Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 - jaki obiektyw na start
Autor Wiadomość
adiprint 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   Nikon D90 - jaki obiektyw na start

Witam!!
Zwracam się z prośbą o pomoc!!!

Doszedłem do wniosku że kupie swoją pierwszą Lustrzanke cyfrową bedzie to nikon 90d i w związku z tym zdecydowałem się na zakup pierwszego szkiełka i tu właśnie pojawia się wielki znak zapytania nie mam pojęcia jakie szkło wybrać????

nie jestem ukierunkowany do końca co bede focić napewno bede wykorzystywac aparat w podróżach na wycieczkach wiec w gre wejda krajobrazy otwarte przestrzenie z drugiej strony lubie fotki zwierząt, kwiatów i tp , napewno bede focić w zamkniętych przestrzeniach bede wykorzystywał aparat w pracy. pracuje w reklamie i potrzebuje dobre fotki na foldery, broszury do obróbki na druk wielkoformatowy.

myślałem o popularnym uniwersalnym obiektywie nikkor 18-105 który w zestawie z body wychodzi tanio ale jego jakość wykonania gdzieś słabo mnie przekonuje(plastik) by była to dobra inwestycja na lata!
stałoogniskowy obiektyw 50/1.6 jest już konkretnie wykonany ale czy nie bedzie mnie ograniczał??? do potretów jest podobno rewelka ale otwarte przestrzenie odpadają

proszę o pomoc w wyborze obiektywu!!!
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 19 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   

adiprint, wyszło takie cudo ostatnio jak 35 f/1.8 test był zresztą na dniach. może warto się nad nim zastanowić, całe pokolenia fotografów rozpoczynało swoją przygodę od jasnego "standardu".

adiprint 
Nowy

o powiem szczerze coś mi sie ;po uszach obiło o tym obiektywie ale tak jak byś mi przyblizył o praktycznym zastosowoniu tego szkiełka to bym był wdzięczny

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

adiprint napisał/a:
nie jestem ukierunkowany do końca co bede focić napewno bede wykorzystywac aparat w podróżach na wycieczkach wiec w gre wejda krajobrazy otwarte przestrzenie z drugiej strony lubie fotki zwierząt, kwiatów i tp , napewno bede focić w zamkniętych przestrzeniach bede wykorzystywał aparat w pracy. pracuje w reklamie i potrzebuje dobre fotki na foldery, broszury do obróbki na druk wielkoformatowy.
To Ty na start musisz co najmniej ze cztery szkła kupić. :oops:

adiprint 
Nowy

hehe albo i 5

tak serio dochodzi do mnie że nieba takiego szkła które ogarnie wszystkie potzrzeby

czy 50/1.6 czy ta nowa 35 starczy na początek??

a po jakimś czasie uzbieram na czoś dłuższego??

czy lepiej kupić plastikowego kita 18-105 a póżniej zainwestować w solidne szkła

problem tkwi w tym że jeżeli chodzi o fotografie to jestem totalnym amatorem moje doświadczenie to zabawy z kompaktem nikona coolpix???

rafalg 
Rozmowny

adiprint napisał/a:
krajobrazy otwarte przestrzenie

16-85VR się nada
adiprint napisał/a:
fotki zwierząt

70-300VR obleci
adiprint napisał/a:
kwiatów

jakieś macro
adiprint napisał/a:
zamkniętych przestrzeniach

35 lub 50mm lub ewentualnie jakiś zoom z szerokim kątem

Także minimum dwa/trzy szkła żeby to wszystko obskoczyć.

