Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co kupić ?
Autor Wiadomość
lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Nie 17 Mar, 2013   Co kupić ?

Wzywam moich Guru , i tych zza oceanu , (Kivirovi ) , i tych w kraju . (ABS , Chomsky ). no i oczywiście kol. Albińczyk ( jestem zauroczony ).Przepraszam , że nie przepadam za ,Warszawką (ale paru przyjaciól mam) , ale to przecierz Lwowiak .
Pierwszy krok już zrobiłem . Żona w Barcelonie ma Olympusika (8x25)(kol Chomsky-dziękuję)
Ponieważ sprzedałem trochę sprzętu foto , PZO 8x35 i trochę wędkarkich , nosi mnie , żeby
coś kupić . I tak myślę : dla Żony 7x35 Nikon VII (nie odczuje subtelnej różnicy od EX) , a dla mnie oczywiście Nikon EX 10x50 . Nie chciałem przekroczyć granicy 1000 zL , ale tą stówkę mogę nagiąć .
Resztę przeznaczam na obiektyw . :grin:
Naprawdę , nie widzę sensu , żeby wydać na lornetkę dwa razy tyle (NVF) - ( ale jeżeli mus , to mus) jeżeli bedę ją używał max 10 minut dziennie . Co innego , jeżeli ktoś prowadzi obserwacje przez pół dnia .
Czy jestem w błędzie ?
Nie ukrywam , ż Czerwony Red Label ma wpływ na to , co tu napisałem . :grin:

Reklama

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pon 18 Mar, 2013   

Skoro nie widzisz sensu dokladania np do VNF to ja ci odpowiem tak: Po co saczyc Jasia jak mozna kupic whisky robiona np dla tesco. Jedna i druga wyszla po czesci pewnie z tej samej destylerni. Tak samo jest z Lornetkami. Sa producenci i sa tylko dystrybutorzy wlasnej marki. Taka VNF mimo nienajlepszej optyki nadrabia zgrabnoscia obudowy, wyposazeniem i przedewszystkim cena. Skoro masz juz Olka 8x25 na wycieczki i dla zony. Ja bym przeznaczyl caly 1000 na druga lornetke. W tej kwocie mozna juz sporo uzywanego sprzetu dostac, lub np nowego Olka exwp.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

To jest trochę inaczej. Jeśli kupisz lornetkę niedopasowaną do twoich potrzeb to będziesz jej rzadko używał. Jeśli kupisz dopasowaną, to będziesz używał ciągle. Będziesz chodził i myślał jak ją wyprowadzić na spacer. Na razie zdecydowałeś się na kompromisową optykę i mikrorozmiary dla żony, średnią ale jasną optykę w małej lornetce i wielką lornetkę z najlepszą z nich trzech optyką. Można się domyślić, że zależnie od możliwości będziesz zabierał lornetkę odp. rozmiaru. A im większa weźmiesz tym większe oczekiwania. To brzmi logicznie ale czy zadziała... Czy obraz w VII 7x35 nie będzie za słaby, czy EX 10x50 nie będzie za duży... Jak nie sprawdzisz to się chyba nie dowiesz.

lech pepliński
Rozmowny

Kimek27 :
piłem też 12 letnią i Ja naprawdę nie widzę różnicy . A żeby było śmieszniej , to najbardziej
smakuje mi Passport - taki w zielonej prostokątnej butelce .W naszej Stokrotce 0,7 L
kosztuje 38 zl. Widocznie jeszcze nie dorosłem i pewnie nie dorosnę (66)
A jak to samo będzie z lornetką ? W MM Nikonem byłem zauroczony . Ale mówicie , że
w sklepie to nie to samo , co w lesie . Wynika z tego , że nie ma się co napalać . Poczekać do wiosny , kupić przez internet ze cztery sztuki , przez sobotę i niedzielę "poćwiczyć" na działce , a w poniedziałek zbędne odesłać . :twisted:

Abs 
Optyczny

Zastanów się czy czy 7x35 aby na pewno będzie potrzebna skoro masz 8x25 i planujesz 10x50 lub inną? 8x25 moim zdaniem jest na tyle dobra, że z powodzeniem zastąpi 7x35 a te IMO drobne różnice dotyczące jasności i pola - czy aby na pewno dla żony będzie to tak istotne? Ty sam ocenisz to najlepiej.
Natomiast Ex 10x50 warto. Nie trzeba brać 4 sztuk celem sprawdzenia bo Nikon jest powtarzalny. Piszę nawet jeśli to był żart. W sklepie Nikony 10x50 prezentują się dobrze - tam rzadko jest jasno a światłosiła tych lornetek pokazuje pazurki. Ex jest nieco "gabarytowa" (ale która 10x50 nie jest) i ma trochę nieostrości brzegowej ale to normalne w tej cenie.
Można ewentualnie rozważyć 10x42 ale Ex jest OK.

lech pepliński
Rozmowny

10x42 , czy 8 x 42 ? Te cztery to nie był żart . Ale ja myślałem o czterech zupełnie różnych , i producentów , i parametrach . Ta 8x25 jest jak to ktoś powiedział , jak damska biżuteria .
jakoś niepolitycznie brać ją do lasu . :grin: Niech zostanie na wycieczki .Za godzinę kończy się
lic. PZO , a już jest 245 złociszy .Tak na margiesie , to obiektywy tak się wybiera, z kilku .

