to prawie to samo co G12 pomijają strasznie powolny AF w G11.

jannik napisał/a:

G12 ma filmy HD, ale dla mnie to akurat bez sensu, bo po pierwsze aparatem niewygodnie kręci się filmy i generalnie aparat jest do robienia zdjęć, a nie filmów, a po drugie na amatorskie potrzeby jakość filmów z G11 jest absolutnie wystarczająca.

Proponuję porównać na tv HD nagranie w SD i z dobrego aparatu w HD i dopiero wtedy wypowiadać się na temat "wystarczającej jakości video w G11". Ja jakoś kręcę filmiki aparatem i mogę powiedzieć na ten temat wiele, ale na pewne nie określę tego jako niewygodne. Niewygodne jest taszczenie ze sobą jednocześnie aparatu i kamery.

jannik napisał/a:

Canon SX20/30 od razu wykreśl z listy (bo to nieudane komercyjne modele).

Jannik - możesz pokażesz choć jedno swoje zdjęcie z "genialnego" G11 czy innego aparatu zrobionego przez CIEBIE, będące lepsze od zrobionych przez Gimpera za pomocą "nieudanego komercyjnego" SX20:

WWątek Gimpera z jego fotkami z SX20

jannik napisał/a:

Fuji HS jest godzien rozważenia, ale mnie osobiście nie przekonał (miałem HS10), bo zbyt rozmydlone fotki i stosunkowo kiepska matryca.

Jeszcze niedawno uważałeś ten aparat za jedną z najlepszych konstrukcji.

cube007 
Rozmowny

jannik napisał/a:
Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

Po co robisz ludziom wode z mózgu w 100% mijajac sie z prawda :?:

richardson83 napisał/a:
niestety przeczytałem kilka opinii, że jakość obrazu nie jest co najmniej zadowalająca i trochę mnie to zbiło z tropu...

Mnie zbil z tropu fakt ze czytales o jakosci obrazu. Zawsze myslalem ze obrazy sie oglada i na tej podstawie wyrabia ocene nt ich jakosci...

jannik 
Rozmowny

Richardson. Jako stary amator-wyjadacz dobrze ci radzę.
Odpuść sobie fz100 i sx30
Skoncentruj się na G11, LX5 lub ewent. HS10 (choć np. starszy co nieco s100fs lub nawet s200exr robią lepsze jpg-i niż HS).

Faktycznie trochę się pomyliłem z tą matrycą w fz100.. ale i tak ta super-nowa-świetna matryca bardziej szumi od fz28, a jakość zdjęć jest zupełnie porównywalna do fz28, więc po cholerę przepłacać. Optyka (choć zakres szerszy), to i tak na tej samej bazie co fz28.

Swoje zdanie co do fz100 i sx20/30 opieram na wielu przeczytanych opiniach i obejrzanych samplach. Owszem, fachowiec "wyciągnie" z każdego aparatu fajne fotki, ale to wymaga grzebania w zdjęciu, obróbki i takich tam nużących pierdół.. Większość użytkowników jednak jest niezadowolona z obu tych aparatów i to możesz przeczytać w necie.

Życzę rozsądnego wyboru i udanego zakupu.

pozdro

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik napisał/a:
Jako stary amator-wyjadacz
Chyba chciałeś napisać zgnuśniały-malkontent? :)

To jaki masz teraz aparat? ;)

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Nie 31 Lip, 2011   

hijax_pl napisał/a:
jannik napisał/a:
Jako stary amator-wyjadacz
Chyba chciałeś napisać zgnuśniały-malkontent? :)

Hijax.
Czyżby krytykowanie i narzekanie na szanowną firmę Szmajcung i wychwalanie starego poczciwego Canona (oraz czasem Fuji) uważasz za zgnuśniałe malkontenctwo?!
Zauważyłem, że fachowcy okropnie nie lubią, gdy się podważa ich szanowne opinie i wyraża zgoła amatorskie podejście przedkładając np. kolorystykę "gotowców" jpg ponad majstersztykami wyciągniętymi z rawów (których amatorzy z reguły nie lubią.. )
Tak uparcie "doradzam" amatorom, bo często dostaję pozakupowe wyrazy podziękowania za swoje amatorsko-dyletanckie uwagi & sugestie. Moje praktyczne uwago-obserwacje często są po prostu uzupełnieniem waszych profesjonalnych opinii, w głównej mierze opartych na analizie parametralnej .. więc nie wiem czemu się tak obruszacie... no, chyba, że chodzi o ambicje i elitarność klubu znawców, a ja po prostu jawię się parweniuszem włażącym w gumiakach na salony .. sory... takie są niestety uboczne skutki liberalizmu i tak wysławianej u nas demokracji...
hijax_pl napisał/a:
To jaki masz teraz aparat? ;)

