Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Sty, 2016 Sony Alpha A6000 czy Panasonic Lumix DMC-LX100
Witam,
Chciałbym zakupić aparat i nie wiem na który się zdecydować, zawęziłem wybór do dwóch modeli dlatego chciałbym zasięgnąć opinii który lepszy aparat Sony Alpha A6000 czy Panasonic Lumix DMC-LX100. Dodam że jestem laikiem w tej dziedzinie tylko posiadałem kompaktówki maks do 300zł, to będzie mój pierwszy aparat z wyższej półki, którym planuje wykonywać fajne zdjęcia.
Za to Panasonic bardziej kieszonkowy, uniwersalny i nagrywa filmy w 4K. Do tej samej jakości w A6000, trzeba wydać sporo na obiektyw, bo LX100 ma całkiem jasny.
w przyszłości może i będę planował wymianę obiektywa, ale na chwile obecną nie planuje
O ile rozsądna odpowiedź na pytanie który lepszy jest dość trudna i wymagałaby napisania dość długiej rozprawki (co sprowokowałoby najpewniej potem i tak długa dyskusję o duperelach i tym podobnych), o tyle to ze kiedyś może zechcesz se dokupić obiektywa implikuje raczej zakup czegoś do czego owego obiektywa dokręcisz. W wypadku LX100 będziesz miał niejakie trudności.
2)Nikon da Ci trochę lepszy obiektyw, znacznie lepszy zakres ogniskowych (2 razy dłuższa ogniskowa robi różnicę - ale też 2 mm z dołu na korzyść Sony też są wbrew pozorom niebagatelne)
Zdjęcia zrobią na takich samych ogniskowych dość podobne.
Tyle, ze gdy miałoby być małe i majac w perspektywie 2 lata jazdy na 16-50 Sony to kupiłbym zdecydowanie LX100. Mniejsze a obiektyw chociaż jaśniejszy.
Jako były użytkownik a6000 stanowczo odradzam. O ile konstrukcja fajna to z jakością gorzej. Jeśli jednak iść w tym kierunku to kupić samo body a do tego dobry obiektyw. Inaczej zakup nie ma sensu. Widziałem również osoby, które sprzedawały a6000 z obiektywem zeissa. Cóż..
Lx100 nie znam..Kwestia tego na ile rozmiar ma znaczenie.
Ze swej strony proponuje dwie opcje z naciskiem na tą pierwszą, choć sam mam tą drugą i jestem zadowolony.
Panasonic FZ300
Sony RX10
Pozdr
TS [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Sty, 2016
akwarium14, Wybór nie jest mz zbyt skomplikowany:
- Jeśli duże wymiary Ci nie przeszkadzają, to bierz Nikona. Używałem poprzedniego modelu z 18-105, fajny i uniwersalny zestaw (od szerokiego kąta do powiedzmy budynków, aż po w miarę fajne przybliżenie wiewiórek w parku, etc.), do tego niedrogo kupisz 35/1.8 czy 50/1.8 do portretów czy zdjęć w słabym świetle.
- Jeśli ma być mały, to A6000 będzie ok o ile rozbudujesz go o jakieś ciekawsze szkła niż ten naprawdę kiepski 16-50 (mz przesada dawać tak słabe optycznie szkło w zestawie z dość zaawansowanym aparatem), no ale w każdym bezlusterkowcu płacisz narzut za małe wymiary.
- Jeśli mały i dający dobre efekty od razu, to LX100...
Na Twoim miejscu wybrałbym LXa, bo w sumie nie jest ważne czy to najlepszy wybór, tylko czy jest lepszy od tego co aktualnie używasz. A każdy tani (tak do 2 tys.) kompakt daje gorszą jakość zdjęć i o wiele mniejsze możliwości kontroli głębi ostrości. A później najwyżej dokupisz bezlustro/lustro, LXa sprzedasz albo nie, w końcu to nie ślub, nie musi być na całe życie
Aha, dodam, że wszystkie ww aparaty obsługuje się dość mocno inaczej. Ale to kwestia obycia.
Poczekaj na TZ100 niż pakować się w sprzęt z wymiennymi obiektywami. Lustrzanki czy nawet bezlusterkowce są dla osiłków z grubym karkiem i duża torbą na szkła.
Poczekaj na TZ100 niż pakować się w sprzęt z wymiennymi obiektywami. Lustrzanki czy nawet bezlusterkowce są dla osiłków z grubym karkiem i duża torbą na szkła.
To wszystko co piszesz to jest w zasadzie propozycja dla osób zainteresowanych szerokim zakresem ogniskowych. Bo reszta aspektów to może i bardzo porządna, ale jak na superzoomy...
Jeśli chodzi o to aby w miarę sensownie dało się sfotografować prawie wszystko co sie zapragnie z mniej wiecej dowolnego punktu to są to fajne propozycje.
Bezlusterkowce czy LX100 to nieco inne podejście. Natomiast nie za bardzo rozmumiem co tu mają do rzeczy osiłkowie i duże torby... Zaręczam Ci, nie noszę zwykle wiecej niż 1 obiektywu extra do m4/3. Tylko, ze nie mam wtedy możliwości ani chęci (naprawdę) fotografowania wszystkiego. Nota bene wzięcie 3 obiektywów na wakacje sprowadza się do spakowania tych maleństw i korpusu do niewielkiej (4 litry) torby na kierownicę roweru czy tym podobne.
Ale w sumie nie ma sprawy, mogę być owym grubokarczystym, co mi tam
xseeb, LX100 to kompakt z dużą matrycą i bardzo jasnym obiektywem. Nie wiem w czym TZ100 miałby być lepszy, bo matryca mniejsza, obiektyw średni i tylko ten zoom x 10 co niektórym by odpowiadał.
Miałem na myśli Nikona 5200.
Czy tz100 będzie lepszy to się zobaczy. Akurat wielkiej różnicy w matrycach nie będzie a z pewnością nie kupiłbym czegoś co ma 12mpx i dlatego nie zdecydowałem się ani nie zdecyduje na żadnego lx100. Polecałem fz300 ponieważ koledzy bardzo go chwalą jeśli chodzi o filmowanie.
Ja zamieniłem matryce apsc na 1 calową i co? Dostałem dużo ostrzejszy obrazek niż z apsc w słabym świetle a to głownie za sprawą obiektywu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10