Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung NX30 - test aparatu
Autor Wiadomość
maciej.latallo 
Bywalec
Redaktor

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   Samsung NX30 - test aparatu

Zapraszamy do lektury testu bezlusterkowca Samsung NX30 oraz do dyskusji.

http://www.optyczne.pl/26...Wst%C4%99p.html

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Lip, 2014   

http://www.imaging-resour...ort-part-ii.htm

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Pon 04 Sie, 2014   

dcs napisał/a:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/samsung-nx30/samsung-nx30-shooters-report-part-ii.htm

To kolejna do dpreview recenzja ktora wyraznie pisze ze NX30 ma metalowy szkielet
"Although it's not weather-sealed like some competitors, underneath the NX30's plastic exterior there's a tough metal chassis."

Tak wiec optyczne sie nie popisaly, bo pisza:
" W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich, ani uszczelnień."

A wystarczylo spytac producenta...

dcs
[Usunięty]

komisarz_ryba, a to jest "solidna, w większości metalowa obudowa"* http://www.mu-43.com/showthread.php?t=56256

http://s17.postimg.org/glhu3et73/020.jpg

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#462945

* http://www.optyczne.pl/31...dsumowanie.html
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 04 Sie, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

komisarz_ryba napisał/a:
" W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich, ani uszczelnień."

Obudowa nie jest magnezowa, ani nie jest uszczelniona, więc nie wiem co jest nieprawdziwego w tym zdaniu.

dcs napisał/a:
komisarz_ryba, a to jest "solidna, w większości metalowa obudowa"

Bo jest solidna i metalowa. Rzuć całkowicie metalowym Zeissem lub Leiką o podłogę, to zobaczysz jak się zachowa. Na podstawie dziwnych doniesień z netu można znaleźć przykłady na wszystko.

dcs
[Usunięty]

to jest przekrój http://s17.postimg.org/glhu3et73/020.jpg -gdzie w większości?

Widzę różnicę w jakości wykonania z np. "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" http://www.lensrentals.co...-took-one-apart
Cena obu podobna.

komisarz_ryba 
Bywalec

Arek napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Obudowa nie jest magnezowa, ani nie jest uszczelniona, więc nie wiem co jest nieprawdziwego w tym zdaniu.

Konkretnie ten fragment jest nieprawdziwy: "W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich"

[ Dodano: Pon 04 Sie, 2014 16:17 ]
Arek napisał/a:

Bo jest solidna i metalowa. Rzuć całkowicie metalowym Zeissem lub Leiką o podłogę, to zobaczysz jak się zachowa. Na podstawie dziwnych doniesień z netu można znaleźć przykłady na wszystko.

Rzucilem o beton aparatem NX20. oczywiscie przypadkowo, szarpnalem torbe z aparatem nieswiadomy, ze byla otwarta. Aparat zataoczyl luk i wyladowal na kostce brukowej. Trzeba sie dobrze naszukac zeby znalezc to niewielkie otarcie. Mozliwe, ze mialem szczescie. Ale generalnie chodzi mi o to, ze wada wymieniona w recenzji jest nieprawdziwa.

Arek 
Redaktor

Przykro mi ale:

1. nie mam możliwości rozkręcania udostępnianych mi do testów sprzętów,
2. nie mam możliwości sprawdzania jak radzą sobie z upadkami.

Stąd moje oceny w testach jakości wykonania obudowy muszą ograniczyć się do oceny zewnętrznej. Łapanie mnie za słówka typu czy "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" jest mocniejszym sformułowaniem czy słabszym niż: "solidna, w większości metalowa obudowa" nie ma sensu.

komisarz_ryba 
Bywalec

Arek napisał/a:
Przykro mi ale:

1. nie mam możliwości rozkręcania udostępnianych mi do testów sprzętów,
2. nie mam możliwości sprawdzania jak radzą sobie z upadkami.

