Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Lip, 2016 Kompakt dla doświadczonego do 1500zł
Cześć!
Na co dzień fotografuję lustrzanką, ale szukam aparatu kompaktowego dla sytuacji, kiedy nie mogę zabrać ze sobą całego plecaka fotograficznego i żeby zawsze mieć przy sobie jakiś aparat (wrzucić do torebki
Na czym mi zależy:
- RAW'y
- Jasny obiektyw
- Jakość (w tym brak szumów...)
- W miarę szybki AF
Czego nie potrzebuję:
- Filmów
- Panoram
- Bajerów i trybów dla konkretnych scenerii
Nie upieram się przy żadnej marce, stąd też trudno mi wybrać najlepszy aparat spośród tych obecnych na rynku.
Mój budżet to 1000-1500zł, i wiadomo - najbardziej stawiam na jakość.
Wojmistrz,
Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia Tylko powiedz mi gdzie kupić używanego? Przejrzałam allegro, OLX i nic...
Po mojej wstępnej analizie różnych aparatów mam problem następujący - w większości brak wizjera, bez którego ciężko mi wyobrazić sobie fotografowanie na powietrzu, gdzie głównie zamierzam go wykorzystywać...
A co sądzicie o Panasonicu TZ70? Bo właściwie wydaje mi się, że tylko on został mi z tej półki cenowej. Czy może warto dołożyć parę stów do TZ80 lub Fujifilm x30?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 31 Lip, 2016
LX 100 to bardzo udany aparat . Praktycznie trudno o lepiej w jego cenie. Lepiej to już tylko z matrycą APSC . Jak Fuji X100 (T/S) czy Ricoh GR. Tyle że to aparaty ze stałoogniskowym obiektywem i znacznie droższe.
[ Dodano: Nie 31 Lip, 2016 17:05 ]
SKA napisał/a:
gdzie kupić używanego?
na e-bayu? Albo polować ... Czasem się coś pojawia. Ale raczej rzadko - w końcu technologicznie jeszcze niezbyt stary więc nikt raczej się nie będzie pozbywał, chyba że trafi się ktoś kto dostanie nietrafiony prezent albo zmieniającego na jeszcze wyższą półkę... bezlusterkowce czy lustrzanki.
Andrzej.M.,
E - bay'a też przejrzałam, cena nadal za duża...
A co sądzisz na temat reszty które wymieniłam?
Andrzej.M. [Usunięty]
Reszta? Cóż... moim zdaniem Panasonic całkiem bez sensu - obiektyw nie dość że ciemny to jeszcze 30-krotny więc z założenia nie może dawać dobrego obrazka, na dodatek "dopasowana" do niego malutka matryca... Obiektywowi nie pomoże nawet napis Leica... a matrycy Lumix...
Fujifilm X30 - to już znacznie lepiej - zoom o jasności 2,0-2,8 i matryca 2/3" powinny dawać lepszy obrazek. Oczywiście porównania z matrycą 4/3 raczej nie wytrzyma i nawet X-Trans matrycy fuji tu niewiele pomożę.
Część postu nie na temat, tu rozmawiamy o kompaktach.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 01 Sie, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Andrzej.M.,
Najbardziej w tym wszystkim zależy mi na tym żeby aparat był płaski i mały, więc te Pentaxy odpadają... Ale dzięki za tą stronkę, nie wiedziałam o niej.
Wojmistrz,
Cena nieziemsko kusząca, ale nie mam takich znajomości. Ale jeżeli możesz - wyślij mi proszę namiary na ten sklep, jak nie teraz to może kiedyś mi się przyda.
W takim razie zakładając że nie stać mnie na LX100 i zniżam moje wymagania o ten wizjer... To który z tych modeli jest najbardziej wart uwagi?
Canon G9X (teraz jest Cashback...)
Sony Rx100
Czy może jeszcze jakiś inny który przeoczyłam?
Andrzej.M. [Usunięty]
Bardzo podobne aparaty dające niemal identyczne obrazy - niewielka przewaga sony w jaśniejszym obiektywie Zeiss - od f=1,8. No i całkowicie metalowy korpus. Najlepsza wersja IV. Ale uważam że powinnaś wziąć oba do ręki i wypróbować - który lepiej ci pasuje .
Andrzej.M., nie rób sobie jaj. Piszemy o aparatach do 1500zł, a nie 4500zł. Jedynymi, które faktycznie mogą konkurować z LX100 są RX100 III i RX100 IV, z czego, jeśli nie weźmiemy pod uwagę tego czego SKA nie potrzebuje, zostanie na polu walki jedynie RX100IV, a ten kosztuje blisko 5000zł. Trzecia wersja to nadal 3000zł - dopłacisz koleżance różnicę?
SKA, RX100 w wersji I i II nawet nie ma co brać pod uwagę bo mają ciemne obiektywy, chyba, że byś fotografowała jedynie na szerokim kącie, bo praktycznie każda zmiana ogniskowe będzie niosła za sobą znaczną utratę światłosiły. Kolejna sprawa to ogniskowa. O ile z wąskim kontem nie jest problem, bo ze zdjęcia zawsze można wyciąć środek tak dorobić szerokiego kąta się nie da. W LX100 masz eq=24mm w Sony eq=28mm. Dla mnie to spora różnica.
Dziś byłam w Saturnie obejrzeć Canona G9x, LX100 i Sonego RX100. Na pewno wyeliminowałam Canona - tragedia jak dla mnie, wyświetlacz kiepski, wolno chodzi, jest głośny i ma dotykowy ekran... Generalnie nie spodobał mi się, źle leżał w ręce...
Za to pozytywnie zaskoczył mnie Sony, AF ładnie chodzi, wyświetlacz ładnie oddaje kolory, szybko chodzi, i przede wszystkim ma świetnie się z niego korzysta, wszystko pod ręką, przemyślane...
LX100 jest trochę duży i ma doczepianą lampę błyskową - jedyne wady
Wiadomo że LX100 to zupełnie inna półka i on faktycznie byłby idealny na moje potrzeby, ale chyba jednak zdecyduję się na jeden z tych tańszych... Mam dobry sprzęt - lustrzankę z obiektywami. Gdyby kompakt miałby być moim jedynym aparatem to faktycznie nie żałowałabym pieniędzy. A tymczasem myślę że wystarczy mi ten w granicach 1500.
Wojmistrz,
Jeżeli chodzi o ogniskową szerokiego kąta to aż tak mi to nie przeszkadza. Mam obecnie obiektyw do lustrzanki 35mm na najszerszym kącie i sprawdza się na moje potrzeby. Gorzej z jasnością przy górnej ogniskowej... f4.9, trochę ciemno...
Bo chyba nic w tej cenie jaśniejszego nie znajdę...?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Sie, 2016
Wojmistrz napisał/a:
nie rób sobie jaj. Piszemy o aparatach do 1500zł, a nie 4500zł.
Nie robię, w "tym dla idiotów" niecałe 2000 tysiące tyle że nie wiadomo która to wersja. https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-sony-dsc-rx100?gclid=CLvLvuivns4CFWUlcgodDvkJhw Aż tak w kompaktach nie siedzę. Inna sprawa że bardzo zgrabny i ma użyteczne ISO którego może pozazdrościć niejedna lustrzanka - jest DxO ONE SuperRAW Plus, tyle że nie znam ceny w Polsce. Niecałe 600 $ w momencie premiery zeszłorocznej powinno już trochę opaść. Drugim manakmentem jest stałoogniskowy obiektyw za to niezłej jasności. Podpinany pod Iphona czy tablet Maca...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10