Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 06 Paź, 2011
kalibracja "na oko" pytania początkującego
Autor Wiadomość
karaluch 
Nowy

Wysłany: Czw 06 Paź, 2011   kalibracja "na oko" pytania początkującego

Próbuje kalibrować mój monitor w laptopie i monitor stacjonarny, jednak jako pierwszego chcę skalibrowqać laptopa (tak mniej więcej " na oko "). Zainstalowałam gamma panel i tam ustawiłam jasność kontrast , przy ustawieniu parametru gamma na 2.2 w tym programie obraz robi się strasznie jasny. To jeden problem. Drugi to taki że nie mam tam opcji ustawiania temp. barwowej.

W związku z problemami próbowałam używać adobe gamma tyle ze on zapisuje dane w profilu tak jak większość takich programów a ja już mam profil ze strony labu agfy. I tu zaczynam się gubić i pojawia się pytanie.

Zdjęcia chcę wywoływać w e-agfie, która dostarcza swój profil do papieru. Ustawiam go do zdjęcia w programie graficznym i niby wszystko jest ok ale przy odpaleniu tego zdjęcia w systemie mam ZUPEŁNIE inne kolory (różnica jest masakryczna w programie są ładne w przeglądarce - piccassa lub irfan przejaskrawione i zbyt kontrastowe - kontrast adobe gamma każe ustawiać na maksa)... (zaznaczyłam żeby system używał profili z adobe gammy)Kolory "zgrywają" się z sobą jeśli profil dołączony do zdjęcia jest profilem takim jak na monitorze...

Rozumiem ze to po prostu dlatego ze mam dwa profile jeden z kalibracji drugi dostarczony przez agfę.

Jeśli chcę teraz użyć profilu agfy czy powinnam wywalić profil z adobe gammy i jak ewentualnie wtedy kalibrować monitor. Zaznaczam ze chodzi mi o kalibracje na oko, zdjęcia pstrykam amatorsko i niestety o profesjonalnym kalibrowaniu (i wogle płaceniu za kalibrację nie ma mowy) ale chcę uzyskać choć zbliżony efekt na zdjęciu i monitorze. Po ustawieni w przybliżeniu chcę wykonać zdjęcie próbne z dużą ilością kolorów i doregulować monitor.

Przeczytałam już wiele stron o kalibracji ręcznej i rozumiem że jasność kontrast mogę sobie ustawić ręcznie. (w laptopie tylko jasność niestety)Pytanie co z gamma i temperaturą barwową. Czy są jakieś programy do ustawiania tylko tego? może jeśli mam profil agfy dołączony do zdjęcia mam tam ustawiona tem. barwowa itd i tylko wystarczy ustawić jasność, kontrast.

Rozumiem że z tego co czytałam nie da się ręcznie poprawnie skalibrować monitora ale nie mam innej opcji niż sobie poradzić z kalibracją ręczną. Rozumiem też że efekt na zdjęciu może być inny ale w tym momencie różnica między tym samym zdjęciem oglądanym w adobe rgb , zdjęciem w profilu agfy i zdjęciem z załączonym profilem agfy na kompie jest kolosalna i o ile dwa pierwsze mogą być to 3 nie da się oglądać bo aż bije po oczach kolorami i kontrastem.

Jakby ktokolwiek mógł doradzić to będę wdzięczna bo ślęczę nad tym od tygodnia.
Ostatnio zmieniony przez karaluch Czw 06 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 06 Paź, 2011   

karaluch, wejdź tutaj :arrow: http://www.xrite.com/cust...geID=77&Lang=en i zrób test. Jeśli wyjdzie Ci wynik <5 to możesz kalibrować "na oko".
Jeśli nie - to albo masz tak rozjechany monitor, że to woła o pomstę do Nieba, albo po prostu nie jesteś w stanie kalibrować "na oko" ;)

karaluch 
Nowy

Ok robię. Cholera oczopląsu dostanę ;P Trochę to zajmie... Czy możesz w między czasie napisać jakiego profilu powinnam użyć ?
Czy agf-owego z wyłączeniem tego z kalibracji adobe gamma, tego z kalibracji bez agfowego czy mieć włączone dwa i podgląd na monitorze z przejaskrawionymi kolorami jest tym co mniej więcej wyjdzie?

