Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wzywam moich Guru , i tych zza oceanu , (Kivirovi ) , i tych w kraju . (ABS , Chomsky ). no i oczywiście kol. Albińczyk ( jestem zauroczony ).Przepraszam , że nie przepadam za ,Warszawką (ale paru przyjaciól mam) , ale to przecierz Lwowiak .
Pierwszy krok już zrobiłem . Żona w Barcelonie ma Olympusika (8x25)(kol Chomsky-dziękuję)
Ponieważ sprzedałem trochę sprzętu foto , PZO 8x35 i trochę wędkarkich , nosi mnie , żeby
coś kupić . I tak myślę : dla Żony 7x35 Nikon VII (nie odczuje subtelnej różnicy od EX) , a dla mnie oczywiście Nikon EX 10x50 . Nie chciałem przekroczyć granicy 1000 zL , ale tą stówkę mogę nagiąć .
Resztę przeznaczam na obiektyw .
Naprawdę , nie widzę sensu , żeby wydać na lornetkę dwa razy tyle (NVF) - ( ale jeżeli mus , to mus) jeżeli bedę ją używał max 10 minut dziennie . Co innego , jeżeli ktoś prowadzi obserwacje przez pół dnia .
Czy jestem w błędzie ?
Nie ukrywam , ż Czerwony Red Label ma wpływ na to , co tu napisałem .
Skoro nie widzisz sensu dokladania np do VNF to ja ci odpowiem tak: Po co saczyc Jasia jak mozna kupic whisky robiona np dla tesco. Jedna i druga wyszla po czesci pewnie z tej samej destylerni. Tak samo jest z Lornetkami. Sa producenci i sa tylko dystrybutorzy wlasnej marki. Taka VNF mimo nienajlepszej optyki nadrabia zgrabnoscia obudowy, wyposazeniem i przedewszystkim cena. Skoro masz juz Olka 8x25 na wycieczki i dla zony. Ja bym przeznaczyl caly 1000 na druga lornetke. W tej kwocie mozna juz sporo uzywanego sprzetu dostac, lub np nowego Olka exwp.
To jest trochę inaczej. Jeśli kupisz lornetkę niedopasowaną do twoich potrzeb to będziesz jej rzadko używał. Jeśli kupisz dopasowaną, to będziesz używał ciągle. Będziesz chodził i myślał jak ją wyprowadzić na spacer. Na razie zdecydowałeś się na kompromisową optykę i mikrorozmiary dla żony, średnią ale jasną optykę w małej lornetce i wielką lornetkę z najlepszą z nich trzech optyką. Można się domyślić, że zależnie od możliwości będziesz zabierał lornetkę odp. rozmiaru. A im większa weźmiesz tym większe oczekiwania. To brzmi logicznie ale czy zadziała... Czy obraz w VII 7x35 nie będzie za słaby, czy EX 10x50 nie będzie za duży... Jak nie sprawdzisz to się chyba nie dowiesz.
Kimek27 :
piłem też 12 letnią i Ja naprawdę nie widzę różnicy . A żeby było śmieszniej , to najbardziej
smakuje mi Passport - taki w zielonej prostokątnej butelce .W naszej Stokrotce 0,7 L
kosztuje 38 zl. Widocznie jeszcze nie dorosłem i pewnie nie dorosnę (66)
A jak to samo będzie z lornetką ? W MM Nikonem byłem zauroczony . Ale mówicie , że
w sklepie to nie to samo , co w lesie . Wynika z tego , że nie ma się co napalać . Poczekać do wiosny , kupić przez internet ze cztery sztuki , przez sobotę i niedzielę "poćwiczyć" na działce , a w poniedziałek zbędne odesłać .
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013
Zastanów się czy czy 7x35 aby na pewno będzie potrzebna skoro masz 8x25 i planujesz 10x50 lub inną? 8x25 moim zdaniem jest na tyle dobra, że z powodzeniem zastąpi 7x35 a te IMO drobne różnice dotyczące jasności i pola - czy aby na pewno dla żony będzie to tak istotne? Ty sam ocenisz to najlepiej.
Natomiast Ex 10x50 warto. Nie trzeba brać 4 sztuk celem sprawdzenia bo Nikon jest powtarzalny. Piszę nawet jeśli to był żart. W sklepie Nikony 10x50 prezentują się dobrze - tam rzadko jest jasno a światłosiła tych lornetek pokazuje pazurki. Ex jest nieco "gabarytowa" (ale która 10x50 nie jest) i ma trochę nieostrości brzegowej ale to normalne w tej cenie.
