Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Państwa, mam taki problem. Otóż kupiłem aparat Fujifilm FinePix S2980 i chciałbym go ustawić w taki sposób żeby wykonywał bardzo ładne zdjęcia krajobrazów, przyrody i ludzi. Też byłoby miło gdybym wiedział jak go ustawić w taki sposób, żeby w nocy robił niezłe zdjęcia. Jestem podróżnikiem więc moje ISO nie zawsze będzie mogło być małe bo najzwyczajniej nie mam czasu stanąć ze statywem i pstrykać piękne zdjęcia, choć... Jeżeli to ma pomóc to mogę się poświęcić. Jaką waszym zdaniem powinienem zastosować rozdzielczość zdjęć, żeby na komputerze nie wyglądały jak stare filmy na youtube z czarnymi paskami po bokach. Zdjęcia z trybu auto mnie nie zadowalają, więc liczę na waszą pomoc! Poniżej test, ale wiele z tego nie rozumiem... Proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem w tej dziedzinie
To nie jest test, to są tylko dane techniczne aparatu
A że jest to tylko kompakt średniej klasy to zrobisz nim dobre zdjęcia tylko w jasny dzień. Gdy chmury lub w nocy lub w pomieszczeniach to nie ma co liczyć na cuda, choć ze statywem i pewnymi umiejętnościami na pewno coś się wyciśnie...
Co do rozdzielczości - stosuj maksymalną! Zawsze potem możesz na komputerze przyciąć. Chyba że chcesz od razu mieć format zgodny z twoim monitorem np. 4288×2416 (16:9).
Więc jeśli byłby ktoś tak miły, proszę o wytłumaczenie mi jak mogę ustawić aparat żeby robił ładnee zdjęcia ze statywem, jak i te kiedy robie zdjęcia z ręki. Dzięki Tom za tą rozdzielczość
PatrykH, jeśli jesteś podróżnikiem i zależy ci na bardzo ładnych zdjęciach krajobrazów, przyrody i ludzi, to dlaczego wybrałeś taką szmirę jak s2980? Czego ty chcesz wymagać od aparatu z matrycą CCD o wielkości 1/2.3", która faktycznie oznacza matryce w zakresie 5.7-6,16mm x 4.2-4,62mm, oraz światłosiłą f/3.1-5.6? Jak widzę, rozminąłeś aparat z zainteresowaniami. Trzeba było zapytać przed zakupem. Wybrałeś model z 2012 roku, w czasach wszech panujących matryc CMOS, do tego jeszcze z fatalnym obiektywem. Żeby unaocznić błąd, zrozum, że prawie wszystkie firmy produkujące aparaty, mają w swojej ofercie modele dobre, dopracowane, zdobywające nagrody, wybierane przez fotografów i niestety drogie, ale i tą drugą ultra komercyjną stronę. Fuji obecnie produkuje chyba najlepsze aparaty i obiektywy na świecie jeśli przeliczyć cena/jakość, ale mowa o topowych bezlusterkowcach z matrycami X-Trans i wielkości APS-C. Niestety prawie każda firma robi także gnioty, czyli bardzo tanie produkty na najsłabszych komponentach, które są bardziej dochodowe niż produkty topowe. Dla przykładu, co lepiej sprzedać, super aparat komplet z obiektywem za 10000zł z zyskiem dla producenta 1000zł czy supermarketową wydmuszkę za 500zł z zyskiem producenta 200zł? W czasie nim dobry sklep sprzeda jeden dobry aparat, sieć supermarketów i innych pokrewnych sklepów sprzeda w to miejsce sto wydmuszek. Jest takie powiedzenie "tanie mięso to psy jedzą". Niestety sam wybrałeś aparat atrakcyjny dla ciebie i co w tym jeszcze złego? Że jest gorszy niż aparaty o podobnych parametrach ale te małe, zwarte, nie megazoomy, tylko z np 5x zoom. Jeśli jakkolwiek oceniać aparaty, twój typ jest oczko wyżej niż smartfon i przy takim sprzęcie, nawet teoria nie pomoże. Zbieraj kasę na aparat i pozbądź się wydmuszki.
