Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Apetyt rośnie, czyli jakie kolejne lornetki dla amatora?
Autor Wiadomość
sleipnir 
Nowy

Wysłany: Nie 31 Maj, 2026   Apetyt rośnie, czyli jakie kolejne lornetki dla amatora?

Szukam dla siebie kolejnych lornetek i chciałbym poznać Wasze zdanie i spostrzeżenia na podstawie Waszych doświadczeń :wink: W zeszłym roku wszedłem w optykę i za namową forum kupiłem Deltę Optical Forest II 8x42 z której jestem bardzo zadowolony. Pole widzenia, jakość wykonania, obraz, jasność, łatwość ustawiania, wygoda, ergonomia - wszystko na plus. Przeskok z tanich marketowych "lidletek" i innej chińszczyzny zoom 30x60 po 100 zł i innego badziewia - kolosalny. Minusy? Trochę na wycieczkach jej wielkość z futerałem w plecaku i ciężar lekko mnie uwierają. Nie jest to jakiś duży problem, ale bywają myśli "a może trzeba było iść w 8x32?". Tu też równocześnie mam pokusy na jakąś 10tkę, bo mam trzy instrumenty z powiększeniem 8x, a jednak czasami chciałbym lepsze powiększenie. Skoro 10x, to ciężko już by to było pogodzić z aperturą 32, więc czyżby 10x42?

Inna sprawa, że posiadam oprócz tej Delty dwa monokulary Hawke Endurance ED 8x25 i 8x42, które bardzo sobie chwalę. Trochę jakość muszli ocznych i ich luzy są irytujące, ale jakość obrazu i całość ogólnie jest super. Dobrze uzupełniają mi kwestię wychodzenia totalnie na lekko na spacery żeby mieć zawsze jakąś optykę, a na wycieczkach zanim gdzieś wejdę i rozłożę się na szczycie żeby korzystać z lornetki, to właśnie do szybkiego zerkania po drodze używam i noszę monokulary dodatkowo (raczej 8x42, bo 8x25 jest takim miejskim moim EDC).

Oczywiście budżet też ma swoje ograniczenia, ale tak - w kwestii czegoś mniejszego, ale też nie zabójczego cenowo, wielokrotnie polecana jest Vortex Diamondback 8x32 i też myślałem o niej. Równocześnie nie mam gdzie jej przetestować. Niby mieszkam w dużym wojewódzkim mieście, ale nie ma tu ani jednego salonu z optyką :sad: Najchętniej bym pojechał do Beafoto na testy i może zakupy, ale to jest praktycznie jakieś 400 km w jedną stronę autem....

Druga lornetka o której myślałem, ale już w kwestii 10x, to Delta Optical Forest III 10x42. Zadowolony z Foresta dwójki, czytając opinie plus biorąc stosunek cena jakość plus fakt że mamy tu szkła ED, to chyba najbadziej oczywisty wybór w cenie do 800-1000 zł.

Testowałem dwa dni temu z ciekawości wszystkie lornetki z gablotki Solognac w Decathlonie, apertury 10x32, 10x28, 8x42, 10x42, 12x50 chyba też i powiem tak - tragedii nie ma, chyba nie były rozkolimowane, ale jakościowo to tak bym rzekł Vortex Triumph mniej lub bardziej. Delta Forest 2 8x42 bije je wszystkie na głowę. Poza tym turbo niewygodne - konstrukcja tak idiotyczna mostka i pokrętła, że musze nie wysuwają się za dużo, ale pokrętło ostrzenia ciągle wbijało mi się nieznośnie w kość nosa. Szału bym dostał jakbym miał używać tego dłużej niż 5 minut. Nie mam dużego orlego nosa, garbatego czy szerokiego, ale ta cecha konstrukcji byla w każdej lornetce Solognaca w Decathlonie. Do tego optyka jest mocno przeciętna, więc odpusciłem szukanie tam szczęscia.

Wiem, że najlepiej byłoby pojechać gdzieś do salonu, przetestować kilka modeli, pobawić się chwilę i wyczuć już co najlepiej służy, ale we Wrocławiu nie ma dosłownie ani jednego takiego miejsca. W militaria.pl można rzucić okiem co najwyżej przez bushnelle i triumpha, poza tym nic nie ma ciekawego na miejscu.

