Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Windows 10
Autor Wiadomość
Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 21 Sie, 2015   Windows 10

Problemem jest to że kiedy system namierzy jakąś aktualizację to wywala komunikat że " napotkano problem" i natychmiast się restartuje, i tak prawie codziennie. Normalnie ma mnie gdzieś bezszczelniak.
W porównaniu do Wind 8.1 ja tam plusów widzę niewiele. A co Wy o nim sądzicie? to jakiś postęp czy zwykłe udupienie użytkownika.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 21 Sie, 2015   

Dżozef napisał/a:
Problemem jest to że kiedy system namierzy jakąś aktualizację to wywala komunikat że " napotkano problem" i natychmiast się restartuje, i tak prawie codziennie.

O rany... Skutecznie mnie odstraszyłeś...

Tutejszyn 
Optyczny

Jest kilka słów o tym problemie i tymczasowym rozwiązaniu na dobrychprogramach.pl.

Dżozef napisał/a:
A co Wy o nim sądzicie?
System jest całkiem spoko. Dobrze mi się na nim pracuje.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Miałem ten problem przy jednym z komputerów, gdzie było za mało miejsca na instalację.
Win 10 testuję na kilku jednostkach, z czego również na mojej głównej maszynie. Kilka spraw się poprawiło, bo np Lr6 na najnowszych sterownikach obsługuje mi ponownie akcelerację OpenCL, oraz upakował sporo z Windowsa 7 i wywalił mu zbędne rzeczy, przez co zwolniło mi się ponad 20GB na SSD :!:
Działa odrobinę szybciej niż Win7, za to z minusów na mojej głównej maszynie wychwyciłem kilka. Po pierwsze dźwięk miałem puszczony przez DP z karty graficznej. Niestety jego aktywacja po załączeniu źródła dźwięku następuje po około 4s, co jest irytujące np oglądając filmik na YouTube i przewijając go o kawałek, czy potrzebując np wymowy wyrazu w translatorze google. Kolejny problem to zawieszanie się grafiki w Diablo 3 :mrgreen: no i irytują mnie różne problemy okienkowe jak brak sensownego dolnego paska w okienkach, gdzie zazwyczaj miałem szczegóły zaznaczonego pliku, brak sensownego wyświetlania zajętości rdzeni w menadżerze zadań itp.
Na jednym urządzeniu Win10 miałem odpalony przez kilkanaście minut. Otóż na tablecie, gdzie zrobiłem pełne przywracanie systemu, pod koniec instalacji Win8.1, pokazał się komunikat, gdzie producent zalecał aktualizację do Win10. Strzał w kolano. W tablecie zarówno w trybie komputera jak i tabletu, dość często nie chciała działać klawiatura wirtualna. Nie pojawiała się często w kluczowych momentach, jak wpisanie loginu czy hasła, jak i również, nie pozwalała na jej uruchomienie z listwy. Tragedia!
Podsumowując, jestem zadowolony z Win10 na komputerach i laptopach, ale do tabletu, poczekam jeszcze z 10 miesięcy.

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 22 Sie, 2015   

Tutejszyn napisał/a:
Jest kilka słów o tym problemie i tymczasowym rozwiązaniu na dobrychprogramach.pl.

Dzięki ale to dotyczy przejścia na 10
Akurat przejście z 8.1 na 10 odbyło się bez żadnych problemów ok.1,5 h i nawet wszystkie ustawienia zostały zachowane.
Jednak 8.1 czekał z instalacją codziennych aktualizacji do momentu gdy wyłączę komputer a teraz 10 kiedy sobie chce to zaczyna aktualizację np. w środku filmu i jeszcze pogrywa sobie ze mną tym głupawym komunikatem o napotkanym problemie, podczas gdy jest to zwykła automatyczna aktualizacja a nie jakiś tam problem. Oo rzesz ty! :evil: to nie może poczekać?

