Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Jestem nowym forumowiczem. Mam prośbę a mianowicie, zakupiłem ostatnio aparat kompaktowy(cyfrowy) SONY DSC-H300, zaznaczam jestem amatorem fotograficznym i czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ustawić aparat w szczegółach aby dobrze wyszły zdjęcia w tzw ruchu, jak ustawić iso i inne funkcje aby zdjęcia wyszły jak najmniej zamazane i jak najbardziej możliwie czyste( hala i na otwartym boisku trawiastym? Często fotografuje drużynę syna podczas meczy piłkarskich i prowadzę amatorsko strone internetową gdzie staram się dodawać galerie. Będę wdzięczny za pomoc!
Ustaw na preselekcję czasu czyli "S", na początek zmień czas na 1/500s, potem dobierzesz go pod dynamikę gry, a automatyka aparatu sama dobierze resztę parametrów (przysłonę i ISO). Mam nadzieje, że drużyna gra głównie w dzień i na tym "otwartym" boisku, bo przy tej jakości aparatu może wyjść sporo szumu.
OK rozumie! Ale przynajmiej jak mam ustawić żeby wogóle coś wyszło dobrze! Zdjęcia robione w większości na murawie w dzień. Chodzi mi aby nie były rozmazane tylko wyraźne
[ Dodano: Nie 31 Sty, 2016 20:58 ]
Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja!
Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja
"Amator" czy też zawodowiec to taką wiedzę posiada zanim jeszcze jego syn zacznie grać w piłkę. Ale słyszałem o emerytach znajdujących sobie hobby więc spooko, na instrukcję obsługi nie jest jeszcze za późno.
Dzozef ma po części rację,dużo osób nie czyta instrukcji a swoją drogą jak ty nie wiesz jakie funkcje ma aparat to ktoś tym bardziej nie będzie za ciebie czytał instrukcji bądz w niej szukał
SEBA1920 napisał/a:
Ale przynajmiej jak mam ustawić żeby wogóle coś wyszło dobrze! Zdjęcia robione w większości na murawie w dzień.
wypróbuj technikę panoramowania poszukaj w sieci fotgrafowanie w ruchu itd może coś wyjdzie.
Jak dalej będzie dziadostwo wychodzić to oddaj ten bubel lub wymień na coś lepszego.
Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja
"Amator" czy też zawodowiec to taką wiedzę posiada zanim jeszcze jego syn zacznie grać w piłkę.
Kolegę wpędzisz w depresję
"Amator" jak sama nazwa wskazuje nie posiada prawie żadnej wiedzy i nie ma co go za to dodatkowo karać. Sam się ukarał, gdy kupił za słaby aparat do jego wymagań. A jeśli ten model nie ma podstawowych ustawień manualnych ani programu typu "sport" to niestety nawet "zawodowiec" nie da rady...
Tu nie idzie o to żeby ktoś musiał za mnie czytać instrukcje obsługi, bo czytać umie ale jak spojrzysz do instrukcji to zawiera jak wlożyć baterie jak zrobić zdjęcie i jak je zobaczyć. A o bardziej skomplikowanych opcjach nie ma żadnych zapisów typu jak ustawić ISO czy szybkość klatki itp dlatego zapytałem a jeśli Dzozef uważasz się za lepszego od innych i masz wysokie mniemanie o sobie to gratuluje! I dziękuje tym osobom którzy mi chcieli doradzić!
I jeszcze jedno Dzozef kupując aparat jako AMATOR, sugerowałem się opcjami i opisem aparatu gdzie napisano - Przełonę i szybkość migawki można ustawić manualnie, co bardzo przydaje się podczas robienia portretów, bądź prób dynamicznego uchwycenia ruchu. Zdjęcia stają się jeszcze bardziej profesjonalne z optycznym układem stabilizacji obrazu. Sprawia on, że przetwornik i soczewki obiektywu blokują się w momencie wykonywania zdjęcia, co niemal w 100% eliminuje efekt drżenia ręki, nie pozwalając by zdjęcia były rozmazane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9