Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 29 Sie, 2008 foto slubna - prosze o pomoc
Witam,
Nie jestem profesjonalnym fotografem slubnym - to pierwszy slub na ktorym wystepuje w takiej roli. Dysponuje Nikonem D80 + N18-70 f3.5-4.5 + N50 f1.8. Brak lampy oprocz wbudowanej. W zwiazku z tym ze koscioly nie posiadaja doskonalego oswietlenia a Szanowni Grupowicze (przynajmniej czesc) ma wieksze odemnie doswiadczenie w tej kwestii - prosze Was o pomoc. Jaki obiektyw powinienem wybrac na slub, jaki na wesele ?
problem w tym ze to ten sprzet to wszystko czym bede dysponowal... w przyszlosci oczywiscie planuje sabinke 600 lub 800 ale poki co... jak widac. dzieki za rade
Tylko Uważaj z N50/1.8 z czasami by nie były dłuższe niż 1/70s bo zdjęcia mogą wyjść poruszone. Chyba że Masz statyw w rękach. Mi nie wyszło kilka zdjęć w Kościele przy czasach 1/50s i ISO 650 w N D70s. Nie chciałem podbijać ISO do 800 lub 1000 bo są spore szumy. Ale w końcu musiałem i też wyszło dobrze. Kościół był dosyć ciemny
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 30 Sie, 2008
darekk napisał/a:
Tylko Uważaj z N50/1.8 z czasami by nie były dłuższe niż 1/70s bo zdjęcia mogą wyjść poruszone. Chyba że Masz statyw w rękach. Mi nie wyszło kilka zdjęć w Kościele przy czasach 1/50s i ISO 650 w N D70s. Nie chciałem podbijać ISO do 800 lub 1000 bo są spore szumy. Ale w końcu musiałem i też wyszło dobrze. Kościół był dosyć ciemny
Ja nawet nie myślę, żeby brać się z d70s i 50/1.8 do kościoła, to lekki hardkor musi być Tylko jedną osobę znam, która potrafiła okiełznać ten szum
Mavierk, dlaczego nie D70s do Kościołów, przecież to nie jest taki zły aparat. W opisanej sytuacji miałem N50/1.4 ale go przymknąłem na f1.8 żeby było lepiej. W końcu zrobiłem na parametrach: f/1.4 i ISO650 oraz f/1.8 i ISO 800 żeby mieć dobry czas bez poruszenia.
darekk dzieki za opinie. zdjecia docelowo maja byc 15x21 totez sadze ze ISO320 nie zniweczy moich planow z jakoscia jesli sie nie ma tego co sie chce to sie korzysta z tego co sie ma i zgodnie z ta zasada wyciska max ze sprzetu. D80 to nie cudny D700 na wysokich iso ale sadze ze da rade...
PSEUDONIM_ART nie Musisz się bać wysokiego ISO (500, 650). Ja robię na takim ISO i jest dobrze. Od ISO 800 zaczyna się robić gorzej szczególnie na ciemnym tle, ale na jasnym jest niczego sobie. Jeśli patrzysz na monitor 19'' i zdjęcie jest na pełny ekran to pewnie coś zobaczysz, ale jeśli pomniejszysz na obraz 20x30cm lub 15x20cm to szumów nie będzie widać. Sprawdź Sobie, podejrzewam że D80 ma lepsze ISO od D70s.
Wysłany: Nie 31 Sie, 2008
darekk napisał/a:
W opisanej sytuacji miałem N50/1.4 ale go przymknąłem na f1.8 żeby było lepiej. W końcu zrobiłem na parametrach: f/1.4 i ISO650 oraz f/1.8 i ISO 800 żeby mieć dobry czas bez poruszenia.
Skoro tak twierdzisz, ja z zbyt wielu sytuacjach musiałem podbijać iso do 800 na 1.8, żeby uznać mój aparat za super sprzęt do ciemnych warunków W takim razie połakomię się na 30/1.4 niebawem może
MAVIERK, ja też zastanawiam się nad S30/1.4 albo N35/2. Mam poważny problem co wybrać. Oba są dosyć dobre. Mają też minusy. Może poczekam do jesieni na nowości, np.: N20/1.8 i 30/1.4 AF-s i VR. N50/1.4 jest trochę za wąski do niektórych sytuacji.
