Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus OM-D E-M10
Autor Wiadomość
aromc
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   Olympus OM-D E-M10

Witam!
Z racji urodzenia córki chciałbym zakupić bezlusterkowca jak w tytule. Chciałbym, żeby był to aparat, który posłuży mi na lata nie tylko do pstrykania zdjęć dziecku, ale również na jakieś wypady, wycieczki i wakacje. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć w mieszkaniu. Filmowanie brzdąca też się przyda. Jestem amatorem, ale chętnie się rozwinę w dziedzinie fotografii.

Moje pytanie do specjalistów brzmi: z jakim obiektywem kitowym kupić ten model:

M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R

czy:

M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ PANCAKE
czym one się różnią z grubsza?

Czy na początek jeden z ww mi wystarczy, czy od razu dokupić:
M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8??

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
świeżo upieczony tatuś.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   Re: Olympus OM-D E-M10

aromc napisał/a:

M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R

czy:

M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ PANCAKE
czym one się różnią z grubsza?

Z grubsza tym:
http://camerasize.com/compact/#521.92,521.409,ha,t

aromc
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   

a jeżeli chodzi o jakość wykonanych zdjęć/kręconych filmów?

RB 

aromc napisał/a:
a jeżeli chodzi o jakość wykonanych zdjęć/kręconych filmów?

Mniej więcej to samo.

matti05
[Usunięty]

Podobno też lepiej się filmuje na naleśniku. W sensie wygody, a nie jakości.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Na początek serdeczne gratulacje, zarówno dla Ciebie, jak i dla Mamusi! Oby się wam dobrze chowała córcia.
A co do meritum, to ponieważ nie podałeś limitu ceny, dlatego pozwolę sobie zaproponować jeden z obiektywów, któremu ja się przyglądam na wypadek nieuniknionej zmiany systemu. Jest to Olympus 14-54mm f/2.8-3.5 II Zuiko Digital.
aromc napisał/a:
Czy na początek jeden z ww mi wystarczy?

Zdecydowanie TAK! Gdybym kupował dla siebie, to zamiast tej stałki wolałbym wydać kasę na lampę błyskową, np. Olympus FL 600R. Pamiętaj, że ostatecznie fotografia to MALOWANIE ŚWIATŁEM, więc im więcej źródeł światła masz do dyspozycji, tym ciekawsze efekty możesz uzyskać. Jest to tym ważniejsze, jeżeli piszesz, że:
Cytat:
chętnie się rozwinę w dziedzinie fotografii

Jeżeli do tego z biegiem czasu odkryjesz, do czego służą parasolki fotograficzne i systemy zdalnego, bezprzewodowego wyzwalania lamp, to idę o zakład, ze fotografia pochłonie Cię "na amen". A żona i córcia będą miały kolekcję świetnych portretów. Już po kilku latach będziecie do nich (tzn do tych fotek i wspomnień) z lubością wracali. :smile:

Ps: nie chciałbym robić darmowej promocji, ale w tych sklepach:
http://www.cyfrowe.pl/apa...10-srebrny.html
http://www.fotoplus.pl/ap...mpus-OM-D-E-M10
jest promocja na sam korpus (bez obiektywu!) OM-D E-M10. Z promocją cashback (430 zł) wychodzi 1770 zł, i wtedy naprawdę warto pokusić się o obiektyw 14-54mm, np. tutaj:
http://www.cyfrowe.pl/apa...28-f/35-ii.html
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Nie 16 Sie, 2015, w całości zmieniany 2 razy  

RB 

Soniak10 napisał/a:

A co do meritum, to ponieważ nie podałeś limitu ceny, dlatego pozwolę sobie zaproponować jeden z obiektywów, któremu ja się przyglądam na wypadek nieuniknionej zmiany systemu. Jest to Olympus 14-54mm f/2.8-3.5 II Zuiko Digital.

To jest obiektyw systemu 4/3 a nie mikro 4/3. Ma inny rejestr. Przystosowany do pracy z lustrzankami systemu 4/3. Do pracy z korpusem mikro 4/3 potrzebuje przejściówki. AF jakiś będzie, ale jaka przejściówka i jak to będzie działało ona tym korpusie - nie wiem (podobno dość OK)

Moim skromnym zdaniem - rzeźba nieco bez sensu.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

RB napisał/a:

Czyli co byś proponował aromc-iowi w zamian? A może i mi też, gdybym się zdecydował kiedyś na Olka?

snufkin 
Rozmowny

aromc napisał/a:
Chciałbym, żeby był to aparat, który posłuży mi na lata nie tylko do pstrykania zdjęć dziecku,

Tu by pasował: M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8
Cytat:
ale również na jakieś wypady, wycieczki i wakacje.

Powinien wystarczyć: M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R lub wersja EZ PANCAKE i 45/1.8 jako uzupełnienie.
Cytat:
Zależy mi na dobrej jakości zdjęć w mieszkaniu.

M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 jak świetnie się sprawdzi również w mieszkaniu.
Cytat:
Filmowanie brzdąca też się przyda.

Wersja naleśnikowa jest ponoć wygodniejsza przy filmowaniu.

Ja bym wybrał naleśnik i 45 (jest akurat cachback).