Podsumowując jest sens rozważyć jakieś 10x32 czy jeżeli 10tka to tylko 10x42? Poza tym jeśli mniejszą 8x, to vortex diamondback 8x32 i raczej nie kombinować z czymś innym, jeżeli budżet plus minus do 1000 zł jest? Jak 10x42 to Deltę Foresta 3, czy może jednak coś innego jest godnego uwagi w tej cenie plus minus 800zł? Chodzi mi tu o to, by dorzucić lornetkę do tego co mam która da frajdę i będę chciał jej używać, żeby nie leżała na półce i się nie kurzyła. Te rzeczy które mam używam niemalże codziennie i sobie chwalę. W kwestii monokularów chyba jestem już nasycony, ale w lornetkach jest apetyt na więcej :) Jedna jedyna wada która jest w Delta Forest 2 8x42 to AC. Niestety ale obwódki tam potrafią być bardzo upierdliwe, ale w pełni jej to wybaczam, bo kupiłem ją w cenie 600 zł, więc za taką jakość i tyle zalet tej lornetki, to nie można się czepiać, trzeba mieć na względzie pewne ograniczenia takiego budżetu. Jednak patrząc przez moje monokulary ze szkłem ED, to jest chęć patrzeć przez szkło ze zminimalizowaną AC :grin:

Trochę się rozpisałem, ale chcę poznać Wasze zdanie i sugestie. Podejrzewam, że ktoś powie "kup obie lornetki i temat z głowy", ale to jednak są koszta plus może ktoś inny powiedzieć "zamiast kupować dwóch za 1600 czy 2k, to kup jedną w tych pieniądzach i będzie lepiej". Niemniej rzucam temat pod dyskusję, a jeśli ktoś z Was wie czy gdzieś we Wrocławiu można sprawdzić optykę albo w okolicach czy jest jakiś sklep, salon, to chętnie wezmę namiary, bo wyjazd pod Wawę do Beafoto to wycieczka na cały dzień i jakieś 700-800 km w trasie.

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 31 Maj, 2026   

Moim zdaniem 10x32 jest sens rozważać jeśli chcesz lornetki lekkiej i będziesz ją w stanie stabilnie utrzymać przy tym powiększeniu. Oczywiście musisz się pogodzić z mniejszym polem widzenia (rzeczywistym) i ciemniejszym obrazem o świcie/zmierzchu, ale to chyba wiesz.

Jan55 
Optyczny
amator

sleipnir...Jeżeli mierzysz w lornetkę 10x30/32/42, to musisz wiedzieć czy jesteś w stanie utrzymać ją, przy oczach, w bezruchu. W kwocie do 800 zł nie masz wyboru, jest tylko jedna godna uwagi czyli Forest Gen III 10x42. Mniejsze, bardziej turystyczne i dobre optycznie, to już kwota powyżej 1000zł i tutaj najlepsza optycznie, to Nikon M7 10x30, za około 1500 zł. W zakresie 8x32 też nie ma większego wyboru do 1000 zł, poza Vortexem i dalej M7.
We Wrocławiu nie ma innego sklepu z optyką lornetkową, poza Militaria.pl na Bielanach, ale u nich nie ma co szukać, bo wybór mają marny i nie to czego szukasz.
Pozostaje Ci kupno przez internet i ewentualny zwrot, jeżeli lornetka Ci nie spasuje :wink: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Jeśli chodzi o oglądanie sprzętu, to dużo bliżej masz nad Jeziorsko, gdzie regularnie są lornetkowe zloty forumowiczów. Tam co prawda większość sprzętu jest wyższej klasy, ale Nikony M7 też, a i tańsze się mogą zdarzyć. Zależy co ludzie wezmą. Jak będzie kolejny (pewnie na jesieni) to możesz popytać, czy ktoś zabierze interesujące Cię modele.

Kot72 
Optyczny
Kot72

sleipnir, czy dobrze zrozumiałem że na wycieczki taskasz Foresta II wraz z fabrycznym , sztywnym futerałem ? Który trochę waży i jeszcze sporo miejsca w plecaku zajmuje ? Może warto zainwestować w jakiś lekki , materiałowy futerał ... Ja na spacery zabieram raczej 8x30/32 . 8x42 nie chce mi się taszczyć chyba że wyjście przed wieczorem celem obserwacji potencjalnej zwierzyny . Już kiedyś pisałem że różnica w powiększeniach 8x a 10x nie jest jakaś spektakularnie duża za to znacząco spada pole widzenia i rosną drgania . Trudno coś doradzać bo do lornetki trzeba indywidualnie się ,, przymierzyć " . Zamów sobie wysyłkowo tego Vortexa DB 8X32 . Możesz rozważyć też Nikona P7 8x30 . To mój częsty towarzysz spacerów i pieszych wycieczek .

sleipnir 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 15:17   

ryszardo tak mam świadomość tego. Niestety nie mam doświadczenia z 10x, a chce mocniejsze powiększenie od 8x. Jest sporo głosów że 10x niewiele daje zbliżenia, ma więcej wad, a różnice czuć dopiero od 12x ale to jest nie do utrzymania w łapie. Są też głosy na forum nawet w starych wątkach czy tu w tym temacie, że jak 10x i budżetowo, to nie ma sensu schodzić poniżej 42mm. Co do Jeziorska wezmę to pod uwagę, dzięki 🙂

