Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 Jaka hybryda do 2000 zł?
Witam,
Jeśli piszę w złym dziale to z góry przepraszam.
Planuję zakup hybrydy (nie mam większego pojęcia o fotografii, więc nie potrzebuję lustrzanki). Mogę na nią przeznaczyć max 2000 zł - wolałbym nowy sprzęt. Mam zamiar fotografować podczas wakacji, rodzinnych imprez, pewnie też na co dzień trochę krajobrazów lub makro. Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
Proszę o propozycje modeli z przynajmniej krótkim uzasadnieniem dlaczego właśnie na ten model powinienem się zdecydować.
Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
W hybrydach jakość zdjęć jest podobnie słaba jak w kompaktach, a nawet gorsza. Są w nich te same małe matryce, a wielgachny zoom powoduje, że obraz jeszcze bardziej traci na jakości. Jeśli to nie mają być lustra ani bezlusterkowce to tylko kompakty z krótszym zoomem i z grupy tychże LX3, LX5, EX1, XZ1, S90, S95, G12. Jednak zakup kompakta to bezsens, jeśli to ma być jedyny aparat. Wybierz sobie coś z bezlusterkowców o matrycach m4/3 lub najlepiej APS-C. Najtańszy z nich to samsung NX5 około 1090 zł z podstawowym obiektywem.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 25 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Sunders chcesz unieszczęśliwić człowieka?
HS20 i HS10 to trzeba omijać szerokim łukiem. Tutaj człowiek chce mieć dobrą jakość obrazu, a nie kompletny brak szczegółowości.
Jeśli hybryda to zły pomysł to oczywiście zdecyduję się na coś innego. Po prostu byłem przekonany, że powinienem ją kupić po przeczytaniu tego artykułu: http://wyhacz.gazeta.pl/W...ustrzanke_.html
W takim razie któryś z wymienionych modeli czy np. bezlusterkowiec?
Wydaje mi się, że wymiana obiektywów to jednak nieco uciążliwa czynność podczas np. podróży. Trzeba dźwigać ze sobą wielki zestaw i wymieniać obiektywy w różnych warunkach. Mam wielki dylemat. Nie znam się na fotografii. Nie jestem jakimś wyszukanym fotografem. Chciałem kupić po prostu dobry aparat a wszędzie inne opinie.
Na innym forum polecili mi też aparaty z lustrami półprzepuszczalnymi.. (?)
edit: Sądzicie, że artykuł z linku powyżej mija się z prawdą?
[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 16:39 ]
mrawi napisał/a:
maci3j napisał/a:
Mam dosyć kompaktówek, które przy odrobinie gorszym oświetleniu nie dają rady. Liczę na aparat o najwyższej jakości i najlepszych możliwościach przy tej cenie.
W chybrydach jakość zdjęć jest podobnie słaba jak w kompaktach, a nawet gorsza. Są w nich te same małe matryce, a wielgachny zoom powoduje, że obraz jeszcze bardziej traci na jakości. Jeśli to nie mają być lustra ani bezlusterkowce to tylko kompakty z krótszym zoomem i z grupy tychże LX3, LX5, EX1, XZ1, S90, S95, G12. Jednak zakup kompakta to bezsens, jeśli to ma być jedyny aparat. Wybierz sobie coś z bezlusterkowców o matrycach m4/3 lub najlepiej APS-C. Najtańszy z nich to samsung NX5 około 1090 zł z podstawowym obiektywem.
Moja kompaktówka ma już kilka lat, nie wiem za bardzo co prezentują nowe kompakty. Być może będzie to dla mnie wystarczająca jakość? Innymi słowy.. Czy odradzacie mi hybrydy kiedy mam na wydanie 2000 zł? Na lustrzankę to za mało i raczej nie chciałbym tego zamieszania z obiektywami. A nic innego chyba nie jest warte uwagi?
Opinie różne fizyka jedna. Jeśli chcesz mieć dobrą jakość zdjęć to zwracaj uwagę na następujące parametry:
1-fizyczna wielkość matrycy 1/2,5 lub 1/2,3 cala omijamy szerokim łukiem.