kupiłem go jakoś 3 lata temu, wtedy nie byłem wymagającym użytkownikiem. Chciałem mieć po prostu niezły aparat. Nie trafiłem na to forum niestety, czytałem opinie innych posiadaczy i wypowiadali się raczej tak, że dla amatora to dobry aparat do nauki itd. Cena nie była kolosalna więc się porwałem Spodziewałem się tutaj jakiejś pomocy podług ustawień manualnych, a nie krytyki wobec mojego wyboru , ale widocznie się nie da skoro tak znawcy uważają.
Ależ cię kolega z Halifaxu obsztorcował, ja bym się załamał i przerzucił na modelarstwo albo łowienie ryb
Ale spoko, aparat ma tryby manualne, możesz się pobawić, popróbować w jakiś ładny dzień i "będzie pan zadowolony" Tylko nie licz tu w tym wątku na naukę, nikt się na to nie porwie, to musi być twoja praca własna...
Patryk, nie stresuj się za bardzo. To co przeczytałeś, to brutalna prawda. Zamiast się dołować, wyciągnij wnioski i z czasem postaraj się o lepszy sprzęt. To oznacza nieco wieskze fundusze niż 500 czy 1000zł, ale przecież nie musisz zakupu dokonać jutro.
W międzyczasie zrób 2 rzeczy:
1) ogarnij nieco podstawy techniki robienia zdjęć i ten aparat, który już masz (patrz niżej)
2) poczytaj nieco o sprzęcie, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze
Dobry początek już zrobiłeś, zadając pytanie tu na forum. Tylko nie da się tu na forum odpowiedzieć, bo to pisanie podręcznika ABC fotografii, a nie odpowiedź na szczegółowe zagadnienie. Tu musisz powalczyć sam, ALE w sieci jest pełno gotowców. Spróbuj pobawić się wyszukiwarką hasłami typu ABC fotografowania, jak robić zdjęcia, podstawy fotografii itp. Są bardzo fajne portale typu szeroki kadr i inne.
Na początek przyswój absolutne podstawy, typu co to jest ekspozycja, jej składniki jak czas naświetlania, czułość ISO, wartość przysłony. Co to jest ogniskowa i jej związek z katem widzenia aparatu w połączeniu z wielkością matrycy (w tym kwestia "przelicznika" ogniskowej dla kompaktów, bo często nim się operuje zamiast fizycznej wartości). Światłosiła/jasność obiektywu. Jakie są wady/zalety małej matrycy, jakie rozmiary matryc występują w aparatach (kompaktach i nie tylko). Od czego zależy kwestia zamrożenia ruchu podczas robienia zdjęcia, jakie są zalety i wady wysokiego ISO itp. kwestie praktyczne. Czyli zrozumienie, jak fizycznie powstaje zdjecie i jak ten proces świadomie kontrolować. Wbrew pozorom b. dużo można się nauczyć z pełnej instrukcji obsługi aparatu. Czytać, czytać, czytać!
Osobną sprawą jest to, że Twój aparat POMIMO rozbudowanych trybów ustawień będzie Cię ograniczał, bo ma słabe podstawowe parametry (małą matryca, ciemny obiektyw). Tak jak Ci to brutalnie napisano. Cudów się nie spodziewaj, ale wykorzystaj to co masz bazując na podstawach wiedzy foto.
