Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 Pomoc przy wyborze używanego dobreg kompaktu do 800 złotych
Witam, na początku chciałbym się przywitać, jestem nowy na tym forum. Czytałem wiele artykułów na tym portalu, wiele mi pomogły, ale stoję teraz przed zakupem aparatu i mam dylemat. Aktualnie posiadam starego Canona A550 PowerShot, wiadomo sprzęcik jak na dzisiejsze czasy nie jest najlepszy, dlatego chciałbym go zmienić na jakiś dobry kompakt, bo początkowo myślałem o jakiejś taniej lustrzance, ale jestem amatorem i przy tej ilości zdjęć jakie robie, myślę że to mijałoby się z celem. Najczęściej zdjęcia robię na imprezach rodzinnych, czasami zdarzają się jakieś wypady w plener oraz fotografowanie makro. Chodzi mi o używany aparat dobrej klasy, który pstryka bardzo ładne zdjęcia w cenie maksymalnie do 800 złotych , dobrze byłoby jakby nagrywał filmy w HD. Mam kilka swoich typów, ale mile widziane są sugestie i komentarze.
1. Canon SX130
2. Canon SX 20
3. Canon PowerShot G10 ( przekracza mój budżet, ale miałem okazję się nim robić zdjęcia, byłem bardzo mile zaskoczony, jakość zdjęć jest świetna )
Stąd moje pytania jak mają się te trzy aparaty do siebie pod względem jakości zdjęć , nagrywania filmów, oraz pod względem opcji.
G10 z wymienionych jest najlepszy. Jeśli znasz się na fotografii to pomyśl o samsungu EX1 do zdjęć w pomieszczeniach się nada dobry balans bieli i bardzo jasny obiektyw.
G10 ma właśnie jasny obiektyw, który jest bardzo ważną zaletą. Apropo czy któryś z tych aparatów jest w stanie zrobić zdjęcie z rozmyciem w tle czyli Bokeh ?
Duża jest różnica między Canonem SX 20 a G10 ?
Samsung bardzo dobra propozycja, miałem daaawno temu kompakta analogowego Samsunga, jakość zdjęć była świetna. Dodaję go do kryteria wyszukiwań, szkoda że nie nagrywa filmów w HD, ale w sumie nie ma co za dużo wymagać od aparatu, od filmów jest kamera
G10 ma właśnie jasny obiektyw, który jest bardzo ważną zaletą.
Bo ja wiem? EX-1 bije go jasnością na głowę.
cineek napisał/a:
Apropo czy któryś z tych aparatów jest w stanie zrobić zdjęcie z rozmyciem w tle czyli Bokeh ?
Rozmycie to nie bokeh, ale głębia ostrości
Przy tych małych matryczkach da się, ale spełniając dość karkołomne warunki. Zatem odpowiedź powinna brzmieć: nie.
cineek napisał/a:
miałem daaawno temu kompakta analogowego Samsunga, jakość zdjęć była świetna.
NX5 z 18-55 i 30/2 jest za 1475 zł. Za takie pieniądze nic lepszego się nie wymyśli obecnie. Mam NX10 i EX1. Co z tego, że w EX1 obiektyw jasny f1,8 skoro jakość obrazka do NX10 słaba, zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie właśnie brakuje światła. Gdy czas za długi to lepiej pomyśleć jak unieruchomić aparat niż wyręczać się kompaktem. A do zdjęć w ruchu bez znaczenia czy będzie 1/8 sek czy 1/35 sek, jedno i drugie za długie. A jak mamy korzystać z lampy to aparat z większą matrycą zdecydowanie bardziej polecam.
NX5 z 18-55 i 30/2 jest za 1475 zł. Za takie pieniądze nic lepszego się nie wymyśli obecnie. Mam NX10 i EX1. Co z tego, że w EX1 obiektyw jasny f1,8 skoro jakość obrazka do NX10 słaba, zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie właśnie brakuje światła. Gdy czas za długi to lepiej pomyśleć jak unieruchomić aparat niż wyręczać się kompaktem. A do zdjęć w ruchu bez znaczenia czy będzie 1/8 sek czy 1/35 sek, jedno i drugie za długie. A jak mamy korzystać z lampy to aparat z większą matrycą zdecydowanie bardziej polecam.
Niby tak. Jednak w f/2.0 pojawia się niepożądane przy grupowych zdjęciach imprezowych małe GO no i wąsko a z drugiej strony by zmniejszyć GO trzeba solidnie przymknąć przysłonę robi się ciemno podbijamy iso + brak stabilizacji i wychodzi d......Jak mamy szeroko to i tak na dzień dobry f/3,5 i szumy od iso 800. W kompakcie mamy coś nieosiągalnego dla aparatów z dużą matrycą- szeroki kąt duże GO i super światło + stabilizację używalne iso 400 jak ktoś trawi i 800 na imprezy rodzinne najlepszy wybór.
Panowie kolega podesłał mi model FUJI S3400, cena nowego oscyluje się w granicach 800 złotych, proszę o krótkie porównanie do Canona SX20. Co lepszego wyszukać do maksymalnie 800 złotych? Cały czas chodzi mi po głowie Canon SX20, ale słyszałem że zdjęcia nie są za ciekawe, czy istnieje możliwość rozbudowy tego aparatu, o jakieś filtry, obiektywy ? Widziałem na serwisie aukcyjnym Canona z dyfuzorem, pytanie co to daje ? Pozdrawiam i czekam za odpowiedziami
Przecież już w powyższych postach masz odpowiedz czytaj i myśl Piszą Ci co najlepsze a ty dalej swoje- SX20 i szajs z 28 zoomem i szkłem ciemnym jak d..... Po co ci taki zoom na imprezy i ciemne szkło. A jak już podjąłeś decyzję i czekasz aż ktoś Ci tu napisze tak świetnie wybrałeś kup, to sobie jeszcze poczekasz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10