Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, byłem szczęśliwym posiadaczem nikona d50 + 28-80, posiadałem go kilka lat, byłem bardzo zadowolony i podkusiło mnie na canona 40d z obiektywem sigma 17-70 dc.
Nikon nie popełniał wiele błędów natomiast canon mam wrażenie jakby robił gorsze zdjęcia, mniej ostre, bardzo często przepala biały kolor, jasne elementy potrafią często zepsuć całe foto, twarze w pomieszczeniach też wychodzą przepalone, używałem już wszystkich możliwych ustawień i nic nie poprawiłem, podpinałem obiektyw 50mm canona na próbę i też szału nie było, nie wiem co z tym fantem dalej robić , aparat nie ma gwarancji. Może ktoś potrafi na podstawie zdjęć i konkretnych ustawień podpowiedzieć mi co jest z nim nie tak ?
może z tego uda się coś wywnioskować, ten sam obiektyw podpiąłem do 50d i robił zupełnie inne zdjęcia przy ustawieniu na programie tematycznym, ostrzejsze, i kolorystycznie bez przepalania, jak na złość teraz wyszły te zdjecia bez tragedii
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012
Carrera, robisz jotpegi prosto z puszki na ustawieniach automatycznych i rozumiem że masz pretensje do automatyki aparatu
Po pierwsze przypomnij sobie jak miałes ustawione wyostrzanie dla jotpeg w nikonie i zerknij na te same ustawienia w canonie, poza wyostrzaniem masz te nieszczęsne picture style w 40D, zerknij co masz tam namodzone(to odnośnie ostrości).
Ta scena jest niespecjalna, uwierz mi że 40D da się robić nieprzepalone i całkiem przyzwoite zdjęcia. Może nikon na trybach automatycznych lepiej sobie radził z ustaleniem ekspozycji, tego nie wiem nigdy nie korzystałem z takich trybów na tych puszkach.
Może ta sigma (17-70) ma kłopoty z trafieniem w punkt(sigmy tak mają a z canonem to prawie reguła), co na przykład poprzedniemu właścicielowi nie przeszkadzało a tobie już tak.
Jest sporo zmiennych, jeżeli chodzi o sytuację, którą opisujesz.
Carrera, tak na marginesie podawanie, że pomiar punktowy bez określenia, gdzie ten punkt się znajdował nic nie mówi. Tak czy inaczej wszystko wygląda w miarę ok.
O programach tematycznych się nie wypowiem, bo nigdy żadnego z nich nie użyłem.
Carrera [Usunięty]
kozidron, nie mam pretensji do niczego bo jestem amatorem, możesz mieć rację z sigmą, często przy zdjęciach w pomieszczeniu co któreś zdjęcie jest nie ostre.
Siedziałem tydzień nad aparatem z instrukcją w ręku, przestawiałem , kombinowałem i nie wiem, nie umiem sam sprawdzić co tu jest nie tak... miałem podobny do sigmy obiektyw canona i nie było wcale lepiej a nawet odrobinę gorzej, ogólnie zdjęcia wychodzą jak średniej klasy kompaktem. Wiadomą jest że nie umiem z niego do końca korzystać ale jakby go nie ustawić nie powala żadne foto.... miałem tydzień 50d i zdjęcia były ładne
ps. obraz mam ostawiony na neutralny
wstawię zdjęcie i może ktoś pomoże z ustawieniami i zobaczymy co uda się osiągnąć
kozidron [Usunięty]
Carrera napisał/a:
zęsto przy zdjęciach w pomieszczeniu co któreś zdjęcie jest nie ostre.
to nie przesądza o tym, że obiektyw ma bf/ff (czyli ustawia ostrość przed lub za obiektem w który celujesz), najzwyczajniej ten obiektyw w trudnych warunkach gorzej sobie radzi i albo nie zdążył wcelować bo bładził albo czas był za długi.
Ja bym proponował zacząć korzystać z trybu M, wiem że wydaje ci się iż to głęboką wodą ale dasz radę.
Carrera napisał/a:
ogólnie zdjęcia wychodzą jak średniej klasy kompaktem
nie wykluczone jest, że ta sigma jest uszkodzona, tego tak naprawdę nie wiem. Niestety najczęstszą przyczyną niepowodzeń jest operator. Nie zniechęcaj się
Carrera [Usunięty]
czyli na odległość nic nie wymyślimy, albo poszukam kogoś kto będzie umiał fachowo ocenić ten zestaw albo go po prostu sprzedam, dziękuję za info
napisz skad jestes, to moze jakis bliski uzytkownik C, uzyczy swojego sprzetu do testow
Carrera [Usunięty]
jestem z Malborka woj. pomorskie
kozidron [Usunięty]
Carrera napisał/a:
czyli na odległość nic nie wymyślimy, albo poszukam kogoś kto będzie umiał fachowo ocenić ten zestaw albo go po prostu sprzedam, dziękuję za info
Carrera, da radę ale albo musisz być precyzyjny albo wkleić te nieudane zdjęcia.
Usjwo napisał/a:
uzyczy swojego sprzetu do testow
ale ty masz 40D a ja miałem i oboje wiemy, że tym aparatem da się zrobić całkiem przyzwoite zdjecia, no może żaden z nas nie korzystał z automatyki, szczególnie tej programowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10