Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zwiazku ze spadkiem ceny 5D i spodziewana dalsza korekta po Photokinie;) przyjdzie mi chyba zmienic system:) DX-owe szkielka do Nikona juz na allegro, wiec pora zastanowic sie co wziac do piatki... Wymyslilem:
- 17-40L - tani i dobry:)
- Sigma 50/1.4
- Canon 135/2L
Brakuje mi jeszcze:
- jasnego szerokiego kąta: tu rozwazam C35/2 lub C28/1.8
- tele zoomu: waham sie miedzy T70-200 i S100-300 ze wskazaniem na Tamrona ze wzgledu na cene, swiatlo i gabaryty.
Canon jest dla mnie zupelna nowoscia, wiec znam te szkla tylko "z opowiesci". Bede wdzieczny za wszelkie opinie, zwlaszcza dotyczace wspolpracy z 5D (zachowanie na FF, AF itd).
17-40L dobry
Sigmy 50/1.4 jeszcze nie znam
135L świetny
Szeroko i jasno to jest problem. 35/2 i 28/1.8 to nie jest coś co mnie zachwyca. Na 5D naprawę warto kupić 35L, będziesz tym robił połowę zdjęć
Tele zoom.... Tamron 70-200 jest na 5D świetny, na stronce optycznych są pełne pliki zdjęciowe i można zobaczyć co wyprawiał na moim korpusie. Jeżeli nie potrzebujesz szybkiego i pewnego AF-u to z pewnością jest lepszy od Sigmy 70-200 i delikatnie ostrzejszy na f/2.8 od jakiejkolwiek L-ki 70-200 ze światłem 2.8.
35L nie przekonuje mnie ze względu na cene. Gdyby byl polowe tanszy to jak najbardziej ale w tej chwili jest po prostu za drogi. Jakosc prz F2 jest taka sama jak w tanim 35/2, nie stac mnie by zaplacic 4K za dzialke wiecej. Zreszta dobrze poinformowani znajomi uzytkownicy Canona twierdza ze nadchodzi nowa wersja (35L II), moze wtedy.
Co do Sigmy 50/1.4, jest znacznie lepsza od C szeroko otwarta z tego co widzialem - ale jest problem z AF jak zwykle. Jesli bede kupowal a USA przez znajomych, zeby zmniejszyc ryzyko wezme prawdopodobnie C50/1.4
Widzialem twoje zdjecia z T70-200, szklo jest naprawde ostre, martwi mnie tylko po raz kolejny AF i brak serwisu w Polsce.
tkosiada:
Tamron nie jest na tyle tanszy by zagrozic 17-40L. Moze gdyby mial stale swiatlo, ale 2,8-4 to w sumie zadna atrakcja. 17-40L jest uzwazony przez znajomych Canonikow za najlepszy szeroki zoom Canona.
Co do C50/1.4 to powaznie biore go pod uwage z ww wzgledów. 85/1.8 jest na pelnej klatce wg mnie za krotki (choc to swietne szklo), dlatego zdecydowalem sie na 135.
Naprawdę myślisz, że Canon 35/2 jest na f/2 taki sam jak 35L? Naprawdę myślisz, że ostrość będzie podobna? Wiesz jakie 35/2 ma aberracje jak nie jest domknięty? Chciałem "tymczasowo" kupić ciemniejszą wersję ze względu na cenę i jakoś szybko mi przeszło po podłączeniu do 5D. Być może miałem kiepski egzemplarz 35/2 a wyśmienity 35L.
Myslalem o tym by uzywac (swietnego) N35/2 ktorego posiadam, ale to troche karkolomne. Ludzie uzywaja na canonach tez N35/1.4 AIS (koszt ok 1000pln). Podobno mozna tez trafic dobra sztuke C35/2, tylko trzeba szukac. Na C35/1.4 mnie nie stac, robie zdjecia amatorsko i trudno by mi bylo uzasadnic taki wydatek nawet przed samym soba:)
Jestem sobie nowy tutaj printerek... PYTANIE do MM i Was Szanowni Forumowicze : wiem ,że jutro photokina i nowe modele itp , ale gdybym dzisiaj o tym nie wiedział i nie widział innych producentów / he, he.../ to czy twoim zdaniem c 5d + Canon EF 35mm f/1.4 L USM to dla trochę niedzielnego fotografa za dużo czy jeszcze spoko... czasem trafiają mi się śluby...czasami lubię popatrzeć na zdjęcia swoich dzieci w wersji "exlusiwe"/ robię czasem takie duże powiększenia dla żony na dzień mamy/...czasem focę dla znajomych - wogóle to jeszcze podniecam się jakością zdęć, wiem że ten wątek się ciągnie bo śledzę forum i Wasze wypowiedzi, nie zależy mi na szybkości AF na LV i stabilizacji...decydując się na taki wydatek będę jeździł dalej zdezelowanym autem ale taki już ze mnie printerek... :grin:mam u siebie 70-200 f4L i 430ex, 580ex II
[ Dodano: Pon 08 Wrz, 2008 21:17 ]
kolega wyżej pyta podobnie ale ... nie jest zdecydowany... rozumiem ...ale za dwa lat kolejna photokina....i kolejna....i kolejna czas płynie obrazy umykają ... ludzie odchodzą...