Jan55, dzięki za podpowiedzi. Rozumiem że jedyne wyjście to jechać gdzieś typu Warszawa albo Poznań żeby potestować tak? Bo może we Wrocławiu coś jest, ale może dobrze ukryte jakiś salon myśliwski czy coś 😅 W kwestii lornetek żeby było mniejsze lżejsze czyli 8x32 jest sens brać Delta One? Bo na papierze trochę lepiej wypada Vortex Diamondback 8x32, ale na minus jest trochę większy i cięższy, poza tym teraz na promocjach Delta wypada 300 zł taniej od niego więc to już jest różnica. Nie miałem żadnej w rękach więc tu się zdaje na Twoje i innych kolegów zdanie, ale po mojej pierwszej Delcie mam bardzo dobre odczucia co do tej firmy. W stosunku cena jakość to Forest II 8x42 okazał się fenomenalny, bo za 600 zł optyka przy której wszystkie Triumphy, tanie bushnelle, marketówki, tanie celestrony itp. chowają się.

Kot72, tak dokładnie w tym futerale. Bardzo dbam o optykę, staram się ją utrzymać wręcz w chirurgicznej czystości, korzystam z gruszki i całego sprzętu do czyszczenia z tych lepszych. Dzięki temu wciąż moja optyka wygląda jak nowa, dosłownie. Wiem jak bardzo te instrumenty są delikatne, podatne na rozkolimowanie i uszkodzenia, więc obchodzę się z nimi bardzo ostrożnie. Lornetkę biorę w tym futerale dla jej bezpieczeństwa na jednodniowe wycieczki, bo problemy ze zdrowiem i kręgosłupem nie pozwalają mi na więcej niż taką turystykę. Plecak jednodniowy, pakuje tam też składane krzesełko, a że nie noszę namiotów sieker śpiworów i innych rzeczy do biwakowania, to krzesełko, apteczka, termos, scyzoryk, kurtka wiatrówka, poncho, kanapki, butelka wody, mapa, czapka, no i właśnie lornetka w futerale plus na pasku monokular i nerka z EDC. Nie jest tego dużo i nie jest to ciężkie na takie wycieczki, więc mogę pozwolić sobie na dźwiganie lornetki w futerale. Niemniej kusi 8x32, częściej brać z domu bo do parku zwykle idę z monokularem a nie lornetką. Rozumiem że mimo wszystko warto zamówić tego vortexa Diamondback 8x32 w stosunku do Foresta 2 8x42?

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 15:53   

sleipnir...Jedyny, sensowny sklep stacjonarny z lornetkami w Polsce, jest w Łomiankach koło Warszawy (Beafoto) inne sklepy to teleskopy i militaria, ale oni nie mają takiego wyboru, zwłaszcza militaria.
Co do Delty One to jest to lornetka taka sobie i do Vortexa, optycznie, trochę jej brakuje, więc ta różnica w cenie między nimi jest uzasadniona. Vortex daje lepszy obrazek (jaśniejszy,bardziej kontrastowy i ostrzejszy) od Forest II 8x42.
Do turystyki pieszej, Vortex jest idealny i chwalony na forach, zwłaszcza za bdb stosunek jakości optyki do ceny.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 16:04   

Jan55, zdecydowanie przesadzasz. Teleskopy.pl mają całkiem spory wybór lornetek do przetestowania na miejscu. Przykładowo jako jedyni w Polsce mają SRBC (na razie 3 modele). Ja właśnie tam robiłem porównanie 8x42 i przetestowałem Bressera Pirsch ED, DO Chase ED, Nikona M7 i Kowy SVII oraz BD-II XD. Wszystkie były od ręki do sprawdzenia. W Beofoto nie było Bressera, a Kowy były niedostępne.
Do tego w salonach Delta Optical też się coś sensownego do popatrzenia znajdzie.

sleipnir, DO One zdecydowanie nie polecam. Zaletą tej lornetki jest to, że jest mała i lekka. Jakość obrazu niestety daje słabą, a jak na dzisiejsze standardy bardzo słabą. Vortex DB jest dużo lepszy optycznie.

sleipnir 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 19:44   

Jan55, ok dzięki za info. Rozumiem już że Vortex Diamondback 8x32 jest wart wyższej ceny niż Delta One. Jeżeli dobrze rozumiem z tego co piszesz, to jakościowo jest ten Vortex lepszy od delta Forest II 8x42? Jeżeli tak, to chyba tym bardziej zamówię go sobie.... W kwestii salonów i podejścia do klienta to faktycznie Beafoto ma najlepsze opinie, ceny i wybór, bo cała reszta to już różnie bywa. Poza nimi kojarzę salony Delty chyba w Poznaniu i sklep Kolba ale tak to militaria są. Chociaż oni są dystrybutorem różnej optyki w PL i chyba nawet EU jak Vortex, Hawke i jeszcze jakieś, więc tam też można coś sprawdzić. Niestety wszystko poza Wrocławiem...