Chomsky 
Entuzjasta

lech pepliński- pomysł na cztery różne lornetki jest bardzo dobry, proponowali mi takie rozwiązanie w fotozakupach. Placisz za wszystkie i zwracasz a jedną najlepszą zostawiasz.
Taka 7x35 jest fajna, ma szerokie pole i pewną głębie obrazu, jakby trójwymiarowość. Z pewnością do krajobrazów, górskich ale i innych, się nadaje.
Ja się nastawiłem na ptaszory, noszę także ze sobą dwie lustrzanki i trzy obiektywy, czasem statyw, jakieś żarcie, picie, flaszkę wiśniówki (pigwówka Soplicy jest b.dobra), sam mam lata (54) i wagę sporą i wszystko staram sie pomniejszać. Lornetka musi mi wisieć na karku, bym mógł ją natychmiast wykorzystać, jakiekolwiek wyciąganie z futerału, torby, czy plecaka nie ma sensu. Aprarat z dłuższym szkłem tez często wieszam na szyi i to mi starczy. Stąd lornetka musi być lżejsza. Stąd VNF 8x32. Kompromis pomiędzy jakością, ceną i wielkoscią. Wg. mnie trafione zatopione. Jest fajnie. Cieszę się życiem, pogodą jak jest i przygoda. Na marginesie często wyruszam z żoną, choć równie często sam lub z kolegami. Dla niej też wtedy Olympusik. W Tatrach sprawdził mi się Vixen + Sony Nex5N/18-55 na szyi znakomicie, nic nie bolało, mimo kilkugodzinnych spacerów. Z cięższym lustrem + dłuższe szkło jest gorzej. Akurat tak to widzę bo probuję dostosować sie ze sprzętem do wlasnych wymagań- kupilem Smsunga EX1, stosunek wielkości do jakości i możliwości jest bardzo dobry.
Piszę to by podzielic się uwagami w sensie; nie wszystko co dobre/bardzodobre nadaje sie do uzytkowania. Czasem wysterczy średnie ale lepiej dopasowane do potrzeb. Ty zapewne masz trochę inną filozofię podrożowania/zwiedzania/podpatrywania. Minęła mi fascynacja jakością, mam fajne szkla i body ale ciężkie. Nie noszę ich tak często jak dawniej. Wolę gorsze fotki z Samsunga, lub Nexa, który zawsze jest w kieszeni. Jeszcze, żeby zrobili takiego Samsunga z dluższym szkielkiem na ptaszory, np. Samsung EX7 ze szkielkiem 200-1000 po przeliczeniu. Troche żartuje.

lech pepliński
Rozmowny

Dzięki , zawsze przyjemnie się czyta . Ja jestem stacjonarny , Ptaszory przylatują do mnie
tak jak przychodzą wiewiórki i łasice . Jak jak będę miał już swoją , to pewnie na spacer po lesie ( grzyby) będę zabierał. I chyba 7x35 wystarczy . Druga , na stół , 10x50 .
Wielkości są na 99% ustalone , pozostaje marka . :grin:

kivirovi 
Optyczny

Olympus ma mniejsza aberracje niz Action VII ale jest chyba ciemniejszy i obecnie drozszy. Na sloncu bedzie widac AC... Nikon EX ma niewygodne muszle oczne jesli nie nosisz okularow, DO Silver ma znacznie lepsze. No i polecam obejrzec jakiegos VNF. Ta lornetka po wyjeciu z pudelka niebezpiecznie przykleja sie do rak :) Z tych bym wybieral...

Abs 
Optyczny

lech pepliński napisał/a:
...
Wielkości są na 99% ustalone , pozostaje marka . :grin:

Moim zdaniem Nikon nie ma konkurencji cenowej przy tych parametrach. DO S OK ale tu może być pozorna oszczędność bo jest jeszcze kwestia solidności. Z Delty to Extreme (mniam, mniam), Titanium 8 lub 10x42 (tanio), czy ROH (och...). Lubię Foresta II bo spory wybór, styl i fajna jakość w umiarkowanej cenie - ale specjalnie nie namawiam. VNF 10x50 lub 8x42 powinny być spoko.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 19 Mar, 2013   

Oj ciekaw jestem czy się oprzesz urokowi VNF...

lech pepliński
Rozmowny

Jednej może bym się nie oparł. :grin: tylko której ?
8x32 , czy 10x50 ?

Guliwer 
Maniak

Jeśli 10x50 stacjonarna, to proponuje rozważyć WO. http://fotozakupy.pl/lorn...-10x50-ed,6791s
Osobiście używam Fujinona 10x50 FMTR-SX
Do noszenia powinna być dobra VNF 8x32 http://fotozakupy.pl/lorn...8x32-dcf,15960s
Ja mam sowieckiego Fotona 7x35 dachówkę.

lech pepliński
Rozmowny

Nie wydam na lornetkę 1400 (WO), szybciej VNF .

Guliwer 
Maniak

W opisie VNF 10x50 jest takie zabawne zdanie "szerokie 5,3-stopniowe pole widzenia..." :roll:

Odpowiedz do tematu