Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 13 Maj, 2008
młody fotoamator a lustrzanka. Nikon\Sony Pomocy.
Autor Wiadomość
deamianpl 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Maj, 2008   młody fotoamator a lustrzanka. Nikon\Sony Pomocy.

Jestem tu nowy, więc najpierw się przywitam.

Drodzy i bardziej doswiadczeni forumowicze, prosze o rade ! ;-)

Mam w sobie troche zaciecia i ochoty do fotografowania, mam mozliwosc otrzymania aparatu do 1700zł.

Zastanawiałem się nad
Sony Alpha 200 + obiektyw 18-70 mm (kit)
Nikon D40 + nikkor 18-55 (kit)

Wcześniej bawiłem się głównie "małpkami", w których wystarczyło nacisnąć przycisk ;-) , nie posiadam więc dogłębnej, ani nawet jakiejkolwiek wiedzy z zakresu fotografowania lustrzankowego.

Ciągnie mnie do tego, ale nie wiem od czego zacząć, który aparat jest lepszy ? Czytałem, że w testach lepiej wypada Alpha, ale z obiektywów lepiej ten Nikkor.

Jak to jest ? co wybrać ? mam zamiar poduczyć się troche i zgłębiać świat fotografii.

A może zwykły aparat cyfrowy wyższej klasy w podobnym przedziale cenowym ? jak myślicie ?
Chyba wolałbym jednak lustrzanke.

Powtarzam pytanie:

Alpha 200 + 18-70mm \ Nikon D40 + Nikkor 18-55

Który z aparatów wraz z obiektywem (bo to zestaw pudełkowy) jest lepszy ?
Prosze o rade.

Pozdrawiam Damian

A może jakiś inny aparacik ? Trzeba dodac, ze w najblizszym (rok, dwa) czasie, a wiec wtedy, kiedy bede sie uczyl fotografowania, NIE BEDE MIAL MOZLIWOSCI DOKUPIENIA INNEGO OBIEKTYWU.

(przepraszam za blad i zlamanie regulaminu. Jesli jest mozliwe, to prosze moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Pierwszy krok, a taka wtopa, przepraszam )

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 12 Maj, 2008   

pudełkowy zestaw to wybrałbym.. ee... d40 + 18-55,
nie pudełkowy, d40 + 18-70,
nie pudełkowy II to d40 + 17-55/2.8 <- to najbardziej :)

deamianpl 
Nowy

Czyli D40 lepiej niz Alphe ? ;> zanotuje

Ile wyjdzie mnie ten niepudelkowy zestaw, ktory polecasz ? ;>

Widzialem na forum, ze ludzie polecaja, hmmm, Olympusy z serii E ?

P_M_ 
Maniak

deamianpl napisał/a:

Olympusy serii E sa fajne, ale do czasu, kiedy chcesz cos do nich dokupic.

Zestawy D40 + 18-70 byly chyba kiedys i w wersji pudelkowej. Teraz mozna kupic osobno. Jesli kupic uzywane, to koszt takiego zestawu wyniesie cie okolo 1300-1400pln.

k1caj_ns 
Optyczny

W podobnej cenie możesz dostać canona 400D + kit 18-55 .Z moim 450 D ten obiektyw spisuje się całkiem nie źle jak na kit. To tak w ramach jakiejś odskoczni od Olków Soniaczów i Nikonów :cool:

deamianpl 
Nowy

P_M_ napisał/a:
deamianpl napisał/a:

Olympusy serii E sa fajne, ale do czasu, kiedy chcesz cos do nich dokupic.

Zestawy D40 + 18-70 byly chyba kiedys i w wersji pudelkowej. Teraz mozna kupic osobno. Jesli kupic uzywane, to koszt takiego zestawu wyniesie cie okolo 1300-1400pln.

czy moglibyscie znaleźć mi w internecie taki obiektyw ? przypominam: jestem zielony.

Wielebny0
Nowy

W Twoim przypadku raczej chyba Sony. Sam mam Nikona d 80 i teoretycznie powinienem wskazać na Nikona, ale Ja raczej w twoim przypadku stawiałbym na alfę 200. Ma śrubokręt, czyszczenie matrycy i stabilizację obrazu. Kitowe szkła w zasadzie porównywalne. Później równie duża oferta szkieł wymiennych, tych ze sklepu i drugiej ręki. Ale zakup lustrzanki o ile jest w perspektywie zakup osprzętu to wybór systemu. Jeżeli patrzysz się już na następcę czy to d 40 czy to alfy 200 to poważnie się zastanów nad perspektywą czasową. wszak apetyt rośnie w miarę jedzenia.

deamianpl 
Nowy

Wielebny0 napisał/a:
W Twoim przypadku raczej chyba Sony. Sam mam Nikona d 80 i teoretycznie powinienem wskazać na Nikona, ale Ja raczej w twoim przypadku stawiałbym na alfę 200. Ma śrubokręt, czyszczenie matrycy i stabilizację obrazu. Kitowe szkła w zasadzie porównywalne. Później równie duża oferta szkieł wymiennych, tych ze sklepu i drugiej ręki. Ale zakup lustrzanki o ile jest w perspektywie zakup osprzętu to wybór systemu. Jeżeli patrzysz się już na następcę czy to d 40 czy to alfy 200 to poważnie się zastanów nad perspektywą czasową. wszak apetyt rośnie w miarę jedzenia.

"Trzeba dodac, ze w najblizszym (rok, dwa) czasie, a wiec wtedy, kiedy bede sie uczyl fotografowania, NIE BEDE MIAL MOZLIWOSCI DOKUPIENIA INNEGO OBIEKTYWU. "

to koncowka mojego postu ;-)

-co to jest "srubokret (w alfie 200?)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D.

deamianpl 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Maj, 2008   

Pstrykacz napisał/a:
Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D.

Nie, nie, nie. "Dozbierywanie" odpada. Najtanszego canona 400d znalzlaem za prawie 1900zl... sporo...

MC 

Pstrykacz, a powiedz mi jakich zlych nawykow mozna sie nabawic dzieki Sony :?:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

deamianpl napisał/a:
-co to jest "srubokret (w alfie 200?)

To mechanizm pozwalający działać autofokusowi, z obiektywami nie posiadającymi własnego napędu do ustawiania ostrości.

Myślę, że warto na początek wziaść Nikona D40 z ob 18-55 i do kupić do tego, kartę pamięci, torbę/plecaczek, statyw i jakąś dobrą książke o fotografi cyfrowej.

MC 

Mnich, a ja mysle, ze takie kupowanie "na poczatek" sie nie oplaca, bo w efekcie wychodzi drozej.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Masz do tego prawo MC :)
Równie dobrze kolega deamianpl mógłby kupić zaawansowany kompakt i nie będzie problemów z kupowaniem obiektywów.

MC 

Zgadza sie, moglby kupic kompakt :razz:
Ale mysle, ze w systemie Nikona to w tej chwili minimum stanowi D60 lub uzywany D80.

Odpowiedz do tematu