Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka głowica do Manfrotto 055 XPROB
Autor Wiadomość
kamień 
Początkujący

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   Jaka głowica do Manfrotto 055 XPROB

Po lekturze postów na temat statywów, zakupiłem Manfrotto 055 XPROB.
Na podstawie waszych opinii o solidności, trwałości i jakości wykonania produktów Manfrotto, decyzja nie była trudna.
Większy problem mam z doborem głowicy. W przeciwieństwie do statywu gdzie dane producenta o wymiarach produktu przed i po złożeniu, wadze i maksymalnym obciążeniu, były dla mnie wystarczająco jasne, tak w przypadku głowic podane wychyły w stopniach, prócz tego że wiem co oznaczają, nie mówią mi nic.
Czyli w jaki sposób ułatwią mi życie a w jaki utrudnią ze względu na swoje możliwości.
Znalazłem kilka modeli na Alledrogo
056 Junior
390RC2
484RC2
486RC2
804RC2
Następna była 808 ale jej cena mi nie odpowiadała.
Przypuszczam że może paść pytanie " a co chcesz z tym statywem fotografować"
Jako amator fotografii pewnie wszystkiego będę chciał popróbować, no może poza ptactwem.
Sprzęt jaki posiadam to C.40D , T.17-50 F2.8 , C.70-200 L F4, więc jeśli chodzi o wagę mojego zestawu to nie przekroczy 3kg, a każda z głowic ma maksymalne obciążenie 3 i więcej kg.
3 z tych głowic 484,486 i 804 są cenowo do siebie zbliżone. Jednak 484 i486 to głowice kulowe a 804 jak mniemam po zdjęciach kulową nie jest.
I tu rodzi się pytanie czy się mylę? Jeśli nie to jaka jest różnica w cechach użytkowych głowic kulowych i niekulowych.
Następna widoczna różnica między 484 i 486 a modelem 804 to ilość wystających "wajch" do prowadzenia aparatu. Modele 484 i 486 na zdjęciach sprzedawców wcale ich nie posiadają. A czemu?

Reklama

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   

Z tego co napisałeś polecam zdecydowanie głowice kulowe ( statyw masz bardzo oki - sam mam taki).Na Twoim miejscu wybrałbym frotkę 488 CR2 ( mam i polecam) ze względu na możliwość obrotu wokół własnej osi ( bardzo przydatne np. przy panoramie )i jest tylko ok. 100 zł droższa a ma dodatkowo udźwig 8 kg.
Nie kupuj głowic idealnie dopasowanych do zakładanego obciążenia tylko przynajmniej 50% więcej , mocniejsza głowica dużo lepiej trzyma i nie będziesz ciągle poprawial nastawy bo się obsunęła.

Głowce kulowe są zdecydowanie szybsze w obsłudze ( jednym pokretłem ustawiasz żądane nastawy , a drugim obrót dookoła- jeżeli wybierzesz taką wersję) od głowic 3D , gdzie trzeba ustawić 3 nastawy.

Moje doświadczenie z głowicami manfrotto jest jak najbardziej pozytywne są lepsze od velbon ( choć to dobre głowice).

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dobre to jest tak naprawdę dopiero Gitzo - niestety. Fajne też są głowice pistoletowe. Ja mam bodaj 322 RC czy jakoś tak...

kamień 
Początkujący

No dobrze, ale
przeglądając dane techniczne głowic zakładałem że do maksymalnego obciążenia podanego dla danego modelu, taki cud jak obsunięcie nie powinien się wydarzyć.
Przekonałem się w życiu że 3w1 znaczy 3 x coś słabego zapakowane w 1. Więc głowica kulowa daje mi możliwość szybkiej regulacji w każdym kierunku, ale czy tak precyzyjnie jak w przypadku 3 osobnych nastaw?
Interesuje mnie również (bo nigdy jej w rękach nie miałem) czy Ball Lock w kulowych głowicach ma możliwość płynnej regulacji siły zacisku, czy działa to na zasadzie zacisk/luz?
Jeśli ma płynną regulację siły zacisku, to zakładam że można będzie w miarę precyzyjnie ustawić sobie potrzebne położenie aparatu.
I na koniec czy regulowanie położenia aparatu z częściowo dokręconym Ball Lock-iem (jeśli taka opcja w ogóle istnieje) nie ma złego wpływu na trwałość elementu kulowego?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jak chcesz precyzji to tylko coś takiego

