Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 jaki szeroki kąt wybrać "canon 10-22" czy "si
witam
mam pytanie do szanownych forumowiczów
proszę o poradę jaki szeroki kąt wybrać
mam canona 450d
zastanawiam sie nad canon 10-22 lub sigma 10-20
niewielka na dzień dzisiejszy różnica w cenie więc mozna się zastanawiać ale mam metlik w głowie
Posiadam 10-22 i powiem Ci ze warto nawet bardzo choć nie mam bezpośredniego porównania bo nigdy tej sigmy nie miałem. Canon lepsze światło i większy zakres ogniskowych i z AF nie będziesz miał kłopotu co przy sigmie może mieć miejsce no i według testów canon zdecydowanie ostrzejszy.
Lepszym wyborem będzie Canon, ale Sigma też jest dobra i jeżeli kaski brakuje to możesz kupić tę ostatnią. Sigma jest dobra w szerokich kątach i tutaj można zaufać tej firmie.
a jeśli w przyszłości zamierzamy posiadać pęłną klatkę (5D) to wtedy wybór już jest bardziej skomplikowany. wtedy wybór już nie jest taki oczywisty, bo C10-22 do ff nie podejdzie no chyba ze sie mylę. co wtedy polecacie? ma taki właśnie dylemat. wstępnie przymierzam sie do szerokiego kąta i przyznam ze "liderem' jest C10-22 ale biorąc pod uwagę fakt ze jest to EF-s i nie współpracuje z FF,która w dalszej przyszłosci planuje posiadac, to wybór juz nie jest taki oczywisty. co wtedy? sigma 10-20 ? czy moze jednak C 16-35 L ?
kufel, jeśli interesuje Ciebie głównie szeroki kąt, to proponuje przy zmianie aparatu na FF zmianę także systemu na Nikon, tam jest 14-24 f/2.8, które bije 16-35 canona w najgrubszych miejscach.
piotrmkg, masz racje, ale Nikkora14-24/2.8 ciezko nazwac porecznym szkielkiem. Do tego dochodzi jeszcze problem stosowania filtrow.
Jest jeszcze opcja A900+CZ16-35
piotrmkg, masz racje, ale Nikkora14-24/2.8 ciezko nazwac porecznym szkielkiem. Do tego dochodzi jeszcze problem stosowania filtrow.
Jest jeszcze opcja A900+CZ16-35
Nie ubliżając żadnemu z systemów chyba jednak wolałbym pozostać przy Canonie choć czytając testy takich wynalazków jak właśnie wspomniany 14 -24 przyznam ze czasem przechodziła mi myśl o dezercji i przejście na stronę '"wroga" (czyt. Nikona)
nie no , tak poważnie , to nie zanosi sie u mnie na zmianę systemu , bo ten do którego postanowiłem wejść po prostu odpowiada mi , a chyba o to chodzi
wracając do wspomnianej kwestii; czy poza kusząca propozycją zmiany systemu widzicie jakaś alternatywę? sigma 12-24? czy pozostaje mi niestety nabycie dwóch osobnych obiektywów pod różne matryce ? (crop i FF) .
kufel, zależy ile jeszcze czasu masz zamiar "siedzieć" na cropie. jeśli 3 lata lub więcej, to spokojnie możesz sobie kupić te 10-22, jeśli 2 lub mniej to już chyba warto myśleć o zakupie "normalnego" obiektywu.
proszę o nie propagowanie tak znaczących błędów ort.
co do szkła myślę że najrozsądniejszym wyborem będzie właśnie canon 10-22, w przypadku braku możliwości finansowych pomyśleć nad sigmą.
tylko właśnie ból jest wtedy kiedy podpinamy te 10mm i dostajemy 16....
dzięki piotrmkg miałem okazję pomęczyć się odrobinę z 14mm na full frame i teraz wiem jaki to będzie ból mieć obiektyw 10mm a uzyskać te nieszczęsne 16
brakuje mi trochę informacji o tokinie. Na testach widać że ma na 10 mm super kont
Na 10mm Canon jest zdecydowanie ostrzejszy, ponieważ ta Tokina nie ma 10mm a poważniej to Tokina przy 11mm jest równie ostra jak Canon, jeśli nie jeszcze lepsza. Polecam.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 23 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10