[ Dodano: Czw 06 Paź, 2011 14:28 ]
Ok ....... wynik 6. Ale zrobię potem jeszcze raz bo może moje oko się pomyliło. Wszystkie błędy praktycznie w ostatnim pasku niebiesko - czerownym. Na końcu tego widma na obrazku. Zrobię potem jeszcze raz wieczorkiem na spokojnie bo robiłam trochę na szybko pod koniec...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karaluch, przeczytałem jeszcze raz Twój post i rozumiem, że strasznie błądzisz.
Monitor się kalibruje po to by poprawnie odwzorowywał kolory, które generuje karta graficzna komputera. Po kalibracji tworzy się profil, który będzie używany przez komputer by tak modyfikował kolory przed wysłaniem ich do monitora, by monitor wyświetlił je poprawnie.
Profil agfy masz po to, by wiedzieć jakie są możliwości owej maszyny. Czyli jak zostanie kolor przetłumaczony przez maszynę. Możesz go użyć do zrobienia tzw soft-proofa, czyli przypisaniu go na chwilę, by zobaczyć (o ile masz skalibrowany monitor) jak się zmieni kolor w docelowej maszynie (agfie)

Ręczna regulacja monitora to w zasadzie tylko w miarę poprawne ustawienie jasności i kontrastu - ale nie kolorów... A jak masz monitor LCD to z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że dominuje w nim kolor niebieski, tzn biel jest stosunkowo zimna. Jeśli na takim ekranie będziesz korygować balans bieli zdjęcia, by je ocieplić, by kolory wyszły naturalne, na drukarce / labie wszystko będzie miało pomarańczowy odcień.

Jak nie możesz użyć kalibratora jakiegoś, to polecam po pierwsze przełączyć się na przestrzeń sRGB, nie ocieplać zdjęć "na oko" ale kontrolować temperaturę barwną wyrażoną w Kelwinach, wyregulować jasność i kontrast monitora i zapomnieć o profilu z labu.

karaluch 
Nowy

Niestety nie mam możliwości profesjonalnej kalibracji.

Czyli rozumiem że tak (robiłam tak przynajmniej).

1. Kalibruję monitor przy pomocy jakiegoś programiku (używałam adobe gamma).
2. Ewentualnie sprawdzam tabelami z netu czy dobrze wyświetla
3. Ustawiam profil jako domyślny w systemie
2. Przestawiam z powrotem kontrast na 50% (adobe gamma każe przestawić na maks)

Teraz zróbmy śmiałe założenie że kalibracja jest poprawna.

Teraz robiłam tak:

1. Otwieram fotkę w Photoshopie i po przyprasowaniu pliku RAW. Zapisuje jako tiff ewentualnie jpg bo agfa wymaga jpga.

2. Zmieniałam teraz "albo trochę wcześnie" profil barwny na profil dostarczony przez agfe

Ustawiam wszystko w photoshopie i zapisuję jak w instrukcji z agfy z zachowaniem profilu. Wszystko jest fajnie jak otwieram w PS a w momencie otworzenia tego samego zdjęcia w irfanie mam inne kolory.

Rozumiem że mam olać profil agfy i przełączyć przestrzeń roboczą na sRGB i zdjęcia zapisywać bez info o profilu???

