Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem poczatkujacy chce kupic uniwersalny aparat ! i biore pod uwage : 1.fz50 2.Canon EOS 400D + Sigma 18-200mm f/3,5-6,3 DC OS 3. Nikon D60 + Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED. i mam pytanie czy lustrzanka zrobie lepsze zdjecie ?
to chyba powinieneś przeczytać zanim rozpoczniesz nowy temat, lub założyć watek w pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej, u samej góry forum.
Jakbyś troszeczkę zawęził słowo uniwersalny, to może dałoby się cos pomóc ( w sensie jak bardzo uniwersalny, musiałbyś parę sytuacji wykluczyć)
--------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!
Nie aparat robi zdjęcie, tylko człowiek. Jeśli się nie zna podstaw fotografii, kadrowania itp itd to czy to bedzie lustrzanka czy P&S nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć (szumy) to faktycznie praktycznie każda lustrzanka jest lepsza od jakiegokolwiek P&S (chociaż na dpreview porównywano Fuji 30 z Nikonem D50).
Jeśli nie będziesz wychodził poza ISO 200-400 to praktycznie żadnej różnicy nie dostrzeżesz na odbitkach 10x15 cm. Jeśli uwielbiasz wpatrywać się w ekran na powiększeniu 100% albo robisz dużo większe odbitki, wybierzesz lustrzankę.
Uważam, że obecnie najlepszy uniwersalny obiektyw to Nikon 18-200VR. Dobry optycznie, posiada stabilizację co jest istotne zwłaszcza przy tele. Więc do tego kupujesz oczywiście Nikona. Teraz wybór modelu. Przejdź się do sklepu i wymacaj np D60 i D80. Sprawdż który lepiej w łapie leży. Cenowo nie różnią się specjalnie. Podejrzewam, że wybierzesz D80 (nieco starszy ale znacznie wygodniejszy i o większych możliwościach)
Canony serii xxxD (oprócz najstarszego 300d) coś ostatnio małe są i niewygodne w trzymaniu (chyba że masz małą rękę). Ale Canony raz, że mniej "szumią" dwa - mniej ingerują w jpega więc obraz jest ostrzejszy (szczególnie przy wyższych ISO) a więc z Canonów raczej bym xxxd nie wybierał tylko kupił 40D (ok 2600 po cashbacku, a więc niewiele więcej od Nikona D80). Co do obiektywu uniwersalnego to chyba ktoś inny musi Ci pomóc bo kompletnie nie wiem co tu poradzić.
o innych się nie wypowiadam bo nie znam, więc nie polecam.
Co do P&S polecam Fuji (nieprodukowany 6500, 9600, czy s100fs) choćby z tego względu, że przypominają lustra i wygodnie się je trzyma. W większości przypadków ich matryce są fizycznie (nie mylić z Mpix) sporo większe od matryc konkurentów (a więc użyteczne wyższe ISO). Sprawdź które mogą "pstrykać" RAWy, to się przyda gdy chcesz mniejszej ingerencji aparatu w odszumianie (co wpływa często na obniżenie szczegółów)
Z używek możesz poszukać SONY R1 - wygląd lustrzanki, całkiem spora matryca CMOS, niesamowita optyka.
I uwazasz, ze ten obiektyw w R1 jest gorszy niz Sigma18-200?
To chyba oczywiste.... no zoom, no fun
Tak na marginesie, to gdyby ktoś mi dzisiaj dawał którąkolwiek lustrzankę entry level z kitowym szkłem lub wspomnianym 18-200 za moje R1, to bym go wysłał na drzewo.
Myślę, że zakres R1 jest wystarczający do większości zastosowań (o ile pamiętam 24-120) więc jest i szeroko i wystarczająco wąsko do portretów. Oczywiście samolotu albo ptaka lub inszej płochliwej zwierzyny nie pstrykniemy, ale na pytanie, co szanowny kolega chce focić, to już musi sobie sam odpowiedzieć.
Widziałem zdjęcia robione na R1 (co prawda w pomniejszeniu na monitorze) i byłem pozytywnie zaskoczony.
Bo R1 to fajny aparat byl. Tyle, ze dosc duzy i przez to odstraszal niektorych amatorow.
