Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
POMOC W DOBORZE APARATU
Autor Wiadomość
damian0221 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012   POMOC W DOBORZE APARATU

Witam mam zamiar zakupić Aparacik cyfrowy tak do 1800zł - 2000zł max znalazłem takie o to modele możecie mi coś powiedzieć czy się opłaca któryś z nich wziąć. A może macie inne propozycje z góry bardzo dziękuję

Canon PowerShot G12 lub Canon PowerShot SX40 HS lub Pentax K-x

http://www.fotomaniak.pl/...-powershot-g12/

http://www.fotomaniak.pl/...ershot-sx40-hs/

http://www.fotopolis.pl/i...pentax-k-x-test

Reklama

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012   

Skąd taka rozbieżność? Kompakt w jednym szeregu z lustrzanką?
Jeżeli już łypiesz jednym okiem na "prawdziwe" aparaty, to skoncentruj się na nich.
Chyba że nie zależy Ci bardzo na jakości zdjęć, bo różnica będzie ogromna, tak jak ogromna jest różnica powierzchni matryc-SX40 28,5mm2 vs K-x 370mm2.
A może wypośrodkuj i spójrz na bezlusterkowce, matryce i reszta jak w lustrzankach, odpada tylko kłapiące lustro.

damian0221 
Nowy

No dobra a jeśli miałbyś mi doradzić to który brać prócz tego Pentax K-x ?

Chodzi mi o to by aparacik po zrobieniu zdjęcia
Uchwycił mi krople wody
W trakcie nagrywania filmów był możliwy zoom i oczywiście w HD

z góry przepraszam ale nie znam się na aparatach dlatego pytam się was byście mi coś dobrego za te pieniądze doradziły

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

damian0221 napisał/a:
który brać prócz tego Pentax K-x ?

Canona PowerShot G12 :smile:

NX-5
[Usunięty]

damian0221 napisał/a:
No dobra a jeśli miałbyś mi doradzić to który brać prócz tego Pentax K-x ?

Chodzi mi o to by aparacik po zrobieniu zdjęcia
Uchwycił mi krople wody
W trakcie nagrywania filmów był możliwy zoom i oczywiście w HD

z góry przepraszam ale nie znam się na aparatach dlatego pytam się was byście mi coś dobrego za te pieniądze doradziły

Z dwojga złego to G12. Matryca nie "napakowana" (10Mp), 9,5x7,6mm, czyli większa niż w SX40 HS.
Migawka 1/4000s, wideo HD 1280 x 720, zapis RAW, no i o ile nie interesują Cię ptaszki, bo z zoomem nie poszalejesz.
SX40 HS-mniejsza matryca +35x zoom= gorsza jakość zdjęć. Cena nie adekwatna do możliwości.
Rzuć okiem jeszcze na ten NX10-fotopolis
NX10-optyczne
Ja posiadam NX5, czyli tańszą wersje i mówiąc szczerze, to na Twoim miejscu nie pchał bym się w kompakty.

damian0221 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Lut, 2012   

Nad ta NX10 jeszcze pomyślę.
Ale mam pytanie czy podczas nagrywania filmów można w nim przybliżać lub oddalać

I może macie jeszcze jakieś propozycje

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Lut, 2012   

damian0221 napisał/a:
Nad ta NX10 jeszcze pomyślę.
Ale mam pytanie czy podczas nagrywania filmów można w nim przybliżać lub oddalać

I może macie jeszcze jakieś propozycje

Tak można.
Innych sensownych propozycji nie mam.
Posiadałem Fuji s200exr, no ale apetyt rośnie...
Nie wiem jakiej jakości zdjęć oczekujesz i na co (tematycznie) jesteś ukierunkowany- ciężki wybór.

damian0221 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   

Tak jak pisałem jestem amatorem
Poszukuje dobrego aparaciku do 2tys.
1 Chciałbym uchwycić nim krople wody,
2 Zdjęcia w ruchu to znaczy gdy ktoś np jedzie na rowerze, biegnie
3 Miał stabilizacje obrazu
4 Który ma możliwość nagrywania dobrych filmików w HD z możliwością zbliżenia oddalenia podczas nagrywania
5 W miarę dobry zoom
6 I najlepiej ekran obracany ( choć to nie konieczne )

A co do tego Fuji s200exr to go już wycofali z produkcji a używki nie chce

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   

damian0221 napisał/a:
Tak jak pisałem jestem amatorem
Poszukuje dobrego aparaciku do 2tys.
1 Chciałbym uchwycić nim krople wody,
2 Zdjęcia w ruchu to znaczy gdy ktoś np jedzie na rowerze, biegnie
3 Miał stabilizacje obrazu
4 Który ma możliwość nagrywania dobrych filmików w HD z możliwością zbliżenia oddalenia podczas nagrywania
5 W miarę dobry zoom
6 I najlepiej ekran obracany ( choć to nie konieczne )

A co do tego Fuji s200exr to go już wycofali z produkcji a używki nie chce

1.raczej każdy model (jeżeli będziesz robił fleszem), jeżeli nie- jak najkrótszy czas migawki 1/3000, 1/4000
2.dobry AF
3.też posiada raczej każdy.
4.jw. ale są wyjątki- specyfikacja, testy
5.tu uważaj, im dłuższy tym gorzej i zwróć uwagę na jasność obiektywu.
Raczej nikt Ci "gotowca" nie podsunie, a jak podsunie to raczej wiarygodny nie będzie- każdy chwali swoje.
Pozostaje Ci zagłębić się w testy "Optyczni", "Fotopolis", tu możesz porównać zdjęcia z różnych aparatów- ir- tylko kliknij All bo nie wszystkie modele wyskakują.
Z kompaktów zobacz Olympusa z serii SP, lub Panasonic Lumix DMC-mają niezłe oceny.

