Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon M7 10x30 i 10x42- krótkie porównanie.
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Sro 13 Lis, 2024   Nikon M7 10x30 i 10x42- krótkie porównanie.

Witam,
W sobotę, w drodze do pracy, wpadłem do sklepu i kupiłem M7 10x42 w celu uzupełnienia mojego dwuelementowego zestawu lornetek 10x. Zestaw składał się z Terry ed 10x25 (Nordic walking, wypady „w miasto” i…”może a nuż się przyda?”) i M7 10x30 ( głównie rower, czasem w plecaku jako dodatek do Terry gdy planowałem dłuższy postój na spacerze z kijkami). Brakowało czegoś na parapet, czegoś na wyjazdy połączone z obserwacjami stacjonarnymi, czegoś również o powiększeniu 10x bo uznałem, że jest ono dla mnie optymalne i nie ma sensu wchodzić w inny format. A tak naprawdę to po prostu zapałałem chęcią żeby kupić coś nowego. :smile:

Króciutkie porównanie:

Wygląd: obie ładne, prawie bezzapachowe, obłożone dobrej jakości ogumieniem przyjemnym w dotyku.

Mechanika: zaskoczyło mnie to, że oba Nikony, mimo znacznych różnic gabarytowych, mają tak samo wyregulowane mostki i focusery - ten sam opór, gładkie, przyjemne ustawianie, niepodatne na przypadkową deregulację. Muszelki w obu modelach działają perfekcyjnie, bez luzów i klekotania. Pierścień regulacji dioptrii, w obu modelach, obraca się płynnie, ma stosowny opór i po przypadkowemu odblokowaniu „sam” się nie przekręci.

Korekcja dioptrii: oba modele korygują moje -4,75 przy patrzeniu w dal, w obu jest zapas, w 10x30 niewielki, w 10x42 duży.

Ergonomia: obie lornetki dobrze leżą w dłoniach, da się je obsłużyć jedną ręką, ale 10x42 jest sporo cięższa, grubsza i lepiej nie kombinować tylko trzymać ją oburącz.

Pozorne pole widzenia: na papierze oba modele niewiele się różnią (6.7*30 / 6.9*42), ale to co widać…hmm…to po prostu trzeba samemu zobaczyć żeby uwierzyć! 10x42 zdecydowanie góruje tu nad mniejszym bratem. Różnicę widać od razu, bez konieczności naprzemiennego przykładania lornetek do oczu. Przykro mi to stwierdzić, ale Kowa BDIIXD 6.5x32 słabo wypada pod tym względem w konfrontacji z M7 10x30, a 10x42 ją tu po prostu nieprzyzwoicie masakruje. Przykro mi bo kiedyś uważałem Kowę za lornetkę szerokokątną, ale niestety zmieniłem zdanie.

Korekcja pola: jest dobrze w obu modelach jeśli chodzi o krzywizny, niewielkie zakrzywienia pionowych elementów pojawiają się tuż przed diafragmą i nie zakłócają przyjemności w odbiorze prezentowanego obrazu. 10x42 ma trochę większy zakres nieostrości brzegowej, ale przy tak dużym polu nie wpycha się ona do oczu.

Jasność wieczorowa: M7 10x30 jest trochę ciemniejszy od 10x42, ale w warunkach miejskich (osiedle, duży oświetlony parking, tablice rejestracyjne, drzewa na cmentarzu, choinki pod oknem, śmietnik, znaki drogowe, tablice informacyjne, paczkomat itp.) wiele nie ustępował dużemu bratu. Obraz trochę ciemniejszy, ale dostępność szczegółów na zbliżonym poziomie.

Granica bliskiego ostrzenia: 10x30 ok. 2m, 10x42 2.5m.

Wady: jak dla mnie to focusery są zbyt „narowiste” w obu modelach. Może to i zaleta w sytuacji gdy trzeba szybko wyostrzyć obraz np. przeskakując z dalszego obiektu na bliższy, ale wolałbym żeby działały spokojniej i mniej nerwowo. Dodam jeszcze, że do obu lornetek producent dodaje taki sam pasek, który w modelu 10x42 sprawdza się znakomicie, a w przypadku 10x30 jest kompletnie bez sensu.

Podsumowanie: jeżeli ktoś nie planuje bardzo dużych wydatków i chce kupić przyzwoity sprzęt w rozsądnej cenie to, moim zdaniem, warto zainteresować się tymi Monarchami. Osobie, która planuje zakup jednej lornetki polecam model 10x30. Ma mniejsze pole od 10x42, wieczorem jest ciemniejszy, ale ogólnie jest fajniejszy, poręczniejszy i wygodniejszy w codziennym użytkowaniu, i przy tak niewielkich gabarytach oferuje naprawdę sporo.

pozdrawiam

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sro 13 Lis, 2024   

Binokularnik napisał..."Przykro mi to stwierdzić, ale Kowa BDIIXD 6.5x32 słabo wypada pod tym względem w konfrontacji z M7 10x30, a 10x42 ją tu po prostu nieprzyzwoicie masakruje. Przykro mi bo kiedyś uważałem Kowę za lornetkę szerokokątną, ale niestety zmieniłem zdanie"

Jeżeli to nie problem, to czy możesz dokładniej napisać, na czym te miażdżące różnice polegają, między Kową 6,5x32 a M7 10x30/42.
Mam M710x30 i w pełni zgadzam się z Twoją opinią o niej, natomiast 10x42 nie znam ale jeżeli jest tak jak piszesz, to jest to lornetka OK. Pole 69* w lornetce 10x42 jest polem wielkim jak na takie powiększenie więc i komfort patrzenia jest świetny a w 10x30/67*, niewiele gorszy a praktycznie taki sam :grin: . Na rynku jest niewiele lornetek 10x30/32/42 z tak dużymi polami, a szkoda.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Jan55 napisał/a:
Jeżeli to nie problem, to czy możesz dokładniej napisać, na czym te miażdżące różnice polegają, między Kową 6,5x32 a M7 10x30/42.

