Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obecny kompakt już mi nie wystarcza (Fuji F30) i będzie to moja pierwsza lustrzanka. Zastanawiam się nad kupnem Nikona D40X. Ma być to uniwersalne nieduże lustro do robienia zdjęć wewnątrz i na zewnątrz. Zajmuje się amatorsko fotografią do lokalnej strony internetowej i duża cześć zdjęć będzie robiona na meczach, koncertach, festynach, dożynki itd. Ma być to też lustro na wypady za miasto. Czy Nikon poradzi sobie? Kupię body plus 1 w miarę dobry obiektyw, tylko jaki dobry uniwersalny wybrać? Przydał by się przyzwoity zoom. Z góry dzięki za odpowiedzi. Budżet +-3500zł.
Jeśli już wybrałeś Nikona to zalecam kupiecie jakiegoś wyższego modelu D80 jest teraz w dobrej cenie, nie jest to może najnowsza konstrukcja ale D40x a ten to przepaść. Pomyśl ewentualnie o Canonie 400D lub 450D, 400D jest teraz naprawdę tani a bez porównania lepszy od D40x. Co do obiektywu to tutaj będzie trzeba się zdecydować na jakieś tańsze o nie znaczy gorsze rozwiązania, ale przy takim budżecie jaki podałeś trzeba iść na jakiś kompromis.
merkanty, D40x ma tą wadę, że nie pasuje do niego kilka fajnych obiektywów ze stajni Nikona i Sigmy. Brak mu też kilku przydatnych funkcji, ma między innymi mało pól AF.
Tak jak pisał rafalg, u Nikona brałbym prędzej D80, nawet przy jego bardzo dużym poziomie szumu na wysokich czułościach.
D40X to tylko moja propozycja po przeczytaniu kilku recenzji i opinii. Powiem że Canonów nie brałem pod uwagę. Canon 450D to w miarę nowa lustrzanka i ma niezłe opinie. Może macie jakieś inne propozycje lub jaki obiektyw do tego Canona dobrać żeby był uniwersalny i sprostał moim wymaganiom również finansowym.
Delikatnie naginając budżet kupiłbym Canona 30D plus Tamron 17-50/2,8, ewentualnie Nikona D80 z tym samym szkłem i wtedy zmieścisz się w kasie. Ponieważ piszesz, że potrzebujesz aparatu do zdjęć na koncertach to docenisz ten obiektyw z uwagi na jego światło.
Chyba zdecydowałem: Canon 450D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Wydaje mi się że to optymalny zestaw. Mam pytanie jaką wagę zajmuje jedno zdjęcie najlepszej jakości bo nie wiem jakiej pojemności kartę pamięci kupić.
na pewno dobry sprzęt ale tylko 3x zoomu optycznego
Nie stosuj pojęć z kompaktu do lustrzanki!
Nie staraj się jednym obiektywem pokryć całej rozpietości oniskowych. Takie obiektywy o dużej rozpiętości mają całą masę wad optycznych! Fizyki nie przeskoczysz! Jeśli chcesz robić na prawdę dobre zdjęcia i chcesz być z nich zadowolony, to niestety musisz sie liczyć z tym, że jednym obiektywem nie opękasz! Potrzebujesz przynajmniej 2-3!
merkanty, nie po to kupuje się lustrzankę, żeby mieć duży zoom. Jeśli chcesz wygodny aparat to kup jakąś hybrydę. W takim Panasonic Lumix DMC-FZ18 masz 18-krotny zoom
Jak aparat ma robić byle jakie zdjęcia (wynalazki w stylu 18-200) to niech chociaż mniej kosztuje.
Jeśli będziesz zadowolony z takiego obiektywu to spodoba Ci się też zaawansowany kompakt
Jeśli natomiast chcesz jakości, to rozbij zakres na dwa obiektywy.
merkanty, nie po to kupuje się lustrzankę, żeby mieć duży zoom. Jeśli chcesz wygodny aparat to kup jakąś hybrydę. W takim Panasonic Lumix DMC-FZ18 masz 18-krotny zoom
Jak aparat ma robić byle jakie zdjęcia (wynalazki w stylu 18-200) to niech chociaż mniej kosztuje.
Jeśli będziesz zadowolony z takiego obiektywu to spodoba Ci się też zaawansowany kompakt
Jeśli natomiast chcesz jakości, to rozbij zakres na dwa obiektywy.
nie jestem znawcą tematu, potrzebuję lepszej jakości zdjęć i dlatego zamierzam kupić lustro, mój kompakt mimo że robi w miarę dobre zdjęcia już mi nie wystarcza, czegoś w nim brakuje porównując zdjęcia. po tych wszystkich postach nie wiem co wybrać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9