Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dp1 28mm a dp2 to 41
zależy jakiego obiektywu potrzebujesz
starsze sigmy z serii dp mają lepszy dr
w nowszych podobno jest lepsze wysokie iso.. ale nie jest dużo lepsze.
nie twierdzę że jestem specem, ale tak, odejmuje darki.
No właśnie! Pamiętam, że gdzieś w sieci czytałem o tym (zanim kupiłem swoją DP1)
bo przecież długo ten procek obrabia te zdjęcia niemożebnie długo.
Hijax_pl mnie pytał.
jeśli dużo pracuje sie ze zdjęciami, tzn. w x3f chcemy zmienić exp. kontrast, w znaczny sposób lepiej obrabiać w lightroom, tam można usunąć kolorowy szum w tych niedoeksponowanych miejscach, poza tym w spp sigmy nie można zmienić wb w precyzyjny sposób, krótk o i zwięźle, soft sigmy jest tragiczny... i nic z tym nie robią.
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 03:10 ] kistian, jak masz c 60d to ten kompakt nie ma sensu, bo jako pstrykacz nie jest ciekawym aparatem, jest wolny i ma tragiczne jpg-i. W Twoim przypadku lepszy będzie coolpix albo canon z serii g a poważne zdjęcia gdzie potrzebujesz jakości lepsze będziesz miał z c60d.
Jak zdjęcie naświetlam 10 sekund to obróbka i zapis potrafi trwać również 10 sekund.
Zwykle 4-5 sekund po zrobieniu trwa obróbka i tyle samo zapis.
Ten aparat jak pisze Sigmiarz - tylko do RAWów, Jpegów nawet nie rozważaj.
o RAWach myślę, tylko właśnie coś takiego z takimi kolorkami chciałbym mieć w piesze wędrówki w góry.. żeby lustra nie ciągnąć bo to swoje waży + bagaż i robi się trochę ciężko
w górach kiepsko bo nie ma wizjera optycznego..
na ekraniku nic nie widać, tzn. widać ale nie za wiele,
kadorwanie świetne w ftografii nocnej ew. we wnętrzach.
w plenerze jeśli nie w zacienionym miejscu jest problem
wizjer kosztuje 500pln do aparatu za 1000
koniecznie dokup osłone na obiektyw bo przednia soczewka
ma jakieś powłoki ale one nie chronią przed odblaskami
poza tym do osłony można mocować filtry, bez osłony nie ma jak.
Szczerze.. nie wiem co robisz za aparatem na co dzień ale 60d nie jest
ciężkim aparatem, i ma chyba wszystko lepsze od tej sigmy.
Do tego jak założysz jakikolwiek kit Canona masz lepszy obiektyw,
i co ważne ze zmienną ogniskową co w górach może się przydać
kolorki ? nie licz na cuda prosto z aparatu, Lightroom lub odpowiednik
i sporo cierpliwości.
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 09:54 ]
albo może podaj przykład zdjęcia z Sigmy gdzie są te kolorki o które Ci chodzi bo to ciekawe....
Z Sigmy polecam szerokokątne zoomy a nawet ten 18-50 ze stałym światłem, to są dobre
obiektywy w rozsądnych cenach, Sigmy dp tp mógł być przebój w dniu premiery dp1
niestety pierwsze wersje firmware'u były tak trefne że każdy kto kupował się zrażał,
stąd niska cena dp1
Ostatnio zmieniony przez sigmiarz Sro 14 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
A właśnie, zapytajmy Fatmana czemu kupił Sigmę, mając już całkiem konkretny sprzęt i warsztat w głowie? fatman, Sigmę targasz zamiast czy oprócz lustra?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9