[ Dodano: Pon 08 Wrz, 2008 23:26 ]
ok. sam już sobie odpowiedziałem-jeśli chodzi o obiektyw to tak jak napisałem-tutaj nie mam kompromisu...a co do lustrzanki c5d to na 99 % c5d - MM bardzo dużo o tym napisał...przepraszam że być może nie umiałem znaleźć się w odpowiednim wątku ale tu tak zawodowo... profesjonalnie..... rozgadaliście się w innych miejscach ...pozdrawiam "S-printer"
Ostatnio zmieniony przez MM Wto 09 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Pozwoliłem sobie troszkę skrócić posta koledze Printer bo coś się zdublowało. Odnośnie 5D i 35L to nic tylko kupować. Ślub tym się zrobi, na spacery idealne, krajobraz też fajnie wypadnie. Gdybym miał kupić 5D i mieć do niego TYLKO JEDEN obiektyw to byłby to właśnie 35L.
Powiem inaczej w obecnej chwili na FF dla dwóch systemów C I N nie ma lepszego optycznie i tańszego zestawienia niż właśnie 5d + 35/1.4L . Więc również ze swojej strony podobnie jak MM gorąco polecam ( mam i używam 1,5 roku).
Dzięki za słowa normalizujące moje podejście do klasyki: najpierw obiektyw - potem "pucha"...Koraf -właśnie chodzi mi o coś więcej niż chwila obecna - niecały rok temu pierwsze body z kitem, potem tami 17-502.8, potem kolejne body / już oczywiście nowszej generacji.../ i c 70-200 f4 L ... świat widziany przez inne obiektywy istotnie był niekiedy tym, który spowodował że wogóle zacząłem fotografować...chcę zapomnieć na jakiś czas o jakimkolwiek body...mimo tej nieszczęsnej photokiny, którą pamiętam jeszcze z wyblakłych nr Foto wydawanych na zwykłym papierze drukarskim...bardziej chcę skupić się na temacie zdjęć... - mimo iż usłyszałem kiedyś wprost / na ślubie pewnej kreatorki sukien ślubnych / od gości weselnych, że mam przestarzałego " camera obscura" ...nad zdjęciem wykonanym tym obiektywem chciałbym wydobyć to co najlepsze, i stąd jeszcze moje małe pytanie o tą samą półkę czyli 24/1.4L- czy szerszy kąt pomoże mi czy ułatwi łapanie "życia" / scenki rodzajowe itp. / czy może jest w czymś bardziej uniwersalny od 35...- jeżeli marudzę to niechcąco
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008
MM napisał/a:
Gdybym miał kupić 5D i mieć do niego TYLKO JEDEN obiektyw to byłby to właśnie 35L.
Ja na jedno szkło zainwestowałbym chyba w 85/1.2L, bo ja znowu uwielbiam portrety robić (mimo zastoju w tym masakrycznego..)
No 85/1,2L - ładny kawał szkła. Tylko że fotki które nim zrobiłem na najniższych przysłonach są w większości nieostre - tak jak wspominał w innym wątku MM - taka mała GO wymaga doświadczenia, szczególnie w foceniu scen dynamicznych a takie miałem okazję robić na weselu.
Każdy z nas więc ma swoje bardziej lub mniej wybrane szkło, a czy ktoś z was próbował fotografować tymi obiektywami sposobem na fix focus? czasem nowoczesne body to umożliwiają błyskawicznie ustawiając ostrość, ale większość raczej nie nadąża ....wtedy nie jest potrzebna mi ta - powiedzmy tak - najdroższa jasność obiektywu...w lustrzankach cyfrowych taki program nazywa się auto-GO,
Może wtedy nie warto kupować takich drogich szkieł, bo je się kupuje chyba właśnie dla pełnej dziury i to dużej dziury. Jeśli chcemy przymknąć do f/2,8 czy nawet więcej, to może wystarczy 85/1,8 zamiast 85/1,2 itd.?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008
dla mnie 85/1.2L jest, jak to mój nauczyciel angielskiego mówił o moim koledze: koń, którego chciałbym ujarzmić xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11