Drugie pytanie jest takie. Czemu w ps i na monitorze kolory są inne w przypadku używania profilu agfy(dołączam info o profilu do zdjęcia)? Który obraz jest poprawny?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Po pierwsze, poczytaj cokolwiek o zarządzaniu kolorem, bo narazie nie masz o tym zielonego pojęcia. Po drugie, Adobe Gamma nie nadaje się do niczego, a już zwłaszcza w przypadku LCD. Po trzecie, profiluje się monitor po to, by opisać aktualnie wyświetlane kolory - NIE WOLNO potem grzebać w ustawieniach typu kontrast (zwłaszcza na LCD), czy nawet jasność, bo profil staje się wtedy bezużyteczny. Po czwarte, profil z Agfy możesz sobie użyć do zrobienia soft proofa w Photoshopie - podglądasz symulację jak kolory będą zachowywały się na wydruku, ale absolutnie nie zapisujesz zdjęcia z tym profilem. Zdjęcie konwertujesz do przestrzeni sRGB - to najbezpieczniejsze, co możesz zrobić. I wreszcie - Picasa nie jest zarządzanym programem, więc nie jest wyznacznikiem niczego, a już zwłaszcza prawidłowości kolorów, w Irfanie musisz sciągnąć paczkę pluginów oraz uruchomić i poprawnie skonfigurować CMS, żeby do czegoś się nadawał.
Tyle, że póki nie skalibrujesz prawidłowo monitora, to ta cała zabawa jest kompletnie bez sensu.

karaluch 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Paź, 2011   

No to prawda nie mam na razie o tym pojęcia. Doczytam sobie.

Po adobe gamma zmniejszyłam kontrast bo tak wyczytałam na stronie (przedostatni krok) i wydawał mi się nawet logiczny jako że adobe gamma każe dać na początku jasność na maks.

http://www.cyberfoto.pl/e...zrob-to-sam.htm

Podaję link żeby inny ewentualny "zielony" nie leciał krok po kroku według tego i nie zrobił tak jak ja.

Zdjęcia zapisywałam z profilem a nie używałam profilu na podglądzie bo tak po prostu kazali w tutorialu na stronie agfy.

Cytat:
1) Przejdź do okna konwersji - w wersji polskiej: OBRAZEK -> TRYB -> KONWERTUJ DO PROFILU
2) Wybierz odpowiedni profil w oknie konwersji (e-AGFA_icc na screanie)
3) Po konwersji zdjęcia do odpowiedniego profilu, jego gama kolorów i kontrast mogą ulec zmianie. Ustaw kontrast i nasycenie kolorów według Twojego uznania.
4) Zapisz przygotowane zdjęcie. Pamiętaj, by przy zapisaniu załączyd wykorzystany profil, tak jak to przedstawiono poniżej! w wersji polskiej: ZAPISZ JAKO -> ZAPISZ OPCJE – KOLOR
5) Tak zapisany plik zawiera w sobie profil.
......
! Nie zapomnij o tym, by takie zdjęcie wywoład z funkcją REPRO

Polecacie może jakiś prosty (dla amatora) programik do kalibracji dla tych którzy nie mają możliwości kalibracji w inny sposób?

W sumie mam do wywołania na większy format (A4) tylko parę zdjęć (sesja na pożyczonym aparacie - ale w sumie nawet fajnie wyszły i nie chcę skopać przy wywołaniu).

Może olać konfigurację tylko skadrować i o oddać gdzieś do wywołania czyste .NEFY zdając się na poprawki z labu a o kalibracji poczytać jak kupię swój sprzęt...
Zastanawiam się też nad wywołaniem zdjęć z nefów np w saturnie i wprowadzeniu tam poprawek na miejscu. Nie wiem jak to wygląda bo nigdy nie wywoływałam zdjęć z cyfry ale ponoć samemu wszystko się ustala na maszynie. W sumie nie chcę dużo zmieniać może podbić trochę cienie i kolory "przyzimnić leciutko". Polecacie ewentualnie jakiś lab z Wrocławia?