Można ewentualnie rozważyć 10x42 ale Ex jest OK.
10x42 , czy 8 x 42 ? Te cztery to nie był żart . Ale ja myślałem o czterech zupełnie różnych , i producentów , i parametrach . Ta 8x25 jest jak to ktoś powiedział , jak damska biżuteria .
jakoś niepolitycznie brać ją do lasu . Niech zostanie na wycieczki .Za godzinę kończy się
lic. PZO , a już jest 245 złociszy .Tak na margiesie , to obiektywy tak się wybiera, z kilku .
lech pepliński- pomysł na cztery różne lornetki jest bardzo dobry, proponowali mi takie rozwiązanie w fotozakupach. Placisz za wszystkie i zwracasz a jedną najlepszą zostawiasz.
Taka 7x35 jest fajna, ma szerokie pole i pewną głębie obrazu, jakby trójwymiarowość. Z pewnością do krajobrazów, górskich ale i innych, się nadaje.
Ja się nastawiłem na ptaszory, noszę także ze sobą dwie lustrzanki i trzy obiektywy, czasem statyw, jakieś żarcie, picie, flaszkę wiśniówki (pigwówka Soplicy jest b.dobra), sam mam lata (54) i wagę sporą i wszystko staram sie pomniejszać. Lornetka musi mi wisieć na karku, bym mógł ją natychmiast wykorzystać, jakiekolwiek wyciąganie z futerału, torby, czy plecaka nie ma sensu. Aprarat z dłuższym szkłem tez często wieszam na szyi i to mi starczy. Stąd lornetka musi być lżejsza. Stąd VNF 8x32. Kompromis pomiędzy jakością, ceną i wielkoscią. Wg. mnie trafione zatopione. Jest fajnie. Cieszę się życiem, pogodą jak jest i przygoda. Na marginesie często wyruszam z żoną, choć równie często sam lub z kolegami. Dla niej też wtedy Olympusik. W Tatrach sprawdził mi się Vixen + Sony Nex5N/18-55 na szyi znakomicie, nic nie bolało, mimo kilkugodzinnych spacerów. Z cięższym lustrem + dłuższe szkło jest gorzej. Akurat tak to widzę bo probuję dostosować sie ze sprzętem do wlasnych wymagań- kupilem Smsunga EX1, stosunek wielkości do jakości i możliwości jest bardzo dobry.
Piszę to by podzielic się uwagami w sensie; nie wszystko co dobre/bardzodobre nadaje sie do uzytkowania. Czasem wysterczy średnie ale lepiej dopasowane do potrzeb. Ty zapewne masz trochę inną filozofię podrożowania/zwiedzania/podpatrywania. Minęła mi fascynacja jakością, mam fajne szkla i body ale ciężkie. Nie noszę ich tak często jak dawniej. Wolę gorsze fotki z Samsunga, lub Nexa, który zawsze jest w kieszeni. Jeszcze, żeby zrobili takiego Samsunga z dluższym szkielkiem na ptaszory, np. Samsung EX7 ze szkielkiem 200-1000 po przeliczeniu. Troche żartuje.
Dzięki , zawsze przyjemnie się czyta . Ja jestem stacjonarny , Ptaszory przylatują do mnie
tak jak przychodzą wiewiórki i łasice . Jak jak będę miał już swoją , to pewnie na spacer po lesie ( grzyby) będę zabierał. I chyba 7x35 wystarczy . Druga , na stół , 10x50 .
Wielkości są na 99% ustalone , pozostaje marka .
Olympus ma mniejsza aberracje niz Action VII ale jest chyba ciemniejszy i obecnie drozszy. Na sloncu bedzie widac AC... Nikon EX ma niewygodne muszle oczne jesli nie nosisz okularow, DO Silver ma znacznie lepsze. No i polecam obejrzec jakiegos VNF. Ta lornetka po wyjeciu z pudelka niebezpiecznie przykleja sie do rak Z tych bym wybieral...
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013
lech pepliński napisał/a:
...
Wielkości są na 99% ustalone , pozostaje marka .
Moim zdaniem Nikon nie ma konkurencji cenowej przy tych parametrach. DO S OK ale tu może być pozorna oszczędność bo jest jeszcze kwestia solidności. Z Delty to Extreme (mniam, mniam), Titanium 8 lub 10x42 (tanio), czy ROH (och...). Lubię Foresta II bo spory wybór, styl i fajna jakość w umiarkowanej cenie - ale specjalnie nie namawiam. VNF 10x50 lub 8x42 powinny być spoko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9