Ogólnie musisz zdawać sobie sprawę, że naleśnik ma silniczek i zmiana ogniskowej (wysuwa się) odbywa się wyłącznie elektronicznie. Nie każdemu to pasuje.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

snufkin napisał/a:

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że 45 mm dla matrycy 4/3" to długa ogniskowa. Dłuższa od najdłuższej w zoomie 14-42 mm. Do dokumentowania życia rodzinnego w mieszkaniu to kiepski pomysł.
W ogóle kiepskim pomysłem jest kupowanie obiektywu "bo jest dobry". Dobry, ale do czego?

aromc
[Usunięty]

No to teraz mam dylemat, ile osób tyle poglądów...
A propos budżetu myślę, że jak ma to być zakup na kilka lat to spokojnie mogę przeznaczyć na początek na aparat i obiektyw/obiektywy ok. 4000zł

PS. Bardzo dziękuję za gratulacje :mrgreen:

RB 

Soniak10 napisał/a:
RB napisał/a:

Czyli co byś proponował aromc-iowi w zamian? A może i mi też, gdybym się zdecydował kiedyś na Olka?

Inicjatorowi - zakładam raczej brak większego doświadczenia - zooma (ze względu na wymiary i płynne zoomowanie przy filmowaniu raczej EZ, jak oba czynniki są mniej istotne to kupić zwykłego 14-42 II, będzie taniej) i jak chce to stałkę (rozważyłbym 25/1.8 lub 45-tkę).

Tobie - jak sądzę jesteś na tyle doświadczony, ze sam już wiesz co potrzebujesz. Jeśli chcesz dobrego jasnego zooma to masz 2 natywne obiektywy w systemie. Jak te niecałe 4 tys. to dużo (to nie jest tani system), to cóż... jedź na stałkach (też tanio nie jest, ale nie będzie to zaledwie 2.8, a jak może być tylko 2.8 to 3 stałki od 19 do 60 kosztują jakieś niecałe 2 tys, jak się poszuka). Jak chcesz rzeźbić z przejściówkami to czemu nie kupisz sobie jakiegoś bezlusterkowego Sony i ichnich przejściówek do posiadanych szkiełek (no, wymiary to ma fakt jeszcze potężniejsze od obiektywów 4/3 na korpusie mikro4/3).

snufkin 
Rozmowny

T.B. napisał/a:
snufkin napisał/a:

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że 45 mm dla matrycy 4/3" to długa ogniskowa. Dłuższa od najdłuższej w zoomie 14-42 mm. Do dokumentowania życia rodzinnego w mieszkaniu to kiepski pomysł.
W ogóle kiepskim pomysłem jest kupowanie obiektywu "bo jest dobry". Dobry, ale do czego?

Do tego:
aromc napisał/a:

Z racji urodzenia córki chciałbym zakupić bezlusterkowca jak w tytule. Chciałbym, żeby był to aparat, który posłuży mi na lata nie tylko do pstrykania zdjęć dziecku, ale również na jakieś wypady, wycieczki i wakacje.

Portretówka, szczególnie bardzo dobra jak ta 45, się będzie nadawać. W mieszkaniu też się da jej normalnie używać.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Pon 17 Sie, 2015   

Po zapoznaniu się z testami, zwłaszcza z tym na slrgear
też dochodzę do wniosku, że dla potrzeb aromc-ia najlepiej będzie kupić E-M10 właśnie z tym obiektywem. Natomiast nadal gorąco polecałbym za resztę kasy dokupić lampę błyskową i ew. modyfikatory światła - najlepiej parasolkę, bo najtańsza, a możliwości zabawy spore. To dopiero daje radość fotografowania. :smile:
A tutaj przykładowa lampa do Olka.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 18 Sie, 2015   

Jak ktoś mocno chce to może w mieszkaniu używać nawet 45-150. Ja jednak namawiałbym do kupna, jako dodatkowego obiektywu, stałki Panasonica 20/1.7, która oferowana jest w cenie zbliżonej do Olympusa 45 mm. Jest to bardzo dobrze rysujący i jasny obiektyw, a jego "nieco skrócona" ogniskowa jest bardzo uniwersalna, co producenci sprzętu odkryli już dość dawno, a któryś z kolegów niedawno stwierdził, że po zakupie 20/1.7 robi nim 90% wszystkich zdjęć.

Oczywiście uważam za nieopłacalne rezygnowanie z podstawowego obiektywu 14-42, który zawsze się może przydać. Choćby do używania z konwerterem szerokokątnym Olympusa, zmniejszającym ogniskową do 11 mm - tu mogę sam potwierdzić niezłą jakość uzyskiwanych zdjęć. Wg. testów nieco lepszą niż "pancake" ostrość, szczególnie na krótkim końcu, zapewnia normalny, dłuższy obiektyw. Za to jest niestety troszkę mniej wygodny i łatwiej go o coś uszkodzić.

Oczywiście 45/1.8 to też dobry obiektyw. Akurat nie biorę go pd uwagę, bo po zakupie przejściówek mogę używać posiadanych niezłych 50-tek od Pentaxa i Praktiki B w trybie manualnym.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Odpowiedz do tematu