Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Kupiłam aparat panasonic lumix fz100 tak jak mi doradzono na forum tutaj , mam tez odpowiednie oswietlenie i raynoxa 250. Nie umiem sobie poradzic z ustawieniem zdjec macro. Jak probuje zrobic zdjecie macro w namiocie bezcieniowym to po wrzuceniu na komputer zdjecie jest okropne... widac pixele. takie nieczyste i w dodatku ciemne. Czy ktos ma ten aparat i pomoze mi ustawic parametry ? Ewentualnie jakies wskazowki.
Już sobie poradziłam mniej więcej, tło jest białe, ale fotografowany obiekt jest trochę w kropki.
Mam kilka pytań, liczę na pomoc bo pierwszy raz mam taki aparat bardziej zaawansowany
1. ile ustawic pixeli w opcji makro? ja mam mozliwosc do 14 Mpix, to ile powinnam ustawic aby bylo ladnie?
2. jaką ustawić rozdzielczosc zdjęć aby zdjęcia były ładne wyraźne. Bo ja dałam tą największą ponad 4000
Na szybkiego bez oświetlenia (było ciemno trochę) zrobiłam pierwsze lepsze zdjęcie.
Wiem że jest nie ostre i brzydkie bo nie było oświetlenia :
a ten kryształ który mi wyszedł na zdjęciu jest taki w kropki trochę.
To pewnie od złego oświetlenia bo nie miałam czasu tych specjalnych lampek podłączyć i od tego że nie wiem ile dać MPIX (dałam 14) i rozdzielczosc (dałam ponad 4000)
W kropki bo albo Ty albo sam aparat dobiera wysokie ISO - w tym wypadku ISO 800 a to już za dużo jak na kompakt. Do 400 da radę , wyżej już widać szumy w postaci kropek na zdjęciu.
Rozumiem.
Ja robiłam to zdjęcie w trybie MACRO gdzie iso się ustawia automatycznie.
Spróbuje w trybie własnych ustawień zrobić zdjęcie i ustawię tam iso 100, 200 lub 400. Popróbuję. Może będzie lepiej.
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012
Tylko iso 100, aparat w tryb A, ogniskowa najlepiej x2,x3, przysłona 3.5-4. No i statyw, ale to chyba masz.
Im wyżej linia tym lepiej dla "szczegółowości" zdjęcia.
Z kompaktów to do "makro" używam Canon a490 - cena nowego 200-250zł - ostrzy od 1cm. Jest to aparat z najlepszym stosunkiem ceny do możliwości. Poniżej przykład: rubin (oczywiście syntetyczny) o dł. 12mm - pełen kadr, ISO 80:
Aszex i zalek dzięki za porady !
Aszex masz taki aparat jak ja? W razie pytań będę się radziła, mam nadzieję że pomożesz.
Swoją drogą zrezygnowałam z halogenów 5400k bo wg mnie zdjęcia były złe, i kupiłam żarówki ledowe 6000k światło zimne białe i zdjęcia wychodzą cudowne !!! Trochę to drożej wyszło od tych halogenowych ale jest efekt super
Może i tak jest - nie mam pojęcia bo mam od niedawna aparat taki, ale ja fotografuje tak małe obiekty że jakość zdjęć które otrzymałam przy tych ledach zadowala mnie bardzo
I te ledy fajnie mi całość oświetlają i efekt jest lepszy od halogenowych.
Na moje potrzeby wystarcza, bo ja tylko potrzebuje sfotografowac bizuterie do mojego sklepu www który powstaje ważne aby tło było białe i aby kolor kryształu był taki jak w rzeczywistosci a srebro było lekko matowo-błyszczące jak na żywo.
Przed chwilką zrobiłam takie zdjecie (pomniejszyłam) i bardzo mi się podoba:
No wiadomo ale wg mnie jest całkiem OKEY Wiadomo że profesjonalny fotogram wszystko wychwyci ale dla klienta liczą się pierwsze wrażenia wzrokowe Jak na mój 2 dzień posiadania aparatu jestem całkiem zadowolona, ale cały czas się uczę i czytam instrukcję Jestem Wam bardzo wdzięczna za pomoc w wyborze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9