Stąd moje oceny w testach jakości wykonania obudowy muszą ograniczyć się do oceny zewnętrznej. Łapanie mnie za słówka typu czy "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" jest mocniejszym sformułowaniem czy słabszym niż: "solidna, w większości metalowa obudowa" nie ma sensu.

Nikt nie lapie za slowka. Konkretnie napisales ze to sam plastik a nie jest to prawda. Przyznaje, ze ciezko to rozpoznac po wygladzie wiec nie jest to jakis smiertelny blad. Po prostu wytknalem blad w recenzji. Ten sam blad ktos wytknal w komentarzach juz dawno temu, moznaby wyedytowac to zdanie w recenzji i po sprawie.

Arek 
Redaktor

komisarz_ryba napisał/a:
Nikt nie lapie za slowka. Konkretnie napisales ze to sam plastik a nie jest to prawda. Przyznaje, ze ciezko to rozpoznac po wygladzie wiec nie jest to jakis smiertelny blad. Po prostu wytknalem blad w recenzji. Ten sam blad ktos wytknal w komentarzach juz dawno temu, moznaby wyedytowac to zdanie w recenzji i po sprawie.

Ja akurat pisałem do dcs i w sprawie obiektywów, które testuję osobiście. NX30 testował jeden z redaktorów, który obecnie jest na urlopie. Ponieważ miałem mały kontakt z tym aparatem, nie chcę za niego edytować materiału, bo nie czuję się kompetentny w rozstrzyganiu sporu.

maciej.latallo 
Bywalec
Redaktor

Wysłany: Czw 07 Sie, 2014   

Wysłałem zapytanie do Samsunga i czekam na odpowiedź. Jak tylko ją otrzymam, wprowadzę ewentualne poprawki w treści testu.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 07 Lip, 2015   

Nie sądziłem że ten aparacik trafi do mojej torby no ale jednak :mrgreen: - cena cyni cuda.
Zamiast wywalić ponad 6 tys na najnowszy NX1 to wolę póki co NX30 i 2 szkła.
Mam gdzieś czy jest metalowy czy nie nawet nie chcę metalowego bo np metalowy Lumix LX7 w zimie "parzy" mnie w palce.
Ważne ze jest lekki i pewny w uchwycie.

Pomalutku się zaprzyjaźniamy. Wgrałem najnowszy soft 1.31 dokupiłem 16/2,4 nawet taniej niż w serwisie ongiś bywało, oczywiście zapasowy aku - wybrałem Newell - polecam świetnie trzyma a kosztuje tylko 39 PLN,
Do tego nową karte Sandiska 64GB Extreme 80Mb/s a co będę żałował kiedy na aparat z kitem i Lightroomem poszło tylko 1500 PLN - a to cena NX300 bez wizjera i kilku opcji z NX30 albo co gorsza cena jakiegoś kompaktu "górnospłukowego" i to starszego modelu.

Jeżeli ktoś tez ma i chciałby wymienić uwagi to chętnie podyskutuję wymienię spostrzeżenia.

Asik
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Mar, 2016   

Od pewnego czasu mam NX30 z systemowymi obiektywami i niedawno dokupiłam do niego Samyanga 12/2,0. Niestety, przy tym obiektywie nie działa focus peaking i nie wiem czy to problem po stronie aparatu czy ja coś robię źle. Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić, chyba że to taki urok aparatu i nic nie można zrobić.
Pytałam już serwis Samsunga ale konsultant na infolinii serwisowej sprawiał wrażenie, że nie wie o co chodzi - stąd moje pytanie na forum.
Będę wdzięczna za pomoc :smile:

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Czy to nie kwestia ustawień w aparacie? W moim NX30 focus peaking działa z moimi czterema manualami na m42 przy których też jest dodatkowo adapter. I wszystko jest w porządku. Sprawdź jeszcze raz ustawienia w menu.

Asik
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Przejrzałam wszystkie ustawienia w menu i , szczerze mówiąc, nie mam już pomysłu co jeszcze powinnam ustawić aby fp działał z Samyangiem :cry: Może ktoś mi podpowie, pliiiiisssss.....

Odpowiedz do tematu