Co do statywu: zainwestuj w ministatyw. Duże statywy mają wiele zalet, ale to jest klamot, który nie zawsze można/wolno wszędzie zabrać i użyć. Ministatyw możesz wziąć ze sobą zawsze wszędzie tam, gdzie jest słabe światło. Nie oczekuj oczywiście w ten sposób recepty na zdjęcia z dyskoteki czy dzieci biegających wieczorem po domu/podwórku, ale już podczas wakacji każdy zabytkowy kościół, muzeum można tak obfotografować we wnętrzu. To są takie pomieszczenia, gdzie zwykle nie możesz użyć flesza, bo albo nie wolno, albo nie ma to sensu (duże wnętrze, a zasieg lampki w kompakcie to 2-3m). Pamiętaj tylko, że mini statyw to nie tylko kopia dużego statywu, który rozstawiasz, kadrujesz aparat, włączasz samowyzwalacz i nie dotykasz ani nie tupiesz w pobliżu. Kieszonkowy statyw, o ile jest wystarczająco solidny (bierz taki z głowiczką kulową z możliwością przechyłu aparatu o 90stopni) możesz po prostu ręcznie docisnąć do masywnej podpory, choćby pionowej, typu framuga drzwi, filar, balustrada, czy nawet ściana (o zewnętrznym narożniku nie wspominając). W terenie/na ulicy jest gorzej, ale i tu zdarzają się drzewa, latarnie i znaki drogowe. Samowyzwalacz i nie oddychać
Pozdrawiam
-J.
Tak, tylko statyw to kolejny krok, kiedy będziesz już znał to co napisał Jar, czyli
Jar napisał/a:
zrozumienie, jak fizycznie powstaje zdjecie i jak ten proces świadomie kontrolować
bo bez tego i statyw nic nie pomoże. Prawdą jest, że mając wiedzę, nawet takim aparatem można zrobić względnie udane zdjęcie, niestety tylko w konkretnych warunkach bo ogranicza cię np 8s naświetlania i realny zakres użycia przysłony obiektywu. W takim aparacie sama fizyka pokazuje, że konstrukcja jest do bani. Rozważ to. Nie znamy faktycznej wielkości tej matrycy, ale zakładając nawet, że ma największą jaka może być wpisana w wielkość 1/2.3", to pojedynczy piksel jest wielkości 1.43µm, a to oznacza, że limit dyfrakcji światła będzie wynosił: czerwień f/1.8, zieleń f/2.2 i niebieski f/2.6. Już na wstępie, widać, że obraz traci na jakości przez fatalną (ciemną) optykę. Podobnie matryca, to że ma najniższą czułość przy ISO64, jest OK, ale jak widzę przykłady w sieci, przy ISO200 szumy są odczuwalne, a ISO800 i wyższe to jakieś nieporozumienie.
Ale jak pisali poprzednicy, nie zrażaj się, powalcz z tym co masz, poducz się i przy kolejnym sprzęcie wybierzesz lepiej... i pewnie będzie to bezlusterkowiec lub lustrzanka
Wymyśliłem kiedyś taką przypowieść, która IMHO dobrze oddaje to aby zrozumieć problem wykonywania jakimkolwiek aparatem pięknych zdjęć.
Przychodzi do mistrza Uczeń i pyta.
- Mistrzu, powiedz mi jak mam trzymać pędzel i jak nim poruszać aby tworzyć tak piękne obrazy ja twoje?
Większość pytających tak właśnie postępuje lub pyta "jakie pędzle ma kupić" aby tak pięknie malować?
Fotografia to sztuka i jako taka wymaga talentu, wiedzy i praktyki aby osiągać w tej dziedzinie jakieś, zadawalające rezultaty.
Człowiek z talentem i wiedzą nawet zwykłym patyczkiem potrafi wyczarować zapierające dech w piersi obrazy.
Ja sam też nie potrafię robić takich zdjęć abym z nich był zadowolony. Ot czasem coś się tam uda przyzwoitego "ustrzelić" i to wszystko. Widocznie brakuje mi talentu bo raczej wiedzę i praktykę posiadam na, przynajmniej dostatecznym, poziomie.