Hijaxie
Już pisałem, że wyhamowałem na jednym z całkiem niezłych kompaktów Fujaka
Jesteś cierpliwy w analizowanie i komentowaniu moich postów, więc sobie poszukaj, jeśli cię ta wiedza aż tak rajcuje :) .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie rajcuje ;-)
Po prostu powoli nadchodzi czas kiedy fuji z odrazą rzucisz w kąt, od czci i wiary projektantów odsądzisz i po raz kolejny zaczniesz szukać Złotego Graala fotografii kompaktowej ;-)

Nieprawdaż? :wink:

cube007 
Rozmowny

jannik napisał/a:

Swoje zdanie co do fz100 i sx20/30 opieram na wielu przeczytanych opiniach i obejrzanych samplach. Owszem, fachowiec "wyciągnie" z każdego aparatu fajne fotki, ale to wymaga grzebania w zdjęciu, obróbki i takich tam nużących pierdół.. Większość użytkowników jednak jest niezadowolona z obu tych aparatów i to możesz przeczytać w necie.

Chyba w specyficzny sposob definiujesz pojecie wiekszosci...
http://www.skapiec.pl/sit...767_komentarze/
http://www.skapiec.pl/sit...154_komentarze/

Srednia ocena tych aparatow to 4.3 dla FZ100 i 4.4 dla SX30. No chyba ze te aparaty oceniali sami fachowcy od RAW i Photoshopa :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik napisał/a:
Czyżby krytykowanie i narzekanie na szanowną firmę Szmajcung i wychwalanie starego poczciwego Canona (oraz czasem Fuji) uważasz za zgnuśniałe malkontenctwo?!
Narzekałaś i wychwalałeś po kolei takie aparaty jak Canon G11, Samsung EX-1, Fuji FinePix HS10.
W każdym z nich coś Ci nie pasuje - to jest malkontenctwo. Ale te uwagi Twoje to de facto skupianie się na ...... a nie istocie fotografii - to jest zgnuśnienie.

Do pstryków radosnych z wycieczki każdy z tych aparatów - tak samo jak te za 300zł - tak samo się nadają. Do robienia zdjęć - tu już trzeba robić selekcję.

Jak działa forum?

Wpada ktoś i mówi: "Chcę malować!"
Forumowicze pytają: "Olej, akwarele czy też akryl?"
I się rozpoczyna dyskusja dotycząca wyższości pędzli nad szpachelką....
Wpada kolega jannik i mówi: "Przecież amatorzy nie mówią o obrazach, ale malowaniu mieszkania! Nie wierzcie tym co proponują pędzle! By pomalować pokój kup automat natryskowy i ciesz się nowym kolorem w kilka chwil! "
Ja mówię: "W zasadzie przy dobrej jakości farby to można wałkiem machnąć też szybko - jakość taka sama przy dużo niższych wydatkach"

Tak. Malarz pomaluje ścianę w domu w zasadzie dowolnym pędzlem, choć preferować będzie wałek lub ławkowca. Artysta natomiast będzie poszukiwał najlepszych farb oraz pędzli do konkretnych rodzai farb czy też szpachelek - w zależności od ulubionych technik malarskich. I jeden pomaluje pokój i będzie zadowolony, a drugi obraz: zachód słońca...

jannik 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
... Malarz pomaluje ścianę w domu w zasadzie dowolnym pędzlem... Artysta natomiast będzie poszukiwał najlepszych... pędzli ... jeden pomaluje pokój.. a drugi obraz...

Zaiste, głęboka to myśl, Hijaksie :wink:
No cóż, jak zwał tak zwał, ale i jeden i drugi coś tam maluje..
myślę też, że prawdziwy artysta będzie z szacunkiem odnosił się do opinii malarza pokojowego na temat pędzli i ich rodzajów...

pozdro..
PS
Nie ma to jak pouczająca akademicka dyskusja.. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik, cieszy mnie, że "zrozumiałeś" ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 31 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu