Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
przechowywanie zdjeć w chmurze - 30-55GB za darmo, max 10TB!
Autor Wiadomość
Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Czw 29 Sty, 2015   przechowywanie zdjeć w chmurze - 30-55GB za darmo, max 10TB!

Wybaczcie reklamę ale może ktoś potrzebuje, a oferta jest bardzo ciekawa:

Na start 30GB za darmo (korzystając z mojego linku referencyjnego), chyba aż do 55Gb za free.

Wersja płatna: za 10 euro na miesiąc dostajemy 10TB - a to już coś do archiwizacji zdjęć.

referal dzięki któremu dostajemy dodatkowo po 5GB na PRIV

WebApi Hubica jest tragiczne (to nowa usługa), ale można wgrywać dzięki "obcym" programom.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 29 Sty, 2015   

Nie wierzę chmurom. Już miałem kiedyś na jednym serwerze pliki, akurat potrzebne do linkowania...

poszło się...

Najlepiej sobie serwer w domu zrobić.
Krukier napisał/a:
Wersja płatna: za 10 euro na miesiąc dostajemy 10TB - a to już coś do archiwizacji zdjęć.

Wiesz ile musiałbyś zdjęć robić i to dużych, żeby to wykorzystać?
A 10 euro/miesiąc to też jest kasa.

Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Pią 30 Sty, 2015   

1. Dla mnie 10Tb jest akurat... jakoś dużo tego materiału się majstruje...

2. Ci od tej chmury to duża firma i raczej nie pozwolą sobie na jakieś wpadki. Dane sa na trzech serwerach w europie.

3. Najważniejsze: jakikolwiek NAS nie gwarantuje Ci żadnego bezpieczeństwa. Mały strzał/impuls w sieci energetycznej i Twój serwer wraz z danymi idzie z dymem. Przez 10 lat zajmowałem sie naprawą komputerów w firmach i naoglądałem sie zdymionych dysków twardych. Jako urządzenie do przechowywania i zbierania danych NAS jest OK. Ale bezpieczeństwa długoterminowego nie gwarantuje żadnego.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Krukier napisał/a:

2. Ci od tej chmury to duża firma i raczej nie pozwolą sobie na jakieś wpadki. Dane sa na trzech serwerach w europie.

WOW normalnie !! Chmura Microsoftu, Google czy Dropbox nie raz padała w swojej historii i ludzie tracili dane. Na ilu serwerach jest to trzymane i w jaki sposób to już nawet nie wspomnę.
Można trzymać dane w chmurze ale jako jedno z kilku lustrzanych miejsc. A jeśli już są to ważne dane to warto je szyfrować przed wysłaniem.

Krukier 
Uczestnik

W pełni sie z tobą zgadzam. Tak jak NAS, tak i chmura nie mogą być jedynym miejscem trzymania danych.
Serwer który znalazłem ma po prostu najlepszy stosunek ceny do pojemności.

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Nie wierzę chmurom. Już miałem kiedyś na jednym serwerze pliki, akurat potrzebne do linkowania...

poszło się...

Najlepiej sobie serwer w domu zrobić.

Sądzisz, że serwer w domu nie może pójść się…? Jak sądzisz, co ma większą szansę awarii? Twój jeden pojedynczy serwer czy duża infrastruktura chmurowa?

Krukier napisał/a:
Ci od tej chmury to duża firma

Raczej jakieś małe nieznane misie. Chyba bym im nie zaufał, a już na pewno nie za pieniądze. Za 10€ miesięcznie to można mieć Dropboxa 1TB, który jest znacznie większą firmą i ma dość stabilne API, wygodnie się z tym pracuje w grupie, są aplikacje na Win/Mac/iOS/Android, można nawet z telefonu dość wygodnie sprawdzić co się dzieje i dostawać powiadomienia, jak ktoś nowe pliki nam wrzuca.
Wolę 1TB od znanej firmy niż 10TB od nieznanej. Ale jeśli ktoś ma potrzebę na tak dużą ilość miejsca w chmurze oraz łącze, które pozwala to sensownie obsłużyć, to może spróbować…

Krukier 
Uczestnik

komor napisał/a:

Raczej jakieś małe nieznane misie. Chyba bym im nie zaufał, a już na pewno nie za pieniądze. Za 10€ miesięcznie to można mieć Dropboxa 1TB, który jest znacznie większą firmą i ma dość stabilne API, wygodnie się z tym pracuje w grupie, są aplikacje na Win/Mac/iOS/Android, można nawet z telefonu dość wygodnie sprawdzić co się dzieje i dostawać powiadomienia, jak ktoś nowe pliki nam wrzuca.
Wolę 1TB od znanej firmy niż 10TB od nieznanej. Ale jeśli ktoś ma potrzebę na tak dużą ilość miejsca w chmurze oraz łącze, które pozwala to sensownie obsłużyć, to może spróbować…

Komor, wiesz, ja sie nie wypowiadam w dziedzinie optyki, ty sie nie wypowiadaj w kwestiach komputerowych. OK? :)

OVH ma 5'tą na świecie farmę serwerową. I na pewno jest największa firmą serwerową w Europie.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

komor napisał/a:
Komor, wiesz, ja sie nie wypowiadam w dziedzinie optyki, ty sie nie wypowiadaj w kwestiach komputerowych. OK?

LOL :D

komor 
Moderator

Krukier, na optyce znam się średnio, na komputerach trochę bardziej. :) To w końcu o jakim serwisie mówimy? Bo widzę, że w pierwszym poscie nie ma w sumie żadnego linku, padła tylko nazwa Hubica. To w końcu to jest OVH? Jeśli tak, to mogę zmienić zdanie.

Krukier napisał/a:
OVH ma 5'tą na świecie farmę serwerową.

Serwerową być może. Ale chmur większych jest raczej więcej niż cztery.

Krukier 
Uczestnik

komor napisał/a:
Serwerową być może. Ale chmur większych jest raczej więcej niż cztery.

Co to znaczy większych chmur?
Chyba też nie porównujesz Dropboxa do Googla albo onedrive?

Dropbox jest pierwszą porządna tego typu usługa, ale przyszli duzi chłopcy i stworzyli własna ligę. Ekstra ligę. OVH oczywiście tez jeszcze w niej nie jest, ale Hubic istnieje dopiero od paru miesięcy i przy tych cenach szybko ugryzą spory kawał tego tortu.

P.S
I nie reklamuje ich: bo i tak juz mam prawie maksymalne darmowe 50GB :)
mam też oczywiście konto płatne "troszkę" większe :)

komor 
Moderator

Krukier napisał/a:
Co to znaczy większych chmur?

Poza Google czy Apple jest jeszcze parę dużych firm utrzymujących wielkie chmury na potrzeby firm trzecich. Choćby Akamai, który na rynku jest od wielu lat. Ale to specjalizowane rozwiązania, a nie usługa dla indywidualnego użytkownika, oczywiście.

Krukier napisał/a:
przy tych cenach szybko ugryzą spory kawał tego tortu

Cenę mają taką samą jak Dropbox, a nie wiem dla ilu osób stanowi różnicę 1TB czy 10TB, chyba że ktoś diwiksy chce w chmurze trzymać… Większość osób i tak bazuje na darmowych limitach Dropboxa czy Google Drive bo do pracy sieciowej to spora ilość miejsca. Może klienci instytucjonalni OVH pierwsi obdarzą zaufaniem nową usługę.

Moim zdaniem największy kawałek tortu ugryzie ta firma, która zaoferuje kiedyś jakiś rozsądny limit za np. 20€ rocznie, a nie 10€ miesięcznie. Nie musi być duży, wystarczy 50GB choćby. Sam bym kupił wtedy, na Dropsa za 10€ miesięcznie się nie zdecydowałem, bo dla mnie to za duża kasa za zbyt dużą pojemność.