Kowa, w bezpośredniej konfrontacji z M7 10x42, to dziurka - no może nie dziurka, ale dziura od klucza - jeśli o wielkość pola pozornego chodzi.

_Tomek_ 
Optyczny

Gijs pomierzył Kowę i wyszło mu powiększenie 6x:
https://www.houseofoutdoo...5-febr-2020.pdf
Jeśli pole rzeczywiste jest zgodne ze specyfikacją (10*), to pole pozorne wychodzi... po prostu niezłe i tylko tyle :)

Abs 
Optyczny

Z przymrużeniem oka: idąc tym tropem najlepsze pole jest bez lornetki i to za darmo :wink: Nie wykluczam że jeśli zaczną mi drżeć ręce to może sobie coś takiego kupię (np. 6x). Oczywiście powyższe informacje odnośnie pola pozornego są cenne.

Jan55 
Optyczny
amator

Binokularnik...Jeżeli chodzi o to to tak, różnica 9* to duża różnica i musi być widoczna, tyle, że porównanie powiększenia 6,5x ( 6x wg Gijsa) do 10x to trochę nie pasuje. Bardziej pasuje porównanie Terry 10x25/55* i tutaj będzie widać tą różnicę jak "dziurki vs okno" :mrgreen: Muszę tą różnicę sprawdzić na swoich Kowach 10x42 i 6,5x32, bo nigdy jakoś nie zwracałem uwagi, może dlatego że 6,5x używam rzadko, w połączeniu z 10x.
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Sro 13 Lis, 2024, w całości zmieniany 2 razy  

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...W lornetce 6,5x (6x) pole pozorne 60* jest bardzo dobre, z tym, że gdyby to było pełne 6,5x, to byłoby zdecydowanie lepiej, ale jest jak jest i lornetka jest szerokokątna i bdb optycznie, z tym, że trzeba też trafić na dobry egzemplarz.

Wojtas_B 
Optyczny

Legenda szerokokątności Kowy 6,5x jest pokłosiem posługiwania się (pisania w ten deseń na forach) polem rzeczywistym. Pole pozorne tej lornetki nie jest ani małe, ani szczególnie duże. Gdyby to pole było ogromne, nie widziałbym bez wysilonego zerkania na boki jej nieostrości pozaosiowej.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Czw 14 Lis, 2024   

_Tomek_ napisał/a:
Gijs pomierzył Kowę i wyszło mu powiększenie 6x:

Gdy kupiłem Kowę 6.5x32 to porównałem ją z PZO 6x30, która przez kilka lat służyła w artylerii. Oglądane obiekty były większe w Kowie i nie wynikało to ze złudzenia optycznego bo pole widzenia też miała większe (ten sam obiekt, w mniejszym polu, wydaje się być większy).
Ostatnio zmieniony przez Binokularnik Czw 14 Lis, 2024, w całości zmieniany 1 raz  

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

przepraszam, dwa razy wysłałem...

_Tomek_ 
Optyczny

PZO 6x30 też pomierzył i wyszło mu 5.9x :grin:
https://www.houseofoutdoo...-nov-4-2020.pdf
Ale że tak małą różnice zobaczyłeś...

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Może daltoniści, zamiast czopków, mają inne pipsztoki, które to umożliwiają. :wink:

inmunis 
Początkujący
pan

Ja właśnie szukam coś małego do parku. Mam wszak dwa Swarki CL Co. 8x30 i NL 10x42 ale przydała by się mała jakaś, taka że jak wpadnie do wody nie będzie jej szkoda. Tu też muszę podziękować Jan55 za cierpliwość do mojej osoby i odpisywanie. I właśnie się mocno zastanawiam nad Nikonem M M7 10x30 albo 8x30. Jeszcze myślałem o Kowie DB II 8x32. Miałem ją w rękach na testy ale dostałem uszkodzony model i się zraziłem teraz sprzedawca zapewnił że wyśle dobry no ale niesmak pozostał. Ale jak tu kolega pisze ze 10x30 to muszę poczytać o niej jeszcze i może się kupi.

Jan55 
Optyczny
amator

inmunis...Odpisałem Ci na maila.

M7 8/10x30 są lepsze optycznie od Kowy, ostrzejsze, z mniejszą AC i większymi polami pozornymi (65* i 67*), ostrymi w 85%. Kowy są lepsze tylko w obudowie (magnez).

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pią 15 Lis, 2024   

Jan55 napisał/a:
M7 8/10x30 są lepsze optycznie od Kowy, ostrzejsze, z mniejszą AC i większymi polami pozornymi (65* i 67*)

Akurat Kowa BDIIXD 8x32, o której pisał kolega, ma pole pozorne sporo większe od Nikonów jeżeli jej "papiery" nie kłamią.

Odpowiedz do tematu