P.S. ten kit odradzam choćby właśnie ze względu na kiepską jakość, podobno optycznie jest całkiem dobry. Wykonanie kiepskie.

adiprint 
Nowy

czyli co 10 tysów zł na początek za zestaw !!! :grin:

nie nie na to mnie nie stać !!!

a moze jest jakieś szkiełko zmiennoogniskowe podobne do tego kita 18-105 ???

oczywiści zakres pewnie jest mniejszy ale powiedzmy na początek zastąpi chociaż 2 szkła z wy żej wymienionych ????

dodam może zakres moich możliwości mam do wydania na body 90d + szkło około a raczejbod3500 do 4000zł ???

i chce by to był konkret szkło warte kasy które bedzie przez lata

piotrmkg 
Optyczny

adiprint, jak będziesz dbał o sprzęt to ten plastikowy kit spokojnie posłuży ci ponad 5 lat.

adiprint 
Nowy

piotrmkgja wiem a jak bedzie leżeć na półce to nawet 10 lat tylko nie w tym rzecz chce kupić zestaw z zamiarem używania go i niewiem na jaki obiektyw się zdecydować
kurcze gdzieś ten plastik do mnie nie przemawia i myśle przecisz musi coś być podobnego wykonanego z trwałych materiałów .

myśle że w takim plastikowym mogą się luzy porobić i straci swoje parametry

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hmm patrząc na wymagania to trzeba Cię zamknąć w przedziale 18-300 mm....

nie znam nikonowych szkieł, ale szukałbym czegoś w rodzaju 18-70 mm, do tego jasną 50-tkę, plus 70-200 lub 90-300mm....

Będzie być może najtaniej mając takie 3 rurki, a w miarę wykorzystasz takie ogniskowe.

Ciężko polecić jeden obiektyw który zastąpi wszystkie ...

Kwestia też - jakie masz fundusze

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 18 Lut, 2009   

Nikkor 18-70 to w miare solidne i dość przyzwoite optycznie szkło. Co do stałki 50/1.8 to na początek pozycja obowiązkowa i niedroga przy tym. Zmieścisz się pewnie w 4tys zł za ten zestaw.
W przyszłości możesz pomyslec też nad dokupieniem Nikkora 35/2D i 85/1.8D i masz juz prawie kompletny zestaw.
A jeśli niezbędne będzie ci jakies tele to N70-300VR to niezły obiektyw i warto na niego składać.
Nie musisz wydawać 10tys zł żeby robić te wszytkie zdjęcia. Na upartego ten zestaw D90, 18-70(lub 18-105) i stałka 50/1.8 wystarczą tylko trzeba trochę ruszyć głową. :wink:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Moim zdaniem kup:

d90 + AF-S 35/1.8

I to wszystko na chwilę obecną :) Ten zestaw da Ci ekwiwalent szkła 52/1.8, czyli klasycznej 50tki, którą tak na prawdę zrobisz wszystko, począwszy od jakiegoś krajobraziku, przez luźniejsze portrety aż po street foto.

Nie opłaca się kupować ciemnych 18-70 czy 16-105VR + 70-300VR tylko po to, żeby mieć pokryty zakres.. po 3 miesiącach jeden obiektyw włożysz sobie do plecaka, drugi będzdiesz miał ciągle podpięty... i będziesz pytać na co wymienić kita, potem zapytasz na co wymienić 70-300VR w cenie do 2300zł.

A tak mimo wszystko oszczędzisz sobie i nam trudu i wkręcisz się w porządną fotografię od razu :)

adiprint 
Nowy

dzięki mavierk o taką właśnie konkretną podpowiedz mi chodziło

[ Dodano: Sro 18 Lut, 2009 17:56 ]
a i mam jeszcze jedno pytanie czy do obiektywu AF-S 35/1.8 dokupie pierścienie pośrednie do makro???

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Jak chcesz pierścienie pośrednie i tanio - musisz zainwestować w AF-D35/2 - ma pierścień przesłony na obudowie i nie potrzeba do niego pierścionków z stykami - starczą zwykłe za 30zł :)

Ale ja i tak poszukalbym sobie na allegro dwóch kenko z stykami za stówkę i pół / szt. i z bani.

A do 35/1.8 masz:
http://www.allegro.pl/ite...36mm_nikon.html
Co nie jest ceną super niską :(
niby są jeszcze takie:
http://www.allegro.pl/ite...ze_stykami.html
ale trzeba popytać, czy te noname są w pełni kompatybilne :)

costi 
Rozmowny

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   

Jak patrze na te pilowane srubki przy stykach, to jakos mnie od tego tanszego zesatwu odrzuca...

Odpowiedz do tematu