Krukier 
Uczestnik

komor napisał/a:

Poza Google czy Apple jest jeszcze parę dużych firm utrzymujących wielkie chmury na potrzeby firm trzecich. Choćby Akamai, który na rynku jest od wielu lat.

Akamai jest mniejsze od OVH :) ))) przynajmniej biorąc pod uwagę liczbę serwerów.

komor napisał/a:

Moim zdaniem największy kawałek tortu ugryzie ta firma, która zaoferuje kiedyś jakiś rozsądny limit za np. 20€ rocznie, a nie 10€ miesięcznie. Nie musi być duży, wystarczy 50GB choćby. Sam bym kupił wtedy, na Dropsa za 10€ miesięcznie się nie zdecydowałem, bo dla mnie to za duża kasa za zbyt dużą pojemność.

Czy np. 1€ / miesiac, czyli 12€ / rok za 100GB Cię interesuje?

To masz: hubic.com

:) ))))

Żegnaj Dropboksie :) )))

[ Dodano: Pią 30 Sty, 2015 20:12 ]
jako uzupełnienie: jak potrzebujesz na dane to raczej wybierz googla: 24 dolary / rok za 100GB i o milionprocent lepszy WebApi.

I jak tam Dropbox? :)

komor 
Moderator

Krukier napisał/a:
Akamai jest mniejsze od OVH

Ja tam nie wiem. Wiki twierdzi, że:
Akamai's content delivery network is one of the world's largest distributed computing platforms, responsible for serving between 15 and 30 percent of all web traffic.
OVH głównie operuje w Europie. Maszyn owszem ma sporo. Trudno porównywać te dwie firmy, bo inny jest w sumie charakter usługi. Akamai może mieć więcej przestrzeni dyskowej. :)

Krukier napisał/a:
Czy np. 1€ / miesiac, czyli 12€ / rok za 100GB Cię interesuje?

To masz: hubic.com

Poczekam z rok, jak nie padną albo nie skompromitują się jakimiś padami systemu, to pomyślę. :) Dropsa i tak nie pożegnam, bo muszę korzystać z wszystkiego tego, z czego korzystają moi klienci, czyli Drops, Dysk Google, na starym FTP skończywszy. Z mikrosoftowego OneDrive tylko nikt z moich nie korzysta. Nie mam żadnego zdania o tej usłudze.

Edit: Google? Niestety czasem proste niuanse decydują o niepowodzeniu. Publiczny link do pobrania ZIP-a generowany przez Dropsa jest nie do pobicia, Google wymaga zbyt wiele zachodu ze strony użyszkodnika po stronie odbiorczej. Chyba że coś się zmieniło, musiałbym sprawdzić. Z drugiej strony Dropbox bywa blacklistowany w państwowych instytucjach, Google chyba rzadziej.

Krukier 
Uczestnik

Nie niedoceniań MS. Teraz 1Tb dają z Office 365 i jak by nie myśleć o nich, to po prostu tak czy inaczej ugryzą kawałek tego rynku.

W google drive możesz udostępnić dowolny plik dowolnej osobie, także nie posiadającej konta. Nie tylko ZIP'a ale także arkusz czy katalog. Albo formularz do wpisywania odpowiedzi do twojego arkusza.

komor 
Moderator

Krukier napisał/a:
W google drive możesz udostępnić dowolny plik dowolnej osobie, także nie posiadającej konta. Nie tylko ZIP'a ale także arkusz czy katalog. Albo formularz do wpisywania odpowiedzi do twojego arkusza.

Tak, wiem, ale generowany link powodował (może dziś już nie?) najpierw wchodzenie na stronę, potem próbę logowania na konto Google, generalnie większość osób odpadała („Panie Rafale, tam się ładuje jakaś strona i coś pisze, ale pliku nie ma.”). Publiczny link na Dropsie (który zdaje się jest obecnie dobrze ukryty i domyślnie niedostępny na nowozakładanych kontach) po prostu od razu powoduje ładowanie pliku i każdy łoś sobie z tym radzi.

Odpowiedz do tematu