2-zoom większy niż 5-7x dobrze się zastanów lepiej mniejszy lub wcale.
3- światło siła obiektywu f/2,8 lub mniejsza. f/1,8 lub f/2.0 super.
4- im mniej megapikseli tym lepiej 12, 14, 16 lepiej sobie odpuścić
Mowa o kompaktach.
Jak sobie przejrzysz specyfikacje zobaczysz, że to co napisano powyżej lumix LX5, samsung EX1 itp. aparaty to najlepsze konstrukcje na rynku. Wszelkie hiper zoomy hybrydy jeśli zależy nam na jakości zdjęć omijamy szerokim łukiem HS10, 20 to legendy pod tym względem.
W historii fotografii cyfrowej była jedna hybryda godna uwagi sony R1.
Tyle w temacie.
maci3j, powiedz jaka ogniskowa Ci wystarczy? Za 2000 tys spokojnie kupisz lustro nawet nowe, ale z podstawowym obiektywem (około 27-84 mm). Mpx może być więcej, ale na matrycach m4/3 i APS-C . Mam pomysł, ale musisz wydać trochę więcej. Sprawdzony zestaw to nikon D3100 z 18-105 mm. Masz ogniskową około 27-158 mm i w zasadzie chodzisz z jednym obiektywem (bardzo dobrym). Na allegro te 18-105 za 600 zł można kupić. D3100 bez obiektywu można upolować za 1800 zł (nowy). W sumie 2400 zl, ale masz spokój na lata (jak się coś nie popsuje). Na bezlusterkowca moglbym namawiac, bo sam bym wybral jakiegoś, ale tutaj nie ma takiego obiektywu (bardzo uniwerslanego o dobrej jakości). Ja mam NX10 i dwa obiektywy. Jestem zadowolony, ale z nikona tez bym byl. Musisz duzo czytac i szukac zeby dobrze wybrac co Ci pasuje. Jeśli jakaś hybryda by miała wchodzić w grę to tylko Panasonic FZ150, ale ja sam bym jej nie kupił. Poznałem co daje większa matryca i na nic mniejszego się nie zamienie.
maci3j napisał/a:
Na innych forach polecono mi: Sony dsc hx100, Sony alfa nex 3 i Canon S100. Co o nich sądzicie?
Trzy zupełnie inne aparaty, ale żadnego bym nie kupił. Za dużo by pisać, dlaczego.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012
maci3j napisał/a:
Na innych forach polecono mi: Sony dsc hx100, Sony alfa nex 3 i Canon S100. Co o nich sądzicie?
Jak Ci radzą Sony dsc hx100 to się wypisz z tego forum- matryca 1/2,3, 16Mpix, zoom x30
maci3j napisał/a:
Trzeba dźwigać ze sobą wielki zestaw i wymieniać obiektywy w różnych warunkach.
- w przypadku bezlusterkowca to nie problem, dwa obiektywy załatwiają sprawę (ew. trzeci do zadań specjalnych).
Za 2tys kupisz
NX10 +18-55 + stałka
NX5 +18-55+50-200 +stałka
Kurcze nie mam pojecia jaka ogniskowa potrzebuje. Te 400 zł więcej to chyba niestety trochę za dużo. 2000 to taki max jaki zamierzałem przeznaczyć. Ale bardzo dziękuję za fajną propozycję. Co być wybrał, gdybyś miał taki budżet i miał coś kupić? Może taki zestaw jak proponuje powyżej "NX-5"? Przyjmijmy, że jest na wydanie 2000 zł i trzeba kupić najlepszy aparat (najlepsza jakość zdjęć), który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy
Przyjmijmy, że jest na wydanie 2000 zł i trzeba kupić najlepszy aparat (najlepsza jakość zdjęć), który będzie używany u cioci na imieninach, 2 razy w roku na wakacjach i czasami dla zabawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10