koraf 
Optyczny
Koraf

kamień napisał/a:
No dobrze, ale
przeglądając dane techniczne głowic zakładałem że do maksymalnego obciążenia podanego dla danego modelu, taki cud jak obsunięcie nie powinien się wydarzyć.
Przekonałem się w życiu że 3w1 znaczy 3 x coś słabego zapakowane w 1. Więc głowica kulowa daje mi możliwość szybkiej regulacji w każdym kierunku, ale czy tak precyzyjnie jak w przypadku 3 osobnych nastaw?
Interesuje mnie również (bo nigdy jej w rękach nie miałem) czy Ball Lock w kulowych głowicach ma możliwość płynnej regulacji siły zacisku, czy działa to na zasadzie zacisk/luz?
Jeśli ma płynną regulację siły zacisku, to zakładam że można będzie w miarę precyzyjnie ustawić sobie potrzebne położenie aparatu.
I na koniec czy regulowanie położenia aparatu z częściowo dokręconym Ball Lock-iem (jeśli taka opcja w ogóle istnieje) nie ma złego wpływu na trwałość elementu kulowego?

Nie spotkałem się z płynną regulacją zacisku na głowicy :roll: , regulacja zależy od siły z jaką dokręcisz gałkę/blokadę głowicy.

To co proponuje MM ( coś takiego ..) to piękna sprawa do precyzyjnego ustawienia ( ma ją chyba goltar) ale nadal wolna ...

kamień 
Początkujący

No no no. Dosyć cenna ta precyzja. A jak z tą precyzją przy kulowych głowicach?

[ Dodano: Wto 05 Sie, 2008 19:37 ]
koraf napisał/a:
regulacja zależy od siły z jaką dokręcisz gałkę/blokadę głowicy.

ok, czyli im mocniej dokręcę tym większy opór będzie stawiał aparat przy regulacji położenia.

koraf 
Optyczny
Koraf

kamień napisał/a:
No no no. Dosyć cenna ta precyzja. A jak z tą precyzją przy kulowych głowicach?

Przy tej co proponowałem 488 RC2 jest fajnie (łatwo się blokuje i nie opada z ciężarem do 4 kg) i można ją precyzyjnie ustawić , jak włączysz sobie raster w 40d to możesz bardzo precyzyjnie ustawić :grin: w żądanej pozycji.

Z tym oporem to tak mniej więcej jest.

kamień 
Początkujący

wytypowałem 2 sztuki do zakupu

486RC2
http://www.pstryk.pl/deta...+w.+rapid+plate

804RC2
http://www.pstryk.pl/deta...+804rc2+3d+head

Wiem że obie znacząco różnią się od siebie i dlatego proszę o radę.
Dotychczas używałem statywu (tylko z nazwy statywu) najczęściej do macro fotografii.

koraf 
Optyczny
Koraf

kamień napisał/a:
wytypowałem 2 sztuki do zakupu

486RC2
http://www.pstryk.pl/deta...+w.+rapid+plate

804RC2
http://www.pstryk.pl/deta...+804rc2+3d+head

Wiem że obie znacząco różnią się od siebie i dlatego proszę o radę.
Dotychczas używałem statywu (tylko z nazwy statywu) najczęściej do macro fotografii.

Proponuję jak poprzednio kulową :grin: zdecydowanie jest łatwiejsza i szybsza w ustawianiu co do precyzji myślę ,że są porównywalne.

goltar 
Optyczny

koraf napisał/a:
To co proponuje MM ( coś takiego ..) to piękna sprawa do precyzyjnego ustawienia ( ma ją chyba goltar) ale nadal wolna ...
Masz racje, mam dokładnie ten model i potwierdzam że jest bardzo precyzyjna i solidna ale wolna. W przyszłości muszę pomyśleć o czymś "szybszym". Podobała mi się ta na której mocowany był Canon 400 f/2.8 na zlocie :razz:

AQQ 
Maniak

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

MM napisał/a:
Dobre to jest tak naprawdę dopiero Gitzo ...

ooo
a dlaczego manfrotto są niedobre ?

komor 
Moderator

Bo Gitzo są lepsze... :)

koraf 
Optyczny
Koraf

komor napisał/a:
Bo Gitzo są lepsze... :)

Myślę ,że wielu początkujących lub nie mających porównania i doświadczenia chciałoby wiedzieć choć z jakiego głównego powodu lub dlaczego są lepsze ? :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Statywy Gitzo są lepiej wykonane, wiem bo mam porównanie. Do frotki mam głowice 486 RC2, ale polecam bardziej 488 RC2 ze względu na osobną blokade do ruchu wokół osi. 486 ma jedną blokadę i czasami jest to niekorzystne.

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 21:55 ]
goltar napisał/a:
koraf napisał/a:
Masz racje, mam dokładnie ten model i potwierdzam że jest bardzo precyzyjna i solidna ale wolna. W przyszłości muszę pomyśleć o czymś "szybszym". Podobała mi się ta na której mocowany był Canon 400 f/2.8 na zlocie :razz:

Goltar to był Wimberley II. Chyba najlepsza głowica do długich, ciężkich rurek.

Odpowiedz do tematu