Tutejszyn 
Optyczny

Dżozef napisał/a:
Dzięki ale to dotyczy przejścia na 10
Nie, to dotyczy aktualizacji KB3081424.
Widać w Twoim przypadku jest inny problem, który trzeba rozkminić, albo zrobić nową czystą instalację.

Mała uwaga: do czystej instalacji potrzebny jest klucz do aktywacji systemu. Ponieważ przy aktualizacji systemu nigdzie ten klucz nie jest pokazany, warto ten klucz najpierw odczytać z rejestru systemowego. Mój znalazłem tutaj:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform

Cytat:
O rany... Skutecznie mnie odstraszyłeś...
Na pewno prawidłowo zainstalowany system jest wolny od tego typu problemów, a aktualizacje są instalowane tak jak do tej pory, podczas zamykania systemu.

Wojmistrz 
Obserwator

Mi się system restartów w nowym Win podoba. Teraz mi przypomniałeś, że faktycznie pytał kiedy restartować i sugerował czas restartu w zależności od aktywności użytkownika.

Tutejszyn 
Optyczny

Ale jakie restarty? Nie wyobrażam sobie, aby coś mi się restartowało bez mojej wiedzy i woli.

Wojmistrz 
Obserwator

Po aktualizacji, ale samo się nic nie dzieje.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 25 Sie, 2015   

W moim 8.1 winda chciała się cały czas aktualizować do wersji 10. Zablokowałem bydle ręczną aktualizacją i mam spokój. Poczekam z pół roku jak wszystko dopracują.

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 31 Sie, 2015   

Kiedy wyskoczył komunikat o automatycznym ustawieniu restartu na drugą w nocy i pokazała się opcja ustawiania godziny restartu- byłem pełen nadziei.
Niestety jeden dzień bez włączania PCta i dziesiątka zmieniła sobie godziną restartu na tą zaraz po moim włączeniu kompa. Wyskoczł komunikat z opcjami ale niczego nie można już zmienić bo właśnie zaczęła się re.....

Wróciłem do 8.1 i jest ok. teraz po miesiącu w 10 widzę że 8.1 jest szybszy pod każdym względem, mniej reklam i więcej opcji w ustawieniach. Baa, w ogóle są jakieś opcje bo 10 nie daje wyboru, to jak klasówka w socjalizmie - "napisz kto jest twoim ulubionym pisarzem i dlaczego to jest Lenin ".
Może to jest tylko wersja testowa bo zamian za lepszy dostęp do menu nic nie zyskujemy a okupione to jest całkowitą inwigilacją i ubezwłasnowolnieniem użytkownika jak za czasów UB. Mimo wyłączenia opcji śledzenia , zapamiętywania itp. po reklamach widać że system wszystko pamięta i podpowiada co było wcześniej. Ciągle wysyła raporty i nie można tego wyłączyć. Najpierw dba o płynność reklam ich zawartość a potem dopiero z wielkiej łaski ładuje resztę strony.
A te durne komunikaty dobijają, zamykam np.DPP -komunikat że "DPP przestał działać" i "powiadom o problemie....." Jakim problemie? skoro wyłączyłem to właśnie po to aby przestał działać.

No ale uff.. na szczęście w 8.1 jest normalnie a że rzadko z okienek korzystam to jakoś przeżyję

komor 
Moderator

Dżozef napisał/a:
mniej reklam

W Windowsie są jakieś reklamy?

Wojmistrz 
Obserwator

Dżozef, coś ty ściągnął? Jakie reklamy w Windows?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Dżozef zainstalował katalog IKEI :) ...

(sorki ;) )

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2015   

komor napisał/a:
W Windowsie są jakieś reklamy?

To nie widzieliście jeszcze tej słynnej przeglądarki Edge?
10 nie blokuje tak skutecznie reklam w explorer jak 8.1. A nawet powiem że to wygląda na jawną kolaborację :mrgreen:

Odpowiedz do tematu