ryszardo, dzięki za info. Poczytałem trochę i faktycznie nie kombinując najlepiej brać Vortex Diamondback 8x32. Kusi mnie 10x, ale w 32mm wiem że lepiej brać 8x :grin: Może za jakiś czas pomyślę o Delcie 10x42 tej Forest III.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 20:35   

ryszardo napisał/a:
Jeśli chodzi o oglądanie sprzętu, to dużo bliżej masz nad Jeziorsko, gdzie regularnie są lornetkowe zloty forumowiczów. Tam co prawda większość sprzętu jest wyższej klasy, ale Nikony M7 też, a i tańsze się mogą zdarzyć.
Szczera prawda! Na kolejny taki zlot chętnie też bym się wybrał i zabrał swoją szklarnię do porównań: od BPC 5 8x30, przez Bressera Riva 8x40 (porro), DO Forest II 10x42, Vortexa Diamondback HD 8x32, po Bushnella Forge 10x42 i Vortexa Vipera HD 12x50.
A co do DB 8x32 to potwierdzam opinie Kolegów powyżej: w swoim budżecie jest to najlepiej wydana kasa, a waga naprawdę jest niewielka i nie powinna być problemem podczas pieszych wędrówek. W ub. tygodniu miałem ją na wypadzie w Ojcowskim PN, nosiła ją żona i nie skarżyła się na nią ani przez moment.

No i co do zasady ogólnej, to przypominam to, co już w innych wątkach pisałem: że MZ najbardziej uniwersalny zestaw lornetek (ZESTAW, bo jednej lornetki do wszystkiego po prostu nie ma!) to: 8x32, 10x42, 12x50. Czyli jeżeli Kol. sleipnir zdecydowałby się (i słusznie) na 8x32, to radziłbym po prostu DO Forest 8x42 sprzedać i kiedyś zastąpić ją albo 10x42, albo 12x50, w zależności od potrzeb i preferencji.
Powodzenia przy wyborze. :idea:

Ps:
sleipnir napisał/a:
w 32mm wiem że lepiej brać 8x Może za jakiś czas pomyślę o Delcie 10x42 tej Forest III.
Bardzo dobry kierunek. Popieram!

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 21:06   

Soniak10, Od dwóch lat zapowiadasz udział w zlocie i na zapowiedziach się kończy.

binocullection 
Maniak
per bino ad astra

Wysłany: Wczoraj 21:10   

Zapraszamy Soniaku oraz pozostałych rozmówców we wrześniu nad Jeziorsko.
Każdy znajdzie w tym miejscu coś ciekawego dla siebie.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 22:07   

Wojtas_B napisał/a:
Soniak10, Od dwóch lat zapowiadasz udział w zlocie i na zapowiedziach się kończy.
OK, skoro już ten temat poruszyłeś, to Ci odpowiem, chociaż nie lubię takich zwierzeń w internecie: otóż moja Mama była niesprawna, leżąca (od 5 lat) i wymagała stałej opieki (posiłki, przebranie pampersa, leki...). W tygodniu przychodziły opiekunki, ale weekendy pozostawały wyłącznie "na mojej głowie", więc nie mogłem sobie pozwolić na wyjazdy.
W minioną środę Mamę pochowałem.
BTW: wszystkich ludzi dobrej woli, którzy ten wątek będą czytać, ośmielam się prosić o krótką modlitwę w Jej intencji lub (niewierzących) o życzliwe westchnienie.

Ps: oczywiście zakładam, że termin zlotu nie będzie kolidował z innymi moimi sprawami, rodzinnymi lub służbowymi.
binocullection napisał/a:
Zapraszamy Soniaku oraz pozostałych rozmówców we wrześniu nad Jeziorsko.
Dopiero we wrześniu? Na połowę września zapowiada mi się kilkudniowe szkolenie wyjazdowe, więc lepiej dla mnie byłoby pod koniec września lub w sierpniu. No i raczej na jeden dzień niż z noclegiem.
Pzdr.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 22:14   

Soniak10, Współczuję.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:56   

sleipnir...Jazda do Wa-wy, w Twoim przypadku, po to aby obejrzeć lornetki, jest bez sensu, bo koszty przejazdu mogą wynieść połowę ceny np Vortexa. Tylko zakup przez internet oraz sprawdzenie w domu lornetki, na spokojnie, da Ci odpowiedź czy lornetka jest dla Ciebie dobra. Jeżeli nie, to ją zwracasz i kupujesz coś innego. Tracisz na tym niewiele ale masz swobodę dobrego wyboru.

Odpowiedz do tematu