Wysłany: Nie 31 Sie, 2008
Ja myślę, że te stałki wyjść powinny, ale nie wyjdą... W moim przypadku i tak niczego nie kupię, bo tak planuję sobie to i owo od paru już miesięcy i... zostaje wrobiony w robotę na budowie za grosze i nawet na życie mi nie starczy
Wydaje mi się że powinny pojawić sie nowe stałki i teraz jest ku temu powód. Wypuszczono takie body Nikona jak: D40, 40X, 60. Są to tanie korpusy i dziwne jest to że nie można do nich podpiąć tańszych stałek np.: 50/1.8 czy 35/2 i inne, bo nie mają AF-S. To jest krzywdzące dla Użytkowników tych body. Oni raczej nie kupią drogich zoomów z AF-S. Wczoraj Kolega kupił N D40 w promocji i pyta się mnie co mu doradzę z dobrych tanich szkieł i Mówi że widział 50/1.8 i czy dobre. Mówię ze tak, ale nie do Jego body. Niestety nikt Go o tym nie powiadomił.
w swoim d80 wole unikac iso wyzszych niz 400 i generalnie nie lamie tej zasady a zdjecia robilem w roznych warunkach (procz reporterki) wiec niskie iso do wiekszosci sytuacji starcza. Czasem szumy dodaja smaku zdjeciu ale wole to swiadomie wykorzystac niz po fakcie pozostac z ziarnem ktore byloby niepozadane.
jesli chodzi o opisywana przez Ciebie sytuacje z Kolega to mysle ze (z calym szacunkiem dla Kolegi) osoby kupujace np d40 lub d60 mozna podzielic na swiadomych i nieuswiadomionych. Swiadomi wiedza co kupuja i co sie z tym wiaze (np brak srubokretu) i celowo kupuja taki a nie inny aparat bo jest dopasowany do ich wymagan. Nieswiadomi natomiast sa kuszeni przez reklamy i byc moze kolegow z 'lepszym sprzetem' bo widza jakie sa tego efekty. Szukaja lepszej jakosci zdjec za niska cene. Byc moze wybieraja sie na wakacje i szukaja nowego aparatu. Potem dziwia sie ze aparat nie robi takich dobrych zdjec a koniecznosc budowania szklarni zajmuje pol budzetu. To oczywiscie generalizowanie. Nie kwalifikuje Twojego znajomego do konkretnej grupy bo sytuacje sa rozne. Naszla mnie tylko taka refleksja, ktora po ostatnim rekreacyjnym wyjezdzie zauwazylem... Lustrzanka to powinien byc swiadomy i przemyslany wybor. Nie da sie wszystkiego sprawdzic ale troche poczytac przed zakupem i poznac system uwazam ze sie powinno.
To ja odniosę się do tematu wątku. Moje doświadczenia z foto w kościołach są takie, że często iso 1000 to za mało. Żeby zgarnąć jak największą ilość światła z tła, trzeba też dość mocno otwierać szkło oraz używać długich czasów. Bez lampy na stopce jest ciężko ale można robić mając wspomniane iso 1000 i przede wszystkim jasne stałki.
w czasie ślubów zazwyczaj większość oświetlenia w kościele jest włączona wiec może nie bedzie aż tak ciemno, ja niedawno robiłem zdjęcia na ślubie używałem zestawu Canon 400D + 24-70 f2.8, starałem się trzymać ISO400 ale zrobilem tez sporo przy ISO800, teraz nawet podglądnołem czasy naświetlania i ku mojemu zdziwieniu są w zakresie 1/8 - 1/30 (dla ISO800 do max 1/80) wiekszość zdjęć przy f/2.8, dodam że wiekszość zdjęc zrobilem bez lampy błyskowej (za wyjątkiem wymiany obrączek - gdzie wolałem nie ryzykować poruszonych zdjęć) poza tym trzymałem się szerokiego kąta (24mm) zwiekszając szanse na udane zdjęcie. Efekt był bardzo udany - w kościele zrobiłem 284 zdjęcia w tej grupie znalazło się oczywiscie sporo poruszonych zdjęć (czy to na skutek ruchu aparatu, czy też osób) myslę jednak że jest ich mniej niż 50%, wiec dysponuje okolo 150 udanych (przynajmniej pod tym wzjędem) zdjęć.
W Twoim przypadku wydaje mi się ze Twoja bardzo jastna 50-tka powinna sobie niezle poradzić, jednak musisz byc ostrozny i trzymać się czasu nie mniejszego od 1/40 sek co może wymagać ISO800.
W kościele musisz mieć też jakiś szeroki kąt żeby zrobić parę ogólnych zdjęć więc bez N18-70 f3.5-4.5 też się nie obejdzie, przy 18mm czas naświetlania nie powinien schodzić poniżej 1/20 sek a myśle że to da się zrobić w zakresie ISO400-800. O statywie zapomnij zanim zrobisz jedno zdjęcie bedzie już po ślubie,
Pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14