Może spróbuję tak i tak i na małej odbitce i wywołam A4 gdzie wyjdzie ładniej. (Tylko że efekt musiałby być powtarzalny) Kurczę już nie wiem co zrobić. Zrobić zdjęcia to jedno ale wywołanie to jakaś masakra.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karaluch napisał/a:
Polecacie może jakiś prosty (dla amatora) programik do kalibracji dla tych którzy nie mają możliwości kalibracji w inny sposób?
Pożyczenie od kogoś kalibratora bądź też zlecenie usługi kalibracji...
karaluch napisał/a:
Może olać konfigurację tylko skadrować i o oddać gdzieś do wywołania czyste .NEFY zdając się na poprawki z labu a o kalibracji poczytać jak kupię swój sprzęt...
Kiepski pomysł. To tak jakbyś będąc garncarzem nie zanosiła do wypalenia już ulepionego garnka, ale grudkę gliny...
karaluch napisał/a:
Zastanawiam się też nad wywołaniem zdjęć z nefów np w saturnie i wprowadzeniu tam poprawek na miejscu.
Tak samo kiepski pomysł. To już lepiej brać JPGi z puszki.
karaluch napisał/a:
Tylko że efekt musiałby być powtarzalny
Zleć kalibrację. Może poszukaj na forum jakiegoś wrocławianina posiadającego przynajmniej kolorymetr?
karaluch napisał/a:
Zrobić zdjęcia to jedno ale wywołanie to jakaś masakra.
Wywołanie samo w sobie - nie. Wywołanie tak, by wyglądało tak jak chcesz - tak.

jaad75 
Klub Pierdzieli

karaluch, ARF pisał ten poradnik 7 lat temu, to raz, a dwa, nawet wtedy nie był to dobry sposób. Powtórzę jeszcze raz - musisz mieć prawidłowy profil monitora w systemie, żeby jakakolwiek konwersja profili dawała prawidłowy wynik na ekranie. Jeśli zachowanie ekranu nie jest prawidłowo opisane numerycznie, to nie da się prawidłowo wyświetlić żadnej symulacji profilu. Zachowania Twojego monitora nie da się z wystarczającą do pracy dokładnością opisać "na oko", programikiem, czy czymkolwiek. Musisz użyć kolorymetru/spektrofotometru, a w absolutnie najgorszym razie zdać się na profil dostarczony przez producenta monitora (czasem jest dostarczany nawet w przypadku laptopów).
Opowieści o "wywoływaniu" nefów na ekranie w labie, to już w ogóle jakaś paranoja.

komor 
Moderator

karaluch napisał/a:
Polecacie ewentualnie jakiś lab z Wrocławia?

No-1 na Odrzańskiej, w tym samym miejscu gdzie jest sklep firmowy Sigmy.
http://www.e-no1.pl/

karaluch 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

Tak czy inaczej nie mam wyjścia jak tylko kalibrować na oko, zdać się na zakład albo nie wywoływać zdjęć w ogóle (ta opcja odpada).

W każdym razie dzieki za link i porady. (Trochę mi to rozjaśniło sprawę)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

karaluch napisał/a:
Tak czy inaczej nie mam wyjścia jak tylko kalibrować na oko
Jak to "nie masz wyjścia"? Jeśli już naprawdę nie znasz nikogo z kalibratorem, to po prostu zapłać za taka usługę - nie jest aż tak droga.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

Np: http://kalibracjawroclaw.pl/cennik/

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

To już chyba bardziej się opłaca kupić kalibrator - przynajmniej masz go na zawsze, a laptop+stacjonarny to już wyjdzie 250zł.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 12 Paź, 2011   

mozer napisał/a:
laptop+stacjonarny to już wyjdzie 250zł.
Za tyle kalibratora nie kupisz... A jeśli to monitor na LED-ach, to w zasadzie można się obyć bez rekalibracji przez bardzo długi czas, zwłaszcza w zastosowaniach amatorskich.

Odpowiedz do tematu