Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 17 Wrz, 2008
Jaki obiektyw na przedluzenie kita canon 450d
Autor Wiadomość
Miszcz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   Jaki obiektyw na przedluzenie kita canon 450d

Witam, jestem (jak narazie) szczesliwym posiadaczem canona 450d i na wstepie chce zaznaczyc ze jestem poczatkujaca osoba w dziedzinie fotografii ktora ma ambicje na cos wiecej niz rodzinne fotki.
Szukam czegos na przedluzenie kitka canon 18-55mm 3.5-5.6 IS, do niedawna bylem pewny ze chce Sigme 50-150 F/2.8 APO EX DC HSM II, po rozmowie z paroma osobami zwatpilem i biore jeszcze pod uwage Sigme 70-200 2.8 APO EX DG HSM MACRO II
Moje pytanie jest nastepujace, ktora z ww ogniskowych jest bardziej praktyczna i przydatna, oczywiscie zaraz padnie pytanie do czego chce uzywac aparatu, wiec ... wydaje mi sie ze do wszystkiego po trochu, napewno jakies portrety, reporterka, napewno jakis plener typu wypad do miasta, moze nawet postrzelalbym na jakis slubach, jeszcze nei wiem co mnie konkretnie zainteresuje.
Zakladajac ze wiekszosc bedzie za 70-200 (bo czuje ze tak bedzie) mam kolejne pytanie, czy dla tej lekko dluzszej ogniskowej oplaca sie doplacac 700zl ? Czy te dwa obiektywy roznia sie czyms poza dlugoscia ogniskowej, chodzi mi o sposob wykonania i finalna jakos zdjec, 70-200 ma w nazwie MACRO, tzn ze 50-150 nie nadaje sie zbytnio do makro ?. Mam dosc ograniczony budrzet i za 700zl spokojnie moglbym kupic lampe 430EX, mysle ze spokojne starczylaby na moje potrzeby

Reklama

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   

70-200 - przede wszystkim ma znacznie lepsze światło... poza tym lepszy zakres - bo jesli masz 55mm w kicie - to lepiej kupić 70-200... wydaje mi się że lepiej dopłacić... a jeśli nie możesz sobie pozwolić na taki wydatek, to zamiast 50-150 lepiej kupić canona 70-200 f/4 USM... kosztuje 2000zł i jakość stanowczo lepsza niż sigma...

Miszcz
[Usunięty]

oba modele maja swiatlo 2.8 wiec nie wiem dlaczego uwazasz ze 70-200 ma lepsze, ktos jeszcze uwaza ze powinienem zastanowic sie na canonem 70-200 f/4 ?
Edit. przepraszam moderatorow za zly dzial, ale jakos nie dotrarlem do obecnego

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

oo... sorry... pochrzanilem szkła :)

jakkolwiek na Twoim miejscu wybrałbym zakres 70-200... sigma jest o tyle lepsza od canona 70-200 f/4 że przy braku stabilizacji w obu tych szkłach, światło zaczyna być potrzebne :)

Miszcz
[Usunięty]

Jestem juz jeednak nastawiony na swiatlo 2.8, pytanie tylko ktora ogniskowa jest bardziej praktyczna, jakie sa praktyczne sytuacje do wykozystywania 200mm ?
No i moje pytanie o jakos zdjec, place 700zl tylko za wieksza ogniskowa ? to tez jest dla mnie wazny aspekt

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Miszcz napisał/a:
place 700zl tylko za wieksza ogniskowa ?

No tak. Nie rozumiem w czym problem? 70-200 sprawdzi się dobrze w ciasnych portretach i w wibieraniu szczegółow w architekturze i krajobrazie. To także dobry zakres ogniskowych do sportów halowych.

Miszcz
[Usunięty]

po wypowiedzi davaeorn'a zaczalem sie powaznie zastanawiac nad tym canonem f/4 zdjecia sa duzo lepsze od sigmy ? warto dla tego zamienic swiatlo 2.8 na 4 ?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Chociaż ciemniejszy to optycznie jest jednak lepszy. Ale tu należy zastanowić się nad C. 70-200/2,8 L bez IS-a. Cena jego nie jest wysoka, a optycznie - miód.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Miszcz napisał/a:
zdjecia sa duzo lepsze od sigmy ? warto dla tego zamienic swiatlo 2.8 na 4 ?

Światło ważna rzecz, ale jeśli chodzi o jakość to musisz poszukać w testach.

Miszcz
[Usunięty]

jednak 3.6 tys to troszke dla mnei za duzo, jak narazie na moim celowniku jest ten canonek f/4, ale mam jeszcze pare tygodni do namyslu, wiec duzo moze sie zmienic, jezeli ktos ejszcze ma jakies opinie propozycje to czekam

krisv740
[Usunięty]

zależy co chcsz , ale ja lubie tokinę, więc: http://fotozakupy.pl/obie...-x-pro-dx,6117s

Miszcz
[Usunięty]

Tyle ze ja nie wiem co chce, dlatego pisze tutaj, zebyscie wy mi powiedzieli co ja chce ? tzn na poczatku wiedzialem ze chce cos jasnego, to byl moj priorytet, ale teraz, wydaje mi sie ze lepiej cos ciemniejszego ale strzelajacego lepsze zdjecia

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008   

jeśli tak to imho 70-200 f4 kwakona, to fajne szkło. mialem i polecam :cool:

Jasper 
Rozmowny

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Chociaż ciemniejszy to optycznie jest jednak lepszy.

Słuchaj Wujka. Nie uwierzyłem dopóki nie założyłem.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008   

Nie znam tej Sigmy, jednak miałem przyjemność korzystać z Canona 70-200 f4. To na prawdę świetny obiektyw. Podpiąłem go sobie w zaprzyjaźnionym studiu foto - są z tego obiektywu bardzo zadowoleni. Jakąś miarą jakości sprzętu jest chyba liczba zadowolonych użytkowników, a tych 70-200 f4 nie brakuje.

A do czego dłuższa i w pełni sprawna ogniskowa 200 mm? Teleobiektywy najczęściej pracują na najdłuższym końcu a u wspomnianego Canona 200 mm jest b. dobre...

Odpowiedz do tematu