Oczywiście jest też tzw. fotografia użytkowa i do niej potrzeba jedynie wiedzy i ćwiczeń ale rezultaty już będą znacznie gorsze (artystycznie).
Preskaler, ale problem jest jeszcze z jakością, bo o ile treść ogranicza oko fotografa, tak nawet odtwórczo robiąc zdjęcie np "w miejscu, gdzie robią wszyscy", ogranicza sprzęt i wiedza o jego użyciu.
Sztuką i artyzmem jest zrobić takie zdjęcie by przy mega szumach i innych niedoskonałościach ktoś chciał ci za nie zapłacić kupę kasy
W każdym razie bez znajomości podstaw i odrobiny wprawy nie ma sensu inwestować w droższy sprzęt. Musisz Patryk trochę poczytać, poćwiczyć i potem już sam będziesz wiedział czego ci trzeba.
Ja bym nie przesadzał w krytykowaniu kolegi PatrykaH za wybór aparatu, mając spory respekt dla modelarstwa i wedkarstwa, których trochę próbowałem. Mimo wszystko w ramach turystyki większość zdjęć robi się przy dobrym oświetleniu, a zoom 18x czasem się przydaje. Skądinąd w wypadku Fuji dłuższe ogniskowe są zwykle całkiem użyteczne.
Na fotografowanie w gorszych warunkach mam radę, którą sprawdziłem w przypadku jpegów na moim małym Fuji F550EXR, Używam go, jak mi się nie chcę brać większego aparatu, lub tylko obiektywu o długiej ogniskowej. Wystarczyło zmniejszyć rozdzielczość zapisu. W moim wypadku zmniejszenie rozdzielczości o połowe do 8 MP przesuwało próg pojawienia się widocznych szumów o jakieś trzy kroki ISO. 8MP, a w twoim aparacie 7MP to wciąż dobra rozdzielczość do odbitek lub oglądania w całości na monitorze.
Jak aparat będzie na statywie to pewno dobrze byłoby ustawić możliwie długi czas naświetlania 8 sek. co pewno bedzie możliwe w trybie shutter priority i możliwie małe ISO - takie jak aparat przyjmie. Jak konieczne ISO będzie duże to można rozważyć jeszcze mniejszą rozdzielczość.
Rozumiem, że chciałbyś robić zdjęcia lepsze, niż dotychczas - skoro robisz zdjęcia tym aparatem od trzech lat. Nie wiemy tylko, jak Ci wychodziło to dotychczas - czy wycisnąłeś już wszystko z tego aparatu, czy jeszcze nie. Musiałbyś pokazać ze dwa, trzy zrobione przez Ciebie zdjęcia.
Ja mam mnóstwo zdjęć - od przyzwoitych do bardzo ładnych - zrobionych takim aparatem:
http://www.fotopolis.pl/n...-krotnym-zoomem
Z tego, co piszą przedmówcy wynika, że dokonałem rzeczy niemożliwych
Może nawet jakiś drobiazg, drobna podpowiedź pozwoli Ci uzyskać lepsze efekty? Na przykład "nie używaj trybu SR AUTO" (a najlepiej AUTO też). Ale do tego - za mało danych
Natomiast z jednym się zgodzę - z tym mianowicie, że nikt nie przeprowadzi Ci tu szkolenia z fotografowania. Ale w sieci poradników jest pełno. Wymieniony już tutaj Szeroki Kadr jest bardzo dobry:
https://www.szerokikadr.pl/
Ja mam mnóstwo zdjęć - od przyzwoitych do bardzo ładnych - zrobionych takim aparatem:
http://www.fotopolis.pl/n...-krotnym-zoomem
Z tego, co piszą przedmówcy wynika, że dokonałem rzeczy niemożliwych
Przedmówcy mówili, że jak kto umi, to da się wycisnąć
A dimage to fajne aparaty były, koleżanka do dzisiaj ma A1 i nadal sobie chwali...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9