Niestety, z oczywistych powodow raczej nie ma co sie spodziewac R2 a szkoda.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
MichalP napisał/a:
Widziałem zdjęcia robione na R1 (co prawda w pomniejszeniu na monitorze) i byłem pozytywnie zaskoczony.
A ja rawy tym czaskałem i... bez przesady, to jest spoczko aparat, ale szumy ma na poziomie nikona d70s -> iso do 800 używalne, z drugiej strony ma w ogóle iso 160 z początku, zamiast 200 :]
A co do 24mm z przodu -> mi to baardzo się podobało, jakość zdjęć była na prawde wystarczająca a AF zbędny w przypadku szerokiego kąta. 120mm natomiast to było o 30mm za mało jak dla mnie, dlatego sprzedałem R1 tacie.
Ale kupiłem półtora roku temu nówkę za 2000zł i sprzedałem za tą cenę :]
Jakto był? jakto? on przeżyje niejednego DSLR'a
Co do tego co kol. mavierk napisał to rzeczywiście szum jest akceptowalny do 800 ale on ma paskudna strukturę, zwłaszcza kanał niebieski daje wstrętne przecinkopodobne pionowe i poziome kreski. Z tego i innych powodów dla początkującego może nie jest to najlepsze wyjście.
A ja właśnie uważam, że dla początkującego to jest dobre wyjście.
Po pierwsze all-in-one. Czyli nie bawimy się w wymianę obiektywu. Bardzo dobra jakość zdjęć. Ja sporo natrzaskałem swoim Sony DSC-H5 i choć ich jakość jest słabsza niż R1 to nienarzekałem. Można w miarę tanio dostać i to niekoniecznie mocno wyeksploatowane.
I tak jak mówiłem do 10x15 aż nadto wystarczy (dla pixelowych maniaków 5d, D3, 1Ds Mark III ze wskazaniem na ten ostatni)
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
MichalP napisał/a:
Ja byłem początkującym, kupiłem R1 i zabrakło mi zuma i kupiłem 70-300VR i jestem szczęśliwy eRjedynka jest aparatem dla kogoś, kto dobrze wie, co ten aparat może mu dać (przykładowo teraz bardzo chciałbym miec R1 + lustro z kompletem stałek)
A wywoływałem 20 x 30 z iso 1600 i są foty super na mojej ściance
Dlatego też napisałem jaki R1 ma zakres i co można nim "pstryknąć"
Wybór należy do g77.
Jeżeli chce większy to kupi np Fuji s100fs (28-400) ale będzie to okupione jakością zdjęć, niestety coś za coś. Albo lustro i jeżeli ma to być jeden i uniwersalny obiektyw to wg mnie tylko Nikon 18-200VR (rzeczywista ogniskowa 28-300)
mavierk, wychodzi na to że robisz zdjęcia jakimś VR tło z literami się zlało.
Dla kogoś kto nigdy nie robił zdjęć choćby analogiem to zły wybór- jest po prostu za duży.
MichalP napisał/a:
Po pierwsze all-in-one. Czyli nie bawimy się w wymianę obiektywu. Bardzo dobra jakość zdjęć. Ja sporo natrzaskałem swoim Sony DSC-H5 i choć ich jakość jest słabsza niż R1 to nienarzekałem. Można w miarę tanio dostać i to niekoniecznie mocno wyeksploatowane.
I tak jak mówiłem do 10x15 aż nadto wystarczy
Do 10x15 to wystarczy każdy kompakt. Z ISO 200 na R1 zrobiłem sporo wydruków A4 i nie zauważyłem tam absolutnie NIC niepokojąco przypominającego efekty działania szumu.
MichalP napisał/a:
(dla pixelowych maniaków 5d, D3, 1Ds Mark III ze wskazaniem na ten ostatni)
Nie chodzi o to że jest szum na wyższych ISO tylko że R1 a w ogóle aparaty SXXX dają szum o paskudnym charakterze w porównaniu np do OXXXXXXX. Zresztą ziarno powstające po zredukowaniu szumu jest fajnym narzędziem zwłaszcza do portretów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11