Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 DPP vs Lightroom a reprodukcja kolorów
Podczas pracy z w/w programami zauważyłem, że DPP oddaje bardziej naturalne barwy. Zaobserwowałem to w sumie niedawno przy obróbce zdjęć z jesiennych pejzaży. Lightroom zmienia odcień zieleni oraz żółte zabarwienie liści. Kolory są jakby wyblakłe i mniej soczyste niż te z DPP. Wiem, że DPP "dogaduje" się z puszką lepiej w tej kwestii gdyż jest to stajnia Canona. Czy jest to tylko moje subiektywne odczucie czy też jest coś na rzeczy?
To znaczy możesz zmienić domyślne nastawy na takie, jakie Tobie odpowiadają. Nie ma przymusu korzystania z domyślnych nastaw zaproponowanych przez Adobe.
Swego czasu też to wałkowałem i dowiedziałem się, że DPP uwzględnia niejako ustawienia puszki przy imporcie, a LR robi wszystko na "0".
Za to w LR możesz sobie zawsze zrobić jakiś preset po imporcie według własnego widzimisię.
LR posiada presety symulujące profile w puszcze chodzi jednak o to, że nie są one automatycznie wybierane przez LR - trzeba to zrobić samemu (panel Develop, moduł CameraCalibration)
Masz rację, ze DPP pokazuje zdjęcia bardziej "soczyście", ale zrób kilka na wysokim ISO i zobacz sobie na cropie tu i tu. Zobaczysz wtedy dlaczego LR lest lepszy.
arietiss, Tego, że Lightroom jest lepszy od DPP nawet nie ośmielę się negować. To oczywista oczywistość cytując klasyka. Mnogość funkcji, korekcje miejscowe itp., itd. Ale akurat w tym jedynym aspekcie według mnie DPP radzi sobie lepiej. Być może jest to do skorygowania ale porównując zdjęcia JPG po obróbce w LR i przed różnica jest zauważalna i w moim odczuciu LR ma tendencję to "wpadania w fiolet".
krzysztoff77, ustaw sobie domyślne wartości w module Develop. Nie profil z CameraCalibration, ale w całej reszcie paneli, przede wszystkim Basic i HSL/Color/B&W
Właśnie zapoznaję się z presetami rekomendowanymi przez Scotta Kelby'ego przeznaczonymi dla Canona. Coś a la Picture Style i stwierdzam, że to jest to czego mi brakowało.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Sty, 2013
krzysztoff77 napisał/a:
Czy jest to tylko moje subiektywne odczucie czy też jest coś na rzeczy?
a przypadkiem nie jest tak, że dpp otwiera rawa, z takim presetem jaki jest ustawiony na picture stylu w jpg.
krzysztoff77, nie powinno to mieć dla Ciebie znaczenia, bo to co potem mozesz zrobić w LR4 to pikuś z mozliwościami DPP.
MM napisał/a:
Ja kupiłem sobie TAKĄ książkę i mam problem z głowy w sprawach LR4. Polecam.
MM, dla kogoś takiego jak ty, ta książka jest stratą czasu. W życiu nie kupiłbym czegoś takiego, głupi youtube stwarza większe możliwości niż ta pozycja. To może być wstęp dla amatora ale nie dla typa który w tym siedzi ładne 10 lat, lepiej było zainwestować w lekcję angielskiego albo platformę TV angielskojęzyczną.
a przypadkiem nie jest tak, że dpp otwiera rawa, z takim presetem jaki jest ustawiony na picture stylu w jpg.
Pewnie tak jest. Chodzi głównie o to jak je wypluwa.
Ale teraz po zainstalowanych presetach, których używam zaraz po imporcie mam już to gdzieś. Kolory są co najmniej tak dobre jak po DPP. Nigdy nie brałem pod uwagę myśli aby porzucić LR na rzecz DPP. To tak jakbym chciał wrócić do monitora kineskopowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9