Przemyśl jeszcze raz sprawę matrycy i nie sugeruj się ilością Mpix (tak rozsądnie to 10-14Mpix), a wielkością powierzchni bo od niej w głównej mierze zależy jakość zdjęć.
W tych kompaktach matryce to 1/2,3 czyli maciusieńkie. Szukaj chociaż z matrycą minimum 1cal.
Ja mogę Ci podpowiedzieć o NX bo takiego mam i o Panasonicu G10 -miałem zamiar go kupić.
Tu dla porównania masz matryce z kompaktu i APS-C czyli taka jak w lustrzankach i m.in w moim NX.

damian0221 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   

A możesz kolego jeszcze mi coś o tym aparaciku powiedzieć Eos 1100 - polecono mi go na innym forum dlatego chciałbym byś się wypowiedział z góry dziękuję.

A i jeszcze jedno jakieś znasz dobre sklepy i tanie z aparacikami prócz Fotojoker

NX-5
[Usunięty]

damian0221 napisał/a:
A możesz kolego jeszcze mi coś o tym aparaciku powiedzieć Eos 1100 - polecono mi go na innym forum dlatego chciałbym byś się wypowiedział z góry dziękuję.

A i jeszcze jedno jakieś znasz dobre sklepy i tanie z aparacikami prócz Fotojoker

Chodzi o Canona 1100d tak?
Klasyczna lustrzanka klasy amatorskiej. Sądząc z opisów z dobrymi parametrami. Co do zalet i wad, nic Ci nie mogę powiedzieć, bo nawet nie widziałem jej na "żywo".
Musisz jeszcze poczytać, pomocne są zwłaszcza komentarze pod opisami i testami, wyłapiesz z grubsza o co chodzi. No i porównuj zdjęcia na IR (link podałem Ci wcześniej)
Ja przymierzałem się do 1000d i zrobiłem nawet sobie takie wielkościowe porównanie:
1100d chyba jeszcze "przytył".
U mnie przeważył bezlusterkowiec:
1.w 1000d brak filmu.
2.wymiary korpusu.
3.wymiary obiektywów
4.brak lustra (na niektórych czasach trzeba wstępnie podnosić)
5.wizjer elektroniczny, który daje więcej informacji niż pryzmat i matówka.
6.chyba były jeszcze jakieś... :smile:

Co do sklepów to może "ceneo", "skąpiec", ja obiektyw kupiłem w "nie zdzieramy"

damian0221 
Nowy

to co kolego według ciebie najlepszy będzie ten NX10?

I co myślisz o tym zestawie http://www.e-fotojoker.pl...z-30mm-pancake/

Opłaca się z tym obiektywem 30mm Pancake

NX-5
[Usunięty]

damian0221 napisał/a:
to co kolego według ciebie najlepszy będzie ten NX10?

I co myślisz o tym zestawie http://www.e-fotojoker.pl...z-30mm-pancake/

Opłaca się z tym obiektywem 30mm Pancake

Tak, 30mm to bardzo dobra, jasna (f2) stałka. W przeliczeniu jest to typowy standard ok.46mm, a z aparatem to wymiary kompakta-możliwości lustrzanki.
Myślę że nie znajdziesz za te pieniądze, innego aparatu z takimi obiektywami i możliwościami.
Na allegro jest NX11 (nowy) z trochę ciemniejszą (f2,8) i szerszą 20mm (31mm).
Nie wiem który Ci bardziej podejdzie.
Jak coś to pytaj-NX już troszkę poznałem :grin:

Ps.1.Moim zdaniem dobrze że zrezygnowałeś z lustrzanki, o ile ze stałką lub kitem wymiary są jeszcze do przyjęcia, to jakbyś zapiął coś dłuższego- wtedy robi się już nie do ogarnięcia. Sprzedaż bezlusterkowców z każdym dniem rośnie, a z lustrzankami zostają ci co na poważnie zajmują się fotografią.
2.Żeby nie było, są jeszcze b.dobre b.l Sony serii NEX- dla mnie, ze względu na kształt, nie do przyjęcia.

damian0221 
Nowy

Chyba zostanę przy tej NX10 bo nie wiem czy dobrze patrze ale na porównywarce pokazuje że NX11 jest wycofana

NX-5
[Usunięty]

damian0221 napisał/a:
Chyba zostanę przy tej NX10 bo nie wiem czy dobrze patrze ale na porównywarce pokazuje że NX11 jest wycofana

W sumie NX11 to 10 po lekkim liftingu. Zmienili trochę grip i dodali trochę funkcji, panorama, zdjęcie z dźwiękiem, i-Fn na kółku. Z tego i-Fn (50-200mm) praktycznie nie korzystam, jest na tyle przycisków na wierzchu, oraz Fn (takie szybkie menu).
On chyba nie jest wycofany, bo jest na stronie Samsunga.

Odpowiedz do tematu