Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 300
Autor Wiadomość
sztorm94 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   Canon EOS 300

Obecnie posiadam Canona 550d oraz Zenita E, który jest uszkodzony. Chciałbym kupić lustrzankę analogową. Zastanawiałem się nad Canonem EOS 300. Wart zakupu?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

sztorm94 napisał/a:
Zastanawiałem się nad Canonem EOS 300.
To taki analogowy lepsiejszy EL ;)
Ale - w swoich czasach był OK maszynką...

sztorm94 
Nowy

Wiem właśnie, że na początku '00 można było coś tym już popstrykać, ale pojawia się pytanei czy obecnie się opłaca kupno tej machiny.
Macie jakieś lepsze propozycje?

Mam również możliwość zakupu 300V oraz 300X

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

sztorm94 napisał/a:
Mam również możliwość zakupu 300V

Powiem tak, plastik fantastik, ale jak się co nieco ogarnia, to da się wycisnąć dobry obrazek.
Cyfrowy trochę go wyparł, jednak cały czas w użytkowaniu i daje radę :wink:

Miałem okazję też użytkować 5tkę, który był z wyższej półki jednak delikatnie mówiąc się "rozleciał" (nie z jego winy), także pozostałem teraz przy 300V. Jeżeli nie są dla Ciebie problemem jego ograniczenia, to warto rozważyć taki zakup.

sztorm94 
Nowy

Wybacz, że spytam - pewnie jak noob. Ograniczenia? Jakie?
Co prawda czasy pupci nie urywają. 1/90s z lampą to żadne szaleństwo, ale gdy czytałem specyfikację to nic nie uderzyło mnie prosto w twarz i właśnie stąd moje pytanie jakie ograniczenia masz na mysli :)

Używałbym oczywiście czysto hobbistycznie, bo wiadomo, że to analog i każda klatka się liczy.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Mam tego EOS-a 300 i naprawdę nie czas pracy z lampą jest tutaj ograniczeniem. Za dużo patrzysz na cyferki specyfikacji. Zobacz sobie czy wystarczy Ci taki pomiar światła, wizjer, wielkość korpusu (ja kupiłem gripa za grosze i jadę na normalnych aku).

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Za MM, przede wszystkim pomiar światła, wizjer. Dorzuciłbym jeszcze wybieranie AF. Ale jak nie przesiadasz się z wyższego modelu i będziesz używał czysto hobbystycznie, to możesz o ww zapomnieć :)

Także skupiłbym się w tym przypadku na ergonomii. Od 550d jest znacznie lżejszy, mniejszy ... i ten plastyk trochę może razić. Niemniej do takich celów raczej żałować nie będziesz.

Nie wiem jakie masz szkła do tej 550tki, ale po zapięciu do analoga wszystko wydaje się piękniejsze ;)

sztorm94 
Nowy

MM napisał/a:
Mam tego EOS-a 300 i naprawdę nie czas pracy z lampą jest tutaj ograniczeniem. Za dużo patrzysz na cyferki specyfikacji. Zobacz sobie czy wystarczy Ci taki pomiar światła, wizjer, wielkość korpusu (ja kupiłem gripa za grosze i jadę na normalnych aku).

patrzę na cyferki, bo tylko tyle znalazłem i dlatego też pytam tutaj o opinie i porady :-)

pioroon napisał/a:

Także skupiłbym się w tym przypadku na ergonomii. Od 550d jest znacznie lżejszy, mniejszy ... i ten plastyk trochę może razić. Niemniej do takich celów raczej żałować nie będziesz.

Nie wiem jakie masz szkła do tej 550tki, ale po zapięciu do analoga wszystko wydaje się piękniejsze ;)

szkła niestety tylko kity(18-55 i 55-250) pod EF-S. Mam też Heliosa 44-2. Szału ni ma niestety :-(
Offtop: Jakieś dobre tanie szkło EF?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Posiadanych szkieł nie podepniesz bo rozwalisz lustro.
Dobre i tanie szkło na FF? 50/1.8.

Wojmistrz 
Obserwator

sztorm94, ja kupiłem kilka lat temu mojego Canona EOS 3000 z obiektywem 35-80 na eBayu i szkło pogoniłem drożej niż kupiłem ten zestaw. Często warto na coś takiego polować, szału nie ma ale jak dobrze poszukasz to masz za darmo analoga. Fakt że mieszkam w UK i mam nieco inne realia, ale przyznam, że jak teraz patrzę na eBay, to za bezcen można kupić mnóstwo świetnych puszek ze szkłem EF.

http://www.ebay.co.uk/itm...=item19d74329d9 :mrgreen:

sztorm94 
Nowy

MM napisał/a:

Posiadanych szkieł nie podepniesz bo rozwalisz lustro.
Dobre i tanie szkło na FF? 50/1.8.

Wiem o tym, dlatego spytałem o jakieś szkła jakie polecacie :)

http://allegro.pl/aparat-...2843908586.html cena niska, ale wygląda w porządku. Co sądzicie?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

sztorm94 napisał/a:
http://allegro.pl/aparat-...2843908586.html cena niska, ale wygląda w porządku. Co sądzicie?

Zależy za ile pójdzie :)
Co do szkła to mi się jeszcze to 28-80 gdzieś pałęta. Porównując jakość obrazka z 18-55 na cyfrze, bardziej mi się podoba ten z analoga. Na początek na standard ujdzie. Później 50/1.8 jak już MM wspomniał (400pln) i można coś zrobić ;)

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 12 Gru, 2012   

Spoko 300-tka daje radę,mam moją po dziś dzień,co prawda nie używam od czasu zanabycia EOS 3,ale to nie jest zły aparat

muzyk 

Wysłany: Czw 13 Gru, 2012   

sztorm94 napisał/a:
Wart zakupu?

Za jakieś 50 zł pewnie tak. I jeśli nie będziesz nim focił przy wykorzystaniu szkieł manualnych plus adapter bez potwierdzenia - nie ma dioptrii.
Z 300 tek najlepszy jest 300X, po nim 300V.
Z kolei na 300 działają takie szkła jak 24 2.8 i 400 5.6 Sigmy.
Nie ma podnoszenia lustra.
sztorm94 napisał/a:
Wiem o tym, dlatego spytałem o jakieś szkła jakie polecacie

A co tu polecać? Jakie tam masz canońskie EF, najlepiej te jasne i sprawdzone, np. 85 1.8, czy 50 1.4.
Robiłem też kilka fotek Tokiną 100 - były to pierwsze zdjęcia na analogu.
Po wydrukowaniu ... hmmm, efekt przerósł moje oczekiwania, ale to nie zasługa aparatu, a filmu.
sztorm94 napisał/a:
Mam też Heliosa 44-2.

Jeśli masz adapter z potwierdzeniem, to i od bidy bez dioptrii da radę.

manolo
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Gru, 2012   

mogę polecić Canona ae-1, bardzo ok światłomierz, w tych aparatach światłomierze
były bardzo proste, ale ten z Canona wyraźnie lepiej działał niż z analogowej minolty x300
poza tym bardzo dobry wizjer.. wada to migawka max